kandida-lecenje
Lifestyle

Kandidu treba dobro izgladneti

Kandida je gljivica koja se normalno nalazi u digestivnom sistemu čoveka, ali u malom broju. Kandidijaza je skoro uvek posledica infekcije gljivicama koje normalno nastanjuju čovekov organizam i koje se iz određenih razloga, u određenom trenutku, počnu intenzivno razmnožavati. Prekomerno razmnožavanje gljivica sprečavaju bakterije stanovnici normalne flore sluzokože i kože, pa stanja koja remete ravnotežu normalne flore idu u korist kandide, jer tada dolazi do njenog razmnožavanja.

– Da bi došlo do infekcije, moraju se stvoriti uslovi za njen rast i razmnožavanje. Najčešći uzrok je pad imuniteta kada organizam nije u stanju da održi populaciju kandide na normalnom nivou. Vrlo često je i posledica korišćenja lekova kao što su antibiotici, kortikosteroidi ili imunosupresivi. Nastaje i kod osoba sa oslabljenim imunitetom ili kao posledica određenih bolesti – dijabetesa, Kušingove bolesti, Adisonove bolesti, hipotireoze i drugih. Češće se javlja kod starih, dece i trudnica – kaže doktorka Ana Stanković iz Zavoda za laboratorijsku dijagnostiku „Jugolab“.

kandida-ishrana

Kandidijaza može biti posledica savremenog načina života, odnosno ishrane.

– Uzrok nekontrolisanog umnožavanja ove gljivice može biti dugogodišnja loša ishrana bazirana na šećeru, kvascu, belom brašnu, industrijskoj hrani, gaziranim napicima, kao i konzumiranje kafe i alkohola. Zapravo, sve ono što slabi naš imuni sistem predstavlja podlogu za razvoj ove uporne infekcije – navodi doktorka Stanković.

Kandidijaza se može javiti na različitim organima, pa su samim tim i simptomi različiti.

Opšti simptomi su nespecifični i nekarakteristični: umor, nedostatak snage, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima.

Mlečac ili sor javlja se često kod odojčadi i male dece na sluzokoži usta i jeziku u vidu okruglih, beličastih naslaga koje imaju izgled zgrušalog mleka. Ispod su ranice koje su bolne i otežavaju ishranu dece.

Kandidijaza kože javlja se obično na prstima nogu i ruku ili na stopalima. Javlja se jasno ograničeno crvenilo, beličaste naslage, vlaženje i svrab. Javlja se često i kod gojaznih osoba, na pregibima ili ispod dojki kod žena.

Kandida u crevima je čest uzrok širokog spektra tegoba koje nisu prijatne i utiču na našu svakodnevicu: pojačana nadutost, pojačano stvaranje gasova, proliv, ali i hronični zatvor, podrigivanje, mučnina, bolovi i grčevi u stomaku, žgaravica.

Kod infekcije polnih organa kod žena se javljaju peckanje i svrab, pojačan sekret najčešće bele boje. Kod muškaraca se uglavnom ne javljaju simptomi ili se mogu pojaviti bele naslage.

Respiratorni simptomi mogu biti: nadražaj na kašalj, suvi kašalj, osećaj knedle i grebanje u grlu, otežano disanje.

Dijagnoza se postavlja mikroskopskim pregledom razmaza materijala uzetog sa zahvaćenog područja, laboratorijskim pretragama, kao i pregledom stolice i to tri uzastopna uzorka.

U lečenju ove gljivične infekcije, pored upotrebe lekova, kako kaže naša sagovornica, treba promeniti ishranu.

U terapiji se koriste antimikotici, po antimikogramu.

Poželjno je iz ishrane izbaciti testa i peciva od belog brašna, gazirana pića, ne koristiti pivski kvasac, mleko, jako kisela jela, izbaciti iz ishrane ili drastično smanjiti čokoladu, torte, kolače, kafu, nikotin i alkohol.

Treba koristiti integralni hleb i peciva, jogurt i kiselo mleko sa probioticima, prirodne vitamine i minerale koji imaju dovoljno selena i vitamina C.

– Kandida u crevima najpre treba da se dobro izgladni, to jest treba joj oduzeti omiljenu hranu, a to su šećeri i kvasac. Zatim je uništite prirodnim ili sintetičkim lekovima sa antigljivičnim dejstvom, uz konsultaciju sa svojim lekarom. Organizam ojačajte i alkalizujte, kako biste ubrzali izlečenje i sprečili povratak infekcije, a oštećenu crevnu floru obnovite koristeći zdrave probiotike – savetuje doktorka Ana Stanković iz „Jugolaba“.

Laboratorije „Jugolab“ nalaze se na nekoliko lokacija u Novom Sadu, kao i u Petrovaradinu, Futogu, Kaću, Bečeju, Senti, Somboru, Apatinu, Subotici, Kuli, Zrenjaninu, Staroj Pazovi, Odžacima, Čačku i Užicu. Više informacija možete pronaći na njihovom sajtu www.jugolab.rs.

Luftika

Share Tweet Share Share Follow