Koronavirus Srbija

Bar 150 evra ćemo mesečno trošiti na zaštitu od korone

Iako svi željno očekujemo povratak u normalu, uz mere opreza koje će i dalje biti na snazi, očekuje nas priličan udar na kućni budžet.

Prosečnoj srpskoj porodici, koja broji tri člana, biće potrebno bar 150 evra za maske i rukavice, neophodne na poslu, u kafiću, teretani, frizerskom salonu i svemu ostalom što čini svakodnevicu najvećeg broja pojedinaca.

Samo za odlazak i povratak sa posla za roditelje i vođenje dece u školu ili vrtić potrebno je izdvojiti bar 800 dinara dnevno za maske i rukavice, a ukoliko poslodavac ne nabavlja opremu, troškovi zaštite za članove porodice koji rade rastu na najmanje 1.200 dinara dnevno.

Ako uzmemo da prosečan mesec ima 22 radna dana, lako ćemo izračunati da je ova nova stavka za kućni budžet teška bar – 17.600 dinara, odnosno, oko 150 evra. Ova računica, pri tome, ne obuhvata troškove „zaštitnog paketa“ koji treba nabaviti i za sedenje u kafiću, kao i za odlazak kod frizera ili u teretanu.

Zaštitne maske i rukavice postaće deo naše svakodnevnice najmanje do početka juna. To znači i da će “korona paket opreme” ostati trošak ionako napregnutnog kućnog budžeta prosečne porodice u Srbiji.

Za izračunavanje ovog troška uzeta je u obzir najveća propisana cena za maske i rukavice – 120 i 80 din po komadu, a kao primer prosečne porodice uzet je jedan bračni par sa detetom.

Bilo bi dobro da kompanije obezbeđuju zaštitnu opremu svojim radnicima. Ukoliko to nije slučaj i zaposleni budu morali sami da obezbeđuju maske i rukavice, to je izdatak od bar 800 dinara dnevno.

Od ponedeljka, 27. aprila, posle posla odnosno boravka u vrtiću, prosečna porodica može da prošeta parkovima ili šetalištima, a posle prvomajskih praznika moći će da sedne i u neki od kafića i restorana koji počinju sa radom.

U pripremi su, inače, detaljna uputstva za vlasnike ugostiteljskih objekata i za goste, a epidemiolozi su za sada preporučili da se i na takvim mestima drži propisana distanca između posetilaca i da se koriste “zaštitna sredstva”.

Pretpostavimo da je drugi iskoristio vreme da skokne do frizera ili teretane. Neki saloni i fitnes centri obezbedili su zaštitnu opremu za svoje klijente, ali ipak apeluju da se na trening ili ulepšavanje dođe sa propisanom zaštitom – rukavicama i maskom. Zato računamo još 200 dinara u te svrhe.

Isto važi i ako je neko od njih skoknuo do prodavnice, ali ćemo pretpostaviti da su, kao i mnogi od nas, u istoj zaštitnoj opremi prošetali pa onda svratili da kupe ono što je neophodno.

No, najverovatnije se desilo da je naša porodica, posle posla i boravka u vrtiću ili školi, prošetala parkom i krenula kući. Ako su ušli u autobus, moraće da potroše još 600 dinara (ili 400, ako se deca “tolerišu u prevozu”).

Izvor: Nova.rs

Vrtić neće više biti isti: 35 strogih pravila sa kojima će deca biti suočena

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

69 Shares
Share via
Copy link