Lifestyle

Ko su naše sudije u štiklama?

Kako izgleda kada žena sudi muškarcima u sportu? Pored brojnih predrasuda i loših komentara, ženske sudije imaju veliku prednost – umeju osmehom da smire i najprgavije igrače. O tome smo razgovarali sa četiri devojke koje se već godinama uspešno bave ovim poslom.

Miroslava Jovičin

Ova 29-godišnja Novosađanka sudi košarkaške utakmice prve ženske lige i druge muške lige Srbije. Osim toga, u svojoj devetogodišnjoj karijeri sudila je i međunarodne turnire u Letoniji, Belorusiji, Mađarskoj, utakmice u regionu i žensku kadetsku Evroligu. Kaže da se na početku susretala sa predrasudama, ali da je vremenom svojim kvalitetima uspostavila autoritet. Međutim, dodaje da se na utakmicama koje sudi i dalje mogu čuti povici – Idi kući, kuvaj ručak ili Sudija nije muško.

– Često se dešava da organizatori utakmica previde činjenicu da će biti jedan ženski sudija, pa kolegama i meni dodele samo jednu svlačionicu. Onda me kolege puste da se prva presvlačim, uz obavezne šale kako ću se dugo zadržati. Onda bude i zadirkivanja kad se pojavimo zajedno na terenu: Oho ho, vi svi iz jedne svlačionice – priča Miroslava uz osmeh. Osim toga, kako ona kaže, činjenica da je žena omogućila joj je da uz osmeh lakše izađe na kraj sa nekim problematičnim igračima.

miroslava_jovicin_sudija
privatna arhiva

Stanislava Strizović

Pre 7 godina Stanislava Strizović nije verovala da će postati sudija. U to vreme je trenirala odbojku, i smatrala da su svi igrači nekad ljuti na sudije. Danas ova 26-godišnja Novosađanka, po zanimanju master psiholog, sudi drugu ligu Srbije – i ženske i muške utakmice, ali ipak više voli da sudi muškarcima.

– Kod muškaraca je brža igra, bolje poznavanje pravila, konkretniji poeni. Bilo je situacija gde sam sudila muškim i ženskim igračima starijim od mene, sa kojima sam nekad igrala, pa sam se pitala da li će moje odluke biti prihvaćene. Naučila sam da je važno da se od prvog zvužduka pokaže sigurnost i samouverenost – kaže ona.

stanislava_strizovic_sudija
privatna arhiva

Aleksandra Aleksić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

216 Shares
216 Shares
Share via
Copy link