Film Magazin

Glumac, zavodnik, političar, fitnes fanatik: Danas 90. rođendan slavi Klint Istvud

Na današnji dan 1930. godine rođen je jedan od največih holivduskih glumaca Klint Istvud. Kao glumac nastupao je u preko 70, režirao preko 40, a producirao 50 filmova i TV serija, uradio muziku za 30 i komponovao za devet ostvarenja.

Audiofil, zavodnik, pasionirani igrač golfa, gradonačelnik, političar, fitnes fanatik koji nikada nije zapalio cigaretu u stvarnom životu – sve to je Klint Istvud, živa holivudska legenda.

Nije se moglo pretpostaviti da je pred njim tako svetla budućnost

Klint Istvud je rođen 31. maja 1930. godine u San Francisku u protestantskoj porodici srednje klase. Izbačen je iz gimnazije zbog nedoličnog ponašanja, a navodno je na kraju ipak uspeo da završi srednju tehničku školu, piše RTS.

Po završetku škole radio je na benzinskoj pumpi, bio vatrogasac, spasilac na plaži i nosač štapova za golf. Pokušao je da se upiše na Univerzitet u Sijetlu, ali su ga regrutovali u vojsku i to baš u vreme Korejskog rata.

Često se ponosio tim podatkom, mada Koreju nikada nije video. Postoji više verzija kako se po završetku vojnog roka zainteresovao za glumu, ali činjenica je da 1954. godine potpisuje ugovor sa „Juniverzalom“.

U Holivud nije ušao na velika vrata

Njegovi glumački počeci vezani su za male, slabo plaćene uloge u filmovima B-produkcije. Proboj u glumačkoj karijeri nastaje kada Istvuda, koji je bio u poseti prijatelju u studiju Ci-Bi-Esa, uočio jedan od studijskih producenata i ponudi mu ulogu kauboja Raudija Jejtsa u dugovečnoj i popularnoj TV seriji Sirova koža koja se prikazivala od 1959. do 1966. godine.

Tajanstveni čovek bez imena

Erik Fleming je krajem 1963. godine odbio ponudu da glumi u vesternu Za šaku dolara koji se snimao negde u Španiji, a režira ga relativno nepoznati italijanski reditelj, Serđo Leone.

Klint Istvud nije odbio jer mu se učinilo da je to prilika da pobegne od uloge „konvencionalnog belog kauboja koji ljubi ruke starijim gospođama i ljubazan je prema svima. Odlučio sam da je vreme da postanem antiheroj“.

Slede Za dolar više (1965) i Dobar, loš, zao (1966). Redefinicija lika kauboja delom je rezultat Istvudove glumačke interpretacije, a delom Leoneovog reformatorskog pristupa žanru vesterna koji je inovativno i radikalno opisao jedan divalj, usamljenički i okrutan svet – sasvim drugačiji od onog do tada viđenog.

Ostalo je zabeleženo da se Istvud opirao da tajanstveni kaouboj bez imena bude pušač, ali je Leone uspeo da ga ubedi.

Ova trilogija špageti-vesterna doneće mu međunarodnu slavu, a kada konačno budu otkupljeni i za američko tržište 1967. godine, Klint Istvud postaje dobro plaćena holivudska filmska zvezda.

klint-istvud
Klint Istvud na Petrovaradinskoj tvrđavi tokom snimanja filma „Kelijevi heroji“ (Kelly’s Heroes) 1969. godine.

Muževan, markantno suzdržane glume,

Krajem šezdesetih Istvud započinje svoju plodnu i desetogodišnju saradnju sa Donom Sigelom najpre u vesternu Dve mazge za sestru Saru. Zajedno osnivaju i producentsku kuću „Malpaso“.

Prekretnica nastaje 1971. godine kada režira i glumi glavnu ulogu u trileru Jeza u noći i snima, ponovo sa Sigelom, Prljavog Harija, serijal o tvrdokornom policijskom inspektoru Hariju Kalahanu.

Bio je to najuspešniji Sigelov film, a lik prljavog inspektora Harija ostao je verovatno najupečatljiviji Istvudov lik. Film će dobiti još četiri nastavka od kojih će jedan režirati i sam glumac.

Sentenca „Ulepšaj mi dan“ (Make my day) koju izgovara cinična, snažna i gruba, ali i dosledna i nepokolebljiva momčina Hari i danas se pamti, a u jednom od svojih govora upotrebio ju je i američki predsednik Ronald Regan.

Rediteljski zanat je učio baveći se glumom

Sedamdesetih i osamdesetih Istvud neumorno glumi, ali i režira, a njegova rediteljska dostignuća polako počinju da zasenjuju glumačka.

Godine 1992. režira revizonistički neovestern Neoprostivo, melanholičnu priču o gubitniku u kojem istovremeno tumači i glavnu ulogu.

Film je dobro prošao i kod kritike i kod publike i bio je nominovan za devet Oskara, a osvojio je četiri (između ostalog, za najbolji film i najbolju režiju).

Osvojio je i Zlatni globus i nagradu Bafta. Filmovi Mistična reka i Devojka od milion dolara biće takođe ovenčani ovim priznanjima.

I pored više nominacija Istvud Oskara za glumu nikada nije osvojio, ali je postao jedan od trojice reditelja, uz Miloša Formana i Frensisa Forda Kopolu, kojima su dva filma dobili priznanje za najbolji film. Sa 74 godine postao je najstariji reditelj koji je to ostvario.

I to nije sve

Klint Istvud je osvojio i niz drugih nagrada i počasnih titula na više Univerziteta. Guverner Kalifornije, njegov kolega, Arnold Švarceneger uveo ga je u Kalifornijsku kuću slavnih.

Početkom 2007. godine dodeljeno mu je i najviše francusko civilno odlikovanje, Legija časti, jer je, kako je istakao predsednik Žak Širak, ostvario „najbolje od Holivuda“. Iste godine mu je dodeljen i počasni doktorat na muzičkom odseku Univerziteta Berkli.

Pored toga, Klint Istvud iako zvanično ima samo dva braka, ima reputaciju velikog zavodnika u Holivudu. Iz raznih veza stekao je sedmoro dece.

Zvanično po političkom opredeljenju je republikanac, ali je u februaru ove godine podržao kandidaturu Majka Blumberga.

Zbog jednog zahteva iz rajder liste Robina Vilijamsa sigurni smo da je bio najveća faca Holivuda

Reklama

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

1.7K Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap