Recepti

Slastan kolač sa višnjama i breskvama koji štedi kućni budžet, a priprema traje samo 15 minuta (FOTO)

Voćni kolač
Foto: Luftika

Svako voli da pojede slastan desert nakon dobrog ručka, čak i ukoliko detaljno pazi na količinu unetih kalorija.

Međutim, priprema ukusnih kolača često zahteva dosta sastojaka – samim time i novca, ali i dodatno vreme provedeno pored šporeta, koje svi želimo da iskoristimo na neki “bolji” način.

Zato vam predlažemo da obradujete ukućane osvežavajućom poslasticom koja čuva kućni budžet, a za čiju pripremu nećete morati da izdvojite više od 15-ak minuta. Kao i kada se pripremaju cupavci recept je vrlo jednostavan i ekonomičan.

Reč je o sočnom kolaču sa višnjama i breskvama, a već tokom pečenja, čitava kuhinja će zamirisati da će vam poći voda na usta.

Potrebni sastojci:

Kolač sastojci
Foto: Luftika
  • 5 jaja
  • 2 šolje (2 puta 2 dl) brašna 
  • 1 šolja (2 dl) jogurta
  • 1/2 šolje (1 dl) ulja
  • 3/4 šolje (1,5 dl) šećera
  • jedna kesica vanilin šećera
  • jedna kesica praška za pecivo
  • 200 grama smrznutih višanja
  • jedna konzerva kompota od breskve

Način pripreme:

Uljučiti rernu da se zagreje na 200 stepeni. Razbiti jaja u jednu veću posudu, dodati šećer i kesicu vanilin šećera i potom umutiti mikserom.

Dodati šolju jogurta, pola šolje ulja, 2 šolje brašna i prašak za pecivo i nastaviti mućenje mikserom dok se ne dobije tečna smesa. Po potrebi dodati još malo ulja.

Mikser kolač 3
Foto: Luftika

Pleh za pečenje posuti sa malo brašna, da testo prilikom pripreme ne zagori, a potom smesu izručiti u tepsiju.

Poređati višnje i breskve (mi smo ovog puta napravili pola kolača sa jednom, a pola sa drugom vrstom voća) i lepo ih rasporediti da kolač bude “bogat”.

Voće kolač
Foto: Luftika

Još je lepše ukoliko ovaj slatkiš pravite u sezoni, sa svežim voćem, a možete se opredeliti i za jagode ili maline, po izboru.

Smanjiti temperaturu na 180 stepeni i u zagrejanu rernu staviti tepsiju. Peći 30-ak minuta.

Znaćete da je kolač gotov kada gornji sloj poprimi zlatno-žutu boju. Ako želite da budete sigurni, bocnite testo viljuškom – ako ne ostaje ništa na njoj, znači da možete da izvadite tepsiju.

Sačekajte da se kolač malo ohladi pre nego što ga poslužite, a potom ga iseckajte na kockice i pospite šećerom u prahu po želji.

Voćni kolač sa višjama i breskvama
Foto: Luftika

Ukoliko vam se ovaj recept dopao, ni ovi brzi i jeftini kolači bez pečenja sigurno vas neće razočarati.

Prijatno!

Slastan juneći perkelt sa njokama kome nijedan pravi gurman neće odoleti (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link