Magazin Srbija

Naprednjak krijumčario sliku Paje Jovanovića plaćenu 140.000€, uhvaćen na aerodromu

slika-strazar-nikola-kovacevic-goran-vesic

Nakon što je 15. jula ove godine iz Beča sleteo na Aerodrom Nikola Tesla, jedan putnik se uputio ka izlazu gde piše NIŠTA ZA PRIJAVLJIVANJE. Kroz ovaj izlaz svakog dana prolaze putnici koji nose robu na koju ne treba platiti carinu. Međutim, ovaj putnik sa sobom nije imao uobičajen prtljag. Carinska kontrola kod njega je našla sliku „Stražar“ Paje Jovanovića plaćenu preko 140 hiljada evra, i preko 15 hiljada evra u kešu. Iako su ga mediji predstavljali kao misterioznog putnika, CINS otkriva da je reč o gradskom sekretaru Nikoli Kovačeviću.

Nakon što je slika pronađena kod njega, gradski sekretar za komunalne i stambene poslove Grada Beograda i odbornik Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini opštine Rakovica izjavio je da je mislio da one ne podležu naplati carine.

Ipak, kontrola je sačinila zapisnik o otkrivanju carinskog prekršaja. Kovačević tvrdi da nije pokušao da sakrije sliku, već da je prišao cariniku kako bi ga pitao šta da radi jer ima kulturno dobro.

– Kao kada dolazite u Egipat i donosite delove piramide i kažete ’draga moja zemljo, evo doneo sam iz druge zemlje delove piramide’ – izjavio je Kovačević za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

U punomoćju koje mu je dala supruga Milena piše da je on kupio sliku, a da je novac isplaćen sa njenog računa. Pored skupocene slike, kod Kovačevića je na aerodromu pronađeno i 15.550 evra u gotovini.

Kako je preko granice bez prijave dozvoljeno preneti 10.000 evra, „Stražar“ i 5.550 evra su, dok se slučaj ne reši, oduzeti.

Međutim, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić već dan nakon zaplene je najavio konačno odredište ove slike Paje Jovanovića. Vesić je na Fejsbuku objavio da će se ona ipak naći u Muzeju grada Beograda.

„Kako bi naš narod rekao nije kome je rečeno nego kome je suđeno“, objavio je Vesić.

Naime, mesec dana pre nego što je otkrivena kod Kovačevića, slika „Stražar“ je bila ponuđena na licitaciji u bečkoj aukcijskoj kući Doroteum. Vesić je nakon zaplene otkrio da je i Grad bio zainteresovan da je kupi. Na Fejsbuk profilu je napisao da je plan bio tajna, jer bi porasla cena da se za to saznalo.

– Zato sam zamolio jednu zapadnu kompaniju koja posluje u Beogradu da kupi sliku i pokloni je Muzeju grada Beograda – rekao je Vesić i objasnio da je ta firma bila spremna da za Stražara izdvoji do 50.000 evra.

Nikola Kovačević za CINS kaže da je Vesić spominjao da je reč o austrijskoj firmi Štrabag, te da on nije kupovao sliku za Grad. Ne zna da li je Vesić upućen da je on kupio Stražara.

– Da li bi vi svakom vašem kolegi rekli nešto što vam se desilo? Pa ne bi svakom – kaže Kovačević za CINS.

Ko je Nikola Kovačević?

Nikola Kovačević, diplomirani pravnik, prvi put je na javnu funkciju stupio u julu 2012. godine kao član izborne komisije Grada Beograda. Od tada sa javne funkcije nije odlazio, a promenio ih je nekoliko.

Krajem 2013. postao je v.d. direktora u javnom preduzeću Beogradska tvrđava gde se zadržao godinu dana. Potom je došao je na čelo drugog beogradskog preduzeća Gradsko stambeno. U junu 2018. postaje sekretar u Gradskoj upravi Beograda zadužen za komunalne i stambene poslove, a na lokalnim izborima 2020. ispred SNS-a izabran je za odbornika Skupštine opštine Rakovica.

Ni na jednoj od funkcija nije zarađivao više od 155.000 dinara, a trenutno kao gradski sekretar prijavljuje mesečnu platu od 110.000 dinara.

Uvidom u katastar nepokretnosti vidi se da je ovaj funkcioner u oktobru 2017. podigao stambeni kredit. Tada se obavezao da će za 15 godina vratiti kredit koji bez kamata iznosi skoro 99.000 evra.

Do značajne promene u njegovoj imovinskoj karti došlo je u maju ove godine. Kovačević je tada prijavio da je dobio u nasledstvo dva stana i apartman na Kopaoniku, za koje kaže da ih je nasledio od roditelja. Prijavio je i da poseduje depozit u bankama ili drugim finansijskim organizacijama u zemlji i inostranstvu.

Za CINS tvrdi da je slika kupljena novcem koji je njegova supruga dobila od prodaje nekretnine, a koji je prijavljen Agenciji za sprečavanje korupcije.

– Novac je legalno zarađen, nalazio se na računu moje supruge i nema nikakve veze sa mojom platom – objašnjava Kovačević.

Za 15.550 evra koje je carina pronašla tokom pretresa kaže da nisu njegovi, da mu ih je vratio prijatelj koji je putovao sa njim, zbog čega ih nije prijavio. Na pitanje zbog čega je onda taj novac bio kod njega, Kovačević je odgovorio da je to „privatna stvar“.

U razgovoru sa novinarkom CINS-a rekao je da je iz bogate porodice koja živi u Beogradu stotinama godinama i da skuplja umetnička dela, a slika je kupljena za njegovu ličnu kolekciju.

„Slika ostaje u porodici“

Nakon što su pronašli sliku i novac kod Kovačevića, carinici su obavestili zamenika javnog tužioca Aleksandra Milića koji im je rekao da postupaju po proceduri odnosno da napišu carinski prekršaj.

Uprava carina je 21. jula podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka beogradskom Prekršajnom sudu u kom su predložili novčanu kaznu, ali i da se izrekne zaštitna mera – da mu se oduzme roba koju nije prijavio.

Prekršajna kazna može biti od jednostrukog do četvorostrukog iznosa vrednosti robe, kaže za CINS advokat Ivan Ninić. Osim novčane kazne, moguće je oduzeti robu.

– Ja ću platiti kaznu za neznanje i apsolutno treba da platim prekršajnu kaznu i slika će ostati u vlasništvu porodice koja ju je legalno i kupila, donela i zaradila – kaže Konačević.

Tekst u celosti pročitajte na sajtu CINS-a.

Direktor BIA potrošio bogatstvo na svadbu sina, partijarh mu krstio unuka, pevali Brena, Đani, Bekuta…

584 Shares
584 Shares
Share via
Copy link