Magazin Svet

Dajana govorila da je ružna kao pas, bila je Čarlsova ljubavnica, sada će Kamila postati kraljica

kamila
Foto: Profimedia

Niko kao Kamila nije uspeo da “preživi” skandal i postigne ono što je zacrtala. Kamila Parker je od prinčeve ljubavnice stigla do zvanja kraljice supruge i to sa svim mogućim počastima.

Čarls je automatski postao kralj nakon smrti svoje majke, a njegova druga žena je sada kraljica supruga.

Prošla su vremena kada bi za odavanje počasti Kamili bilo kontroverzno. Ona će na proglašenju krunisanju kralja Čarlsa verovatno stajati uz njega i nositi krunu kraljice majke iz 1937. godine.

Kamila Parker je u kraljevskim krugovima poznata kao “ljubavnica” jer je na neki način uticala na raspad Čarlsovog braka sa Dijanom, piše Still.

I, kada su vesti o njihovoj aferi prvi put izašle na videlo, Kamila se suočila sa žestokim kritikama.

Trebalo je vremena da je javnost prihvati nakon Dajanine smrti 1997. godine, a kada se udala za Čarlsa 2005. godine, tema njene buduće titule bila je uzrok kontroverzi.

U to vreme, kraljevski pomoćnici su rekli da Kamila ne želi da bude poznata kao kraljica supruga – iako je imala pravo da bude poznata.

Umesto toga, “nameravala” je, kada dođe vreme, da bude poznata kao Princeza Consort – titula koja se nikada ranije nije koristila u britanskoj istoriji.

Ali njena transformacija je bila toliko zapanjujuća da je sada jedan od najpopularnijih članova kraljevske porodice i punopravni član „Firme“.

U februaru je kraljica Elizabeta II javno objavila da podržava da njena snaja preuzme titulu kraljice supruge kada za to dođe vreme.

Dejli mejl je otkrio da je kraljica Elizabeta dala svoj blagoslov da kruniše Kamilu kao kraljicu suprugu pre mnogo godina i da je Čarls bio blizu da to objavi 2019.

Kraljica je odabrala 70. godišnjicu svog stupanja na tron kako bi dala veoma značajnu najavu i izrazila želju da Kamila bude u potpunosti priznata kada Čarls postane kralj.

Rekla je naciji: “Kada, u punom vremenu, moj sin Čarls postane kralj, znam da ćete njemu i njegovoj supruzi Kamili pružiti istu podršku koju ste dali meni, i moja je iskrena želja da, kada dođe vreme Kamila bude poznata kao kraljica supruga jer nastavlja svoju lojalnu službu.”

Kamila je kasnije rekla da se osećala “veoma počašćenom i veoma dirnutom” javnim pečatom odobravanja.

Kamila će biti krunisana uz Čarlsa na njegovom krunisanju, baš kao što je bila i poslednja kraljica supruga, kraljica majka.

kamila-carls
Foto: Profimedia

Ali podsetimo se ko je Kamila Parker i kako se udala za Čarlsa:

Malo šta joj je išlo u prilog: u mladosti nije bila lepotica (princeza Dajana je svoju suparnicu, navodno, uporedila s rotvajlerom), život na ladanjskom imanju oduvek joj je draži od balova, nije htela da bude modna ikona, čitala je sve osim ljubavnih romana i modnih časopisa, nije volela da se šminka, a muškarce je osvajala humorom i britkim jezikom.

Nakon što su joj roditelji, otac Brus Šand, bivši vojni oficir i imućan trgovac vinima i majka Rosalind – pripadnica visokog društva čija je pretkinja Alis Edmonston bila ljubavnica britanskog kralja Edvarda VI – priredili debitantski bal u 17. godini u Londonu, Kamila je imala udvarače iz društvene klase kojoj i sama pripada.

Tokom detinjstva nadimak joj je bio “Mila”, bila je popularna, druželjubiva i vrlo živahna.

Kada je napunila šesnaest godina roditelji su je upisali u švajcarski internat, a potom je otputovala u Francusku kako bi usavršavala jezik.

Neko vreme je, naime, studirala francuski jezik i književnost, a u ranim dvadesetima vratila se u domovinu i zaposlila u Londonu kao sekretarica.

Za njenu vezu s princem Čarlsom “krive” su polo utakmica 1970. na kojoj su se sreli i nenadana kiša zbog čega su, slučajno ili ne, potražili isti zaklon.

