Magazin

Kako ukloniti fleke sa tepiha?

Kada je uređenje enterijera u pitanju, tepih je jedan od najuticajnijih delova prostorije. Osim njegove fukncionalne uloge, a to je ugodna površina za hodanje, i njegova estetska uloga je velika. Tepih može naglasiti ostatak nameštaja, a takođe mu i može dati kontrast.

Tepisi dolaze u različitim veličinama, oblicima, bojama i materijalima. Ipak, koji god tepih da izaberete, teško ćete izbeći neizbežno, a to su – fleke na tepihu. Kada je u pitanju tepih servis cene su uglavnom pristupačne, a neke mrlje možete ukloniti i sami. Saznajte kako da uklonite uporne fleke nastale od hrane, pića ili nečeg trećeg.

Blato

Gosti koji ne vole da se izuvaju ili dosadni kišni dani mogu biti uzrok fleka ovog tipa. Ne brinite, ove fleke se lako uklanjaju na tepisima svih materijala. Pustite blato da se osuši, pa zatim upotrebite neku tvrdu četku kako bi mehanički skinuli fleku. Ako nakon toga ostane još prljavištine, uklonite je alkoholom a potom deterdžentom.

Kafa i čaj

Ono što najčešće sami pijemo, a i ono čime najčešće služimo goste definitivno su kafa i čaj. Samim tim verovatnoća da nastanu fleke ovog tipa je veća. Ne brnite, to su fleke koje ćete lako odstraniti i svoje domaćinstvo dovesti u red.

šolja kafe

Napravite rastvor od belog sirćeta i vode, u razmeri 50:50. Potreban vam je i sunđer, njime nanesite rastvor na fleku. Nakon toga uzmite čist, dobro upijajući papir i njime pokupite tečnost sa tepiha.

Crno vino

Kada su fleke ovog tipa u pitanju, važi princip – što pre, to bolje! Ukoliko dopustite da se fleka osuši čišćenje će biti prilično teže, a možda i nemoguće. Ove uporne fleke čiste se u nekoliko koraka.

Jedan od načina da uklonite fleku od crnog vina je – belim vinom. Sipajte malo belog vina na fleku, potom pokvasite krpu hladnom vodom i tapkajte po isflekanom delu tepiha. Krpa će upiti prosuto vino.

vino u čašama

Druga varijanta je da prljavo mesto natopite limunovim sokom, a zatim pospete solju preko. Ostavite da se vino ispod sloja soli osuši. So će apsorbovati vino, a višak soli možete jednostavno usisati.

Krv

Nadamo se da do povreda i prljanja tepiha usled istih neće doći, ali i u tom slučaju trebalo bi da znate kako to da rešite. Napravite rastvor vode i amonijaka (na jedan litar vode idu dve kašike amonijaka), zatim ovim rastvorom natopite mrlju. Nakon toga, mrlju sušite čistom krpom.

Šminka i lak za nokte

Kada se žene u žurbi šminkaju, često za sobom ostave haos, pa tako nešto od toga dođe i do tepiha. Bilo kakve mrlje nastale od karmina ili pudera, možete odstranti upotrebom 90%-nog alkohola.

Veći problem od šminke predstavlja lak za nokte. Ako i za ovakve fleke želite da koristite 90%-ni alkohol, prvo to isprobajte na delu tepiha koji se ne vidi, kako bi videli kako se tepih ponaša.

Ovde će vam najbolje pomoći terpentin. Fleke od laka za nokte ćete odstraniti ako tkaninu i sa jedne i sa druge strane namažete esencijom terpentina. Ako su starije fleke u pitanju, najpre ih namažite puterom a potom uklonite terpentinom.

lakovi za nokte

Mastilo i boje

Fleke od mastila možete probati da očistite deterdžentom za tepihe, ali to morate činti postepeno. Dozirajte po malo deterdzenta iz više navrata i tapkajte fleku lagano. Mastilo je specifičnog sastava, pa se ove vrste fleka možda neće potpuno ukloniti.

Prosutu boju je gotovo nemoguće ukloniti, pogotovo ako dozvolite da se ona osuši, pa i ovde morate delovati na vreme. Različite vrste boja se različito ponašaju, a saim tim i različito uklanjaju.

Akrilne boje uklonićete tako što ćete prvo isprati blagim deterdžentom, a potom natopiti metil – alkoholom. Mrlje od celulozne boje očistite razređivačem. Emulzije isperite hladnom vodom, dok je boja još uvek vlažna. Kada su lakovi u pitanju, ako je feka vlažna očitite je sunđerom natopljenim alkoholom.

Hrana

Fleke od hrane i masnoća su prilično česte, pogotovo kada je reč o trpezarijskim tepisima. Kada su u pitanju fleke od jaja, veoma je bitno da ih uklanjate hladnom vodom jer od tople postaju još vidljivije. Mrlju nakvasite mešavinom ¾ vode i ¼ alkohola, dobro istrljajte i neće biti problema.

Fleke od masti i ulja deluju jako uporno, ali i njih je moguće odstraniti. Tapkajte naizmenično fleku komadićem vate natopljenim alkoholom i perite deterdžentom. Ipak, ako je isflekana velika površina, najbolje je odneti tepih u servis na mašinsko pranje.

Fleke od mleka mogu se odstraniti tako što se uprljana površina istrlja rastvorom amonijaka sa malom količinom kuhinjske soli i vode. Nakon čišćenja tepiha ovim rastvorom obavezno ga očistite hladnom vodom.

Oni koji imaju decu, znaju kako ona umeju da budu nestašna, pa se često dešava da se na tepihu nađe i poneka žvaka. Ono što je bitno kada je u pitanju skidanje žvake sa tepiha je da nikako ne upotrebljavate toplu vodu. Odstranićete je tako što ćete na nju staviti komadić leda.

Mrlje na tepihu umeju da budu uporne, pa će lako mala fleka narušiti izgled cele prostorije. Uz ove savete i tepih servise održavajte svoje tepihe čistim, i stan će vam uvek izgledati uredno i besprekorno.

Mali trikovi u domaćinstvu

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Avatar

Mateja Panović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link