Vesti Zdravlje

Nestle dodaje šećer i mleko u hranu za bebe u siromašnijim zemljama

nestle hrana za bebe

Nestle, najveća svetska kompanija robe široke potrošnje, dodaje šećer i med u mleko i proizvode od žitarica za bebe koji se prodaju u mnogim siromašnijim zemljama.

Nestle to radi suprotno međunarodnim smernicama koje imaju za cilj prevenciju gojaznosti i hroničnih bolesti, navodi se u izveštaju švajcarske istraživačke organizacije “Public Eye”.

Istraživači su poslali uzorke hrane za bebe ove švajcarske multinacionalne kompanije, koja se prodaje u Aziji, Africi i Latinskoj Americi u belgijsku laboratoriju na testiranje, prenosi “Gardijan”.

Poređenjem rezultata i deklaracije na proizvodu otkrili su dodatak šećera u obliku saharoze ili meda u uzorcima “Nido”, pratećeg brenda mlečne formule namenjene za odojčad od godinu dana i više, i “Cerelac”, žitarica namenjenih deci uzrasta između šest meseci i dve godine.

– Nestle mora da stavi tačku na ove opasne dvostruke standarde i da prestane da dodaje šećer u sve proizvode za decu mlađu od tri godine, u svakom delu sveta – rekao je Loren Gaberel, stručnjak za poljoprivredu i ishranu “Public Eye-a”.

Kada su u pitanju glavna evropska tržišta Nestle, uključujući Veliku Britaniju, nema dodatog šećera u formulama za malu decu. Dok neke žitarice namenjene starijoj deci sadrže dodatni šećer, nema ga u proizvodima namenjenim bebama između šest meseci i jedne godine.

Smernice SZO za evropski region kažu da ne bi trebalo dozvoliti dodavanje šećera ili zaslađivača u hranu za decu mlađu od tri godine. Iako nikakve smernice nisu posebno izrađene za druge regione, istraživači tvrde da evropski dokument ostaje podjednako relevantan i za druge delove sveta.

Velika Britanija preporučuje da se izbegava da deca mlađa od četiri godine dobijaju hranu sa dodatkom šećera zbog rizika, uključujući povećanje telesne težine i karijes. Smernice američke vlade preporučuju izbegavanje hrane i pića sa dodatkom šećera za one mlađe od dve godine.

Istraživanje je pokazalo da nivo šećera u proizvodima “Nido” i “Cerelac”, koji se širom sveta prodaju pod različitim nazivima, iznosi čak šest grama u Senegalu i Južnoj Africi, dok je najveća doza viška zaslađivača pronađena u nigerijskom uzorku i iznosi 6,8 grama.

– Verujemo u nutritivni kvalitet naših proizvoda za rano detinjstvo i dajemo prednost korišćenju visokokvalitetnih sastojaka prilagođenih rastu i razvoju dece – saopštila je potparolka Nestle.

Ona je rekla da je u okviru “visoko regulisane” kategorije hrane za bebe, Nestle uvek poštovao “lokalne propise ili međunarodne standarde, uključujući zahteve za označavanje i pragove sadržaja ugljenih hidrata koji obuhvata šećere” i deklarisao ukupne šećere u svojim proizvodima, uključujući i one koji potiču od meda. Varijacije u receptima zavise od faktora uključujući regulaciju i dostupnost lokalnih sastojaka, istakla je potparolka.

Kompanija je smanjila ukupnu količinu dodatih šećera u svojim proizvodima od žitarica za bebe za 11 odsto širom sveta tokom protekle decenije, rekla je ona, i nastavlja da je smanjuje. Gojaznost je sve veći problem u zemljama sa niskim i srednjim prihodima.

U Africi se broj gojazne dece mlađe od pet godina povećao za skoro 23 odsto od 2000. godine, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, a globalno, više od milijardu ljudi je gojazno.

Izvor: Tanjug

Stručnjaci su rekli svoje: Ovo je 14 najgorih namirnica za naše zdravlje

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link