Novi Sad

Fantomskim udruženjima za mlade milioni na konkursu u Novom Sadu

Najmanje trećina udruženja koja su dobila novac na ovogodišnjem konkursu za mlade u Novom Sadu su fantomska, nevidljiva udruženja, bez evidencije da se bave bilo kakvim aktivnostima, a većini njih nije ni prvi put da dobijaju sredstva na konkursima, piše 021.

Pojedina ne ispunjavaju ni elementarne uslove propisane konkursom za dobijanje novca, što dovodi do pitanja – na osnovu kakvih referenci su ova udruženja opravdala dobijene bodove?

Konkurs za realizaciju lokalnog akcionog plana politike za mlade za 2019. godinu nedavno je završen, a dobitnici su pre nekoliko dana objavljeni.

Na njima je da sprovode projekte koji su od interesa za mlade, ali i za Grad, koji je ponosi titulom omladinske prestonice Evrope, koju Novi Sad ima baš ove godine.

Ipak, u ovoj godini je 20 miliona dinara, kao i prethodnih godina, podeljeno netransparentno, pokazuje analiza 021.

Od ukupno 137 prijava različitih organizacija, novac je podeljen između stotinak udruženja. Najmanje 27 njih nema ni fejsbuk profil, a kamoli zvaničnu stranicu, iako je konkursom predviđeno da na svojim sajtovima moraju da objavljuju aktivnosti kojima će se baviti.

Fondacija Novi Sad 2021: Vi radite za 0 dinara, a pare od projekata idu nama

Većina postoji samo u APR-u, a iako je obavezan uslov za dobijanje novca upis u jedinstveni registar omladinskih organizacija koji vodi Ministarstvo omladine i sporta, među dobitnicima su udruženja koja su toliko „sveža“ da nisu još ni upisana u ovaj registar.

Među organizacijama koja nemaju transparentne internet platforme i stranice sa aktivnostima su one koje su dobile najviše novca. Tako je 260.000 dinara dobilo udruženje „INK fest“, udruženje „Scenario“ dobilo je 210.000 dinara, „Galerija mladih“ dobila je 230.000 dinara, udruženje „Besar“ dobilo je 210.000 dinara… Među organizacijama dobitnicama koje nemaju sajt i/ili barem fejsbuk stranicu su i „Lokalna zajednica“, „Respekt NS“, „Institut za razvoj“, „Centar za razvoj, edukaciju i osnaživanje mladih“, „Novosadska fabrika znanja“, „Salida“, „Proaktivna omladina Kovilja“, udruženje umetnika „Vaseljena“, „Inicijativa mladih Novosađana“, „Target“, „Izdanak novosadski“, „U krugu znanja“, „Novosadski institut za sport i turizam“, „Centar civilnih inicijativa“, „Centar evropskih vrednosti“, „Centar za afirmaciju i razvoj“…

Kao i prethodnih godina, nekoliko sportskih i plesačkih udruženja dobilo je novac na konkursu namenjenom omladinskim organizacijama, iako se ova udruženja finansiraju u skladu sa odredbama Zakona o sportu.

Štaviše, nejasno je kako je Auto-sportski klub „Petro max“ upisan u registar udruženja mladih, a u Agenciji za privredne registre u sklopu registra sportskih udruženja. Slična situacija odnosi se i na udruženje „Sport master“.

Interesantno je najmlađe udruženje koje je na ovom konkursu dobilo novac, a to je „Centar civilnih inicijativa“.

Ono je registrovano u januaru ove godine, ali se ne nalazi u jedinstvenom registru Ministarstva omladine i sporta, što bi značilo da je moralo da bude diskvalifikovano po automatizmu.

Svake godine ista situacija

Dane Pribić iz Centra za razvoj demokratskog društva „Europolis“ kaže za 021 da su rezultati ovogodišnjeg konkursa za LAP možda i najgori po pitanju transparentne podele budžetskog novca u odnosu na prethodne godine.

Kako naglašava, najkritičnije je to što se novac deli organizacijama za koje se ustanovilo da faktički ne postoje i nema evidencije o njihovom radu.

„Nema tragova o bilo kakvoj referenci, iskustvu ovih udruženja, što povlači pitanje njihovih kapaciteta da sprovode aktivnosti od značaja za mlade. Jako bitan faktor za ocenu je prisustvo i vidljivost ovih organizacija, a ako nemate ni sajt, pa ni običnu fejsbuk stranicu, vaši kapaciteti su nula. I to sve u vremenu kada je komunikacija na internetu besplatna i jako je lako napraviti platformu“, navodi on za 021.

Kako dodaje, u poslednje vreme, a naročito otkako se Novi Sad priprema za preuzimanje titule omladinske prestonice Evrope, u gradu se stvorilo na desetine „instant“ udruženja koji se bave mladima, a koja će nestati iz bilo kakve evidencije čim ova priča više n bude aktuelna.

„Najgore je tu što u komisijama za dodelu novca sede predstavnici omladinskih organizacija, a očekivalo bi se da će dodela noca zbog toga biti transparentnija. Za svaku pohvalu je što komisiju čine mladi, ali u čemu je poenta ako se novac deli fantomima?“, stava je Pribić, čije udruženje je na konkursu dobilo 200.000 dinara za realizaciju projekta u vezi sa bezbednošću mladih.

Komisiju, inače, određuje gradonačelnik, a na sajtu gradske uprave i kancelarije za mlade u ovom trenutku ne postoje informacije o članovima.

Da su sumnje opravdane pokazuje i monitoring realizacije konkursa koji je prošle godine radio Centar za razvoj i društvenu integraciju.

Kako se navodi u izveštaju o sprovedenom monitoringu, šest udruženja nije omogućilo monitoring posete i nije najavilo svoje aktivnosti, a jedno udruženje nije dostavilo izveštaj za potrebe monitoringa i evaluacije.

„Značajan broj udruženja kasnilo je sa dostavljanjem izveštaja u predviđenom roku. Procena monitoring tima je da relativno mali broj udruženja ima ljudske i tehničke preduslove za kontinuiran i održiv razvoj. Ostala udruženja ne mogu da postignu kontinuitet u radu i suočavaju se sa problemom održivosti“, navodi se u izveštaju o monitoringu rada ukupno 104 udruženja iz prošle godine.

Da li je ovim potezom Srbija zvanično legalizovala mito?

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

468 Shares
468 Shares
Share via
Copy link