Magazin

Kina slavnim ličnostima zabranila pokazivanje bogatstva na internetu

zhao-wei
Zhao Wei/Printscreen/YouTube

Ukoliko ste kojim slučajem poznati u Kini, a upravo ste kupili Rolex ograničenog izdanja, Bentley ili dijamant od 20 karata, bilo bi vam bolje da svoju euforiju zadržite za sebe…

Ne samo da ćete u slučaju hvalisanja prekršiti nova pravila, već ćete se takođe suprotstaviti suštinskim socijalističkim vrednostima.

Cyberspace Administracija Kine (regulaciono telo za internet) zabranila je slavnim ličnostima i fan-club nalozima da prikazuju svoje bogatstvo i ekstravagantna uživanja.

Prema ovoj administraciji, Kina je zemlja sa ogromnom populacijom u kojoj postoje snažni kultovi obožavatelja oko slavnih ličnosti, što dovodi do skandala i društvenih nemira.

Pravila idu dalje i zabranjuju zvezdama da šire glasine, objavljuju lažne ili privatne informacije, odnosno da izazivaju grupe fanova da napadaju jedni druge.

Pored toga, Biznis Insajder izveštava da će se od vlasnika naloga na društvenim mrežama kako slavnih ličnosti tako i obožavatelja, tražiti da se pridržavaju „javnog reda i dobrih običaja, da se pridržavaju ispravne orijentacije javnog mnjenja i ustanovljenih vrednosti, da promovišu osnovne vrednosti socijalizma i da održavaju zdrav stil i ukus“.

U suprotnom, biće izbrisani.

Ova administracija vodi se primerom – nedavno su zabranili kinesko-kanadskoj pop zvezdi, Krisu Vuu da uživo emituje sadržaj na svom profilu.

Ova mera je primenjena na 88 osoba, kako bi se umetnici koji nisu u skaldu sa ‘etičkim i moralnim kodeksima’ kineskog regulacionog tela sprečili od ponovnog ulaska u industriju zabave.

Isti tretman je bio primenjen i u slučaju najpoznatije kineske glumice, Žao Vei – njeno ime dovodilo se u vezu sa brojnim skandalima tokom godina, uključujući i tužbu investitora vrednu 7.45 miliona dolara.

Kao rezultat procesa, njeno prisustvo na kineskim društvenim mrežama i striming platformama je u potpunosti izbrisano.

Kako Daily Mail javlja, državni mediji Kine apeluju na promene u kineskoj industriji zabave: – Već duže vreme, moralni padovi i kršenje zakona umetnika, negovanje kulta ličnosti kod mladih koji od poznate osobe stvaraju idola i haotičnih grupa obožavatelja privlače pažnju javnosti. Moramo ponovo uspostaviti čisto i ispravno umetničko okruženje za sve naše ljude.

Nova pravila predstavljaju najnoviji napad na ‘idealizaciju slavnih’ u Kini, dok država nastavlja da jača svoj stisak u industriji zabave.

U septembru su kineske poznate ličnosti upozorene da se moraju ‘suprotstaviti dekadentnim idejama obožavanja novca, hedonizma i ekstremnog individualizma’ na simpozijumu industrije zabave čiji je domaćin bila Komunistička partija.

Konferencija u Pekingu protekla je pod sloganom: ‘Volite stranku, volite zemlju, zagovarajte moral i umetnost’.

Njemu su prisustvovali visoki partijski zvaničnici ali i šefovi šoubiznisa kojima je rečeno da moraju da se pridržavaju društvene etike, ličnog morala i porodičnih vrednosti.

Kina vidi način života slavnih i težnju za bogatstvom kao opasan zapadni element koji ugrožava komunizam jer promoviše individualizam, a ne kolektivizam.

Učesnicima konferencije je rečeno da moraju „sami da napuste vulgarne i kič inferiorne ukuse i da se svesno suprotstave dekadentnim idejama obožavanja novca, hedonizma i ekstremnog individualizma“, navode državni mediji.

Kina zabranila feminizirane muškarce na TV, a deci ograničila igrice na 3 sata nedeljno

Čitajte Luftiku na Google vestima

125 Shares
125 Shares
Share via
Copy link