kasirka-prodavnica
Profimedia
Magazin

Zašto kasirke u Srbiji moraju da stoje? Zato što nisu plaćene da sede!

U tačno 61 odsto trgovinskih radnji u Srbiji kasirke nemaju stolice, pokazalo je istraživanje iz perioda od novembra 2018. do februara ove godine, a koje je sprovelo udruženje „Pobuna“ i objavilo na svojoj Instagram stranici, piše Danas.

Ispitivanje koje je obuhvatilo osam gradova Srbije i uzorak od 1.500 trgovačkih objekata, pokazalo je da većina nadređenih u trgovinskim lancima u našoj državi misle da se kasirke „ne plaćaju da bi sedele, nego da bi radile“.

Takođe, ispitano je 2.120 kasirki a njihovi odgovori su skoro identični istraživanju rađenom u trgovačkim objektima.

Priča o sponzoruši i kasirki iz beogradskog marketa krije najvažniju životnu lekciju

Više od polovine predstavnika trgovačkih lanaca, njih 58 odsto, istaklo je da su kasirke produktivnije ako stoje i da iskreno misle da niko nije plaćen da sedi nego da radi. Oni su naveli i da u trgovini uvek ima posla, pa da tako kasirke često istovaraju i klasiraju robu, čiste…

Prilikom istraživanja primećeno je da u nekim objektima postoje stolice ali da je upotreba „zabranjena“ sem za vreme pauze kada je dozvoljena u garderobi. I kada postoje stolice, najčešće su polubarske što je nezdravo za leđa, a čest je slučaj da ih menadžeri sklanjaju i stavljaju kese i kutije na njih.

„Pobuna“ podseća da će „Volmart“, najveći trgovinski lanac na svetu, svojim kasirkama platiti 65 miliona dolara jer im nije omogućio da sede na radnom mestu.

Kapa dole za momka koji je u 60 sekundi prikazao sve tipove kasirki u Srbiji (VIDEO)

BONUS VIDEO

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

99 Shares
Share via
Copy link