Magazin

Mladi u Srbiji šmrču ketamin, za gram daju 2.500 dinara, koristi se za lečenje konja i goveda

ketamin

Zaplenom oko kilogram ketamina u Beogradu, prilikom čega je uhapšen diler J. R. (28), potvrđena je teza da je ta droga, koja se inače koristi u veterini, i te kako prisutna na ulicama Srbije. Iako je registrovan kao lek i primenjuje se kod životinja, zbog njegove dostupnosti i povoljne cene na ilegalnom tržištu često je opasna „igračka“ mladih koji ni ne pomišljaju koliko ozbiljne posledice mogu osetiti na svojoj koži, piše Nova.rs.

Beogradski 28-godišnji diler uhapšen je u svom stanu na Čukarici, a prilikom privođenja, pokušao je da pobegne policajcima.

Kako je ovaj narkotik došao u njegovo posedstvo, nije poznato ni nakon što se našao iza rešetaka, pošto se na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu branio ćutanjem.

Ipak, ne tako mala količina koju je posedovao i te kako je alarm koji upozorava da naši mladi koriste ketamin.

Ketamin je registrovani lek od strane Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije i služi za primenu kod životinja, najčešće konja i goveda.

Ipak, kod ketamina je otkrivena i njegova opojna namena i pre nekoliko decenija postao je hit među mladima, najviše u Berlinu, ali i širom Evrope.

U korist zavisnika ide laka dostupnost i jeftinoća, međutim posledice korišćenja ketamina mogu biti veoma opasne.

Dostupan je u veterinarskim apotekama, a moguće ga je nabaviti samo uz recept dobijen od veterinara. Upravo zbog toga, dileri često pribegavaju pravljenju ovog narkotika u improvizovanim laboratorijama, uglavnom bez imalo znanja i svesti o tome kolikoj opasnosti je izožen.

Za razliku od onog koji koriste veterinari, ketamin se na ulici može pronaći u obliku praška ili kristala.

Narkomani ga u organizam unose tako što ga najčešće ušmrkuju, poput kokaina i „spida“, a znatno ređe ga ubrizgavaju direktno u krv.

Najveća ilegalna proizvodnja ketamina, prema do istraživanjima stručnjaka, bazirana je u Indiji i Hong Kongu, a najveću popularnost ima u Velikoj Britaniji i Kini. Ipak, po svemu sudeći, prisutan je i na srpskoj sceni.

Koristio se u ratu kao anestezija

Iako se čini da popularnost ketamina sada raste, on je otkriven šezdesetih godina, a prvi put je testiran na ljudima 1964. godine. Masovno je korišćen kao anestezija u vijetnamskom ratu. Zbog jakih neželjenih efekata sada se koristi samo kod životinja, dok je izuzet iz ljudske prakse.

Njegova zloupotreba kao psihoaktivne supstance počela je vrlo brzo nakon što je otkriven i koristi se kao psihodelična droga.

Euforija, pa depresija

Zbog svog dejstva, ova droga se najčešće koristi na festivalima, ali već godinama unazad postoji teza i da ketamin leči depresiju, te se u nekim državama koristi i u medicinske svrhe, doduše u strogo kontrolisanim uslovima.

Mnogi su dejstvo ketamina opisali govori o euforiji, osećaju „odvojenosti od svog tela“, pojavljivanju vizuelnih i slušnih halucinacija, povećan krvni pritisak i otkucaji srca…

Sa druge strane, upotreba ovog narkotika često dovodi do anksioznosti, povraćanja, zamagljenosti vida, panike..

Takođe, ketamin može ostaviti i dugoročne posledice kao što su gubitak pamćenja, dezorijentisanost, povišena anksioznost, depresija, promene raspoloženja.

Gram ketamina se na crnom tržištu može pronaći po ceni od oko 2.500 dinara.

Droga za džihadiste hara Srbijom, pojačava „hrabrost“, Zarubica je prvi pravio

OGLAS

58 Shares
Share via
Copy link