Koronavirus Srbija

Za nenošenje maski bismo mogli da plaćamo kaznu do čak 150.000 dinara

hirurske maske

Ukoliko se epidemiološka situacija u Srbiji pogorša, na šta su nedavno upozorili vodeći epidemiolozi, Vlada Srbije bi mogla da usvoji uredbu kojom bi propisala obavezno nošenje maski.

U tom slučaju, kazna za nepoštovanje ove mere bi mogla da iznosi čak 150 hiljada dinara.

S obzirom na to da je proglašena epidemija i dalje na snazi, Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđa kazne za lica koja ne postupaju po naređenim merama i ne uzmu obavezno učešće u suzbijanju zarazne bolesti.

Prema ovom zakonu, radi sprečavanja unošenja zaraznih bolesti u zemlju, suzbijanja i sprečavanja njihovog prenošenja u druge zemlje, ministar na predlog Komisije i Zavoda može narediti mere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

Predviđena kazna za fizičko lice koje ne postupi po naređenim merama ide od 20.000 do 150.000 dinara (član 77 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti).

Isti član predviđa kazne za preduzetnike od 50 do 500 hiljada dinara, dok je kazna za odgovorno lice u zdravstvenoj ustanovi od 30 do 150 hiljada.

O tome koliki udar na kućni budžet ima kupovina maski i zaštitne opreme, malo se govori, ali pisali smo o tome u tekstu: Bar 150 evra ćemo mesečno trošiti na zaštitu od korone.

Izvor: Nova.rs

Za letovanje ćemo izdvojiti i 1000 evra više: Testovi na koronu i u polasku i u dolasku

Ana Marković

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

71 Shares
Share via
Copy link