Vrckava Kamila je princa tada u šali podsetila na svoju pretkinju Alis Edmonston, a on je bio očaran.

Viđali su se tri godine, dvaput ju je neuspešno prosio, a kad se pridružio britanskoj ratnoj mornarici, ostavila ga je jer nije imala iluzija da će im veza završiti srećno.

Iste 1973. udala se za naočitog časnika kraljevske garde Endrjua Parker-Boulsa. On joj je, navodno, na početku objasnio da neće biti jedina u njegovom životu, ali da će tolerisati njene diskretne veze s drugima.

Takav joj je dogovor odgovarao i veza je okrunjena brakom. Budući kralj bio je, navodno, očajan njenom udajom ali su na kraju izgladili odnose i postali prijatelji.

Kad je 1974. Kamila Parker-Bouls rodila sina Tomasa, zamolila je Čarlsa da godinu dana kasnije dečaku postane kum, što je on prihvatio. Četiri godine kasnije rodila je i ćerku Lauru.

Zvanični biograf princa Čarlsa tvrdi da su obnovili romansu 1986., šesnaest godina nakon što su se prvi put sreli. On se u braku s Dajanom Spenser osećao kao utopljenik, a Kamila ga nikad nije prebolela.

Danas su nadimci koji su nadenuli sebi iz preljubničke faze deo urbane legende: zvao ju je Lejdis, a ona njega Fred, dok im je omiljeno skrovište navodno bilo imanje Birkhal u Škotskoj.

U isto vreme, princeza Dajana se sve teže nosila s brakom u kojem je dobila sve osim onog što je oduvek želela, ljubav i poštovanje.

Nakon što je novinar Endrju Morton 1992. objavio knjigu “Dajana: njena priča”, a novine objavile prepis tajno snimljenog telefonskog razgovora Čarlsa i Kamile s intimnim detaljima njihove veze, skandal je bio toliki da su se princ i princeza od Velsa ubrzo razdvojili od stola i postelje.

Razvod je, pak, priveden kraju 1996., godinu kasnije nakon što je okončan brak Kamile i Endrjua Parker-Boulsa.

Ljubavnici su se nadali kako će s vremenom uspeti da obnove vezu, ali tragična nesreća 1997., čija će tužna godišnjica biti 31. jula, sve je promenila.

Britanija je ostala bez najomiljenijeg člana kraljevske porodice, prinčevi Vilijam i Hari izgubili su majku, dok su princ Čarls i Kamila postali “krivci za sve”.

Trebalo je biti neverovatno uporan i mudar kako bi se prevladala nezavidna situacija: kraljevska porodica i javnost su se protivili vezi, a kamoli venčanju, a Anglikanska crkva otvoreno je upozorila princa – koji će stupanjem na presto postati njen poglavar – da i ne pomišlja na venčanje s Kamilom.

Ona je, pak, povukla jedini ispravni potez: pritajila se sve dok se kraljica Elizabeta II nakon dugog nagovaranja princa Čarlsa nije pristala na susret na formalnoj večeri u čast 60. rođendana bivšeg grčkog kralja Konstantina u palati Highgrove.

Pre večere kratko su porazgovarale i pridružile se zvanicama – što je bio događaj za istoriju.

Nedugo posle, Kamila Parker-Bouls je u septembru 2000. prvi put pratila Čarlsa na dobrotvornom prijemu jedne dobrotvorne organizacije, a 2001., na događaju u sklopu promocije britanskog Nacionalnog društva za osteoporozu (čija je pokroviteljica), princ je pred svima zagrlio Kamilu i poljubio u obraz.

Bio je to vrlo hrabar čin kojim je svima dao na znanje ko je najvažnija žena u njegovom životu.

A ona se, pak, tihom diplomatijom, postojanom prisutnošću bez izjava koje bi mogle naljutiti kraljicu i javnost kao i nepokolebljivom podrškom princu, izborila za mesto na balkonu Bakingemske palate.

Svi su govorili da Kamila nikad neće postati kraljica supruga, te da neće biti krunisana, ali tiha voda breg roni, koliko god bili moćni.

Drama u kraljevskoj porodici, Megan zabranjeno da dođe na samrtničku postelju kraljice Elizabete

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
305 Shares
305 Shares
Share via
Copy link