Magazin Srbija

Razmislite za koji novac rade kasirke, pre nego se sledeći put brecnete na njih

kasa
Foto: Beograd uživo

Žene koje rade kao kasirke su zaboravljeni heroji pandemije korona virusa. Prošlo je više od godinu dana od početka pandemije a ove heroine su radile bez prestanka, u tri smene, bez odmora, kako bismo mi mogli da kupimo zalihe toalet papira ili se izdrndavamo na kasirku jer “piše druga cena na rafu”.

Sledeći put kad vam padne na pamet da budete bezobrazni prema nekoj od tih žena, setite se da za njih nije bilo pauze ni straha od smrtonosnog virusa, one su na posao morale da idu.

Minimalac

Gužve u velikim trgovinskim lancima su uobičajene ali su eskalirale sa pojavom korone.

Najpoznatiji su dugi redovi ispred Lidl-a, kojih je bilo širom Srbije , nekad su se pretvarali u “kovid žurke” sa prepunim objektima u kojima je broj mušterija ograničen.

Taj okupljeni narod je došao da nešto pazari, potroši novac. Logično, zaposleni su imali mnogo posla i verovatno nisu stizali ni parče hleba da pojedu jer je razuzdana rulja kupovala sve na pakete, pa je trebalo rafove stalno dopunjavati.

Za koji novac rade kasirke, da li ste se zapitali?

Minimalac dobijaju žene koje rade u dve smene, i bez slobodnog vikenda, posebno bez slobodne nedelje. One su ujedno i majke i supruge i bake, imaju pored posla i obaveze kod kuce koje se nece same završiti bez obzira koliko su umorne posle smene.

Strani trgovinski lanci zarađuju ogromne cifre a našim majkama, tetkama, bakama isplaćuju minimalac!

Svaki kraj ima malu radnjicu u koju se ide po hleb, jogurt i nešto slatko. Tamo je takođe žena, kasirka koja obično radi duže od 8 sati. Često ne može ni na odmor jer joj je poslodavac rekao može da ide ako sama nađe zamenu. Robu istovara i slaže sama, kakve veze ima koliko je težak paket ulja ili praška.

Tegli to, za minimalac i rad nedeljom!

Mnoge evropske zemlje su uvele zabranu rada trgovinskim lancima nedeljom. To je prošle godine uradila i Crna Gora. Finska je najavila uvođenje četvorodnevne radne nedelje dok su neki gradovi u Danskoj već sproveli ovu meru. U Švedskoj radni dan traje 6 sati.

Da li je kasirke koje su najgore dane u pandemiji provele na poslu neko nagradio, ili se podrazumeva da je u Srbiji žena jeftina radna snaga?

Zašto kasirke u Srbiji moraju da stoje? Zato što nisu plaćene da sede!

Julija Vojinović

Julija Vojinović

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • e moja naivna julija. ti sto se brecaju uglavnom sve ovo znaju ali ih ne zanima. pozivas goveda na empatiju? ne ide…

257 Shares
257 Shares
Share via
Copy link