Lifestyle

Kako da vaš tepih izgleda kao nov?

Danas je održavanje tepiha postalo mnogo jednostavnije i lakše. Uređaji za pranje tepiha, kao i brojni tepih servisi skratili su ženama muke. Međutim, to zadovoljstvo košta i upravo zbog toga se domaćice ipak odlučuju da tepihe održavaju i peru po receptima svojih baka.

Međutim, ova tehnika na nekim tepisima može da izazove trajno oštećenje.

Naime, pri kupovini novog tepiha obratite pažnju na materijal od koga je tepih sačinjen, kao i način održavanja, jer svaki tepih zahteva određenu vrstu čišćenja. Tkanim i vunenim tepisima potrebno je pružiti posebnu vrstu pažnje. Novi tepisi, a posebno vuneni, se u početku linjaju i kače na odeću. Kako bi se oslobodili dlaka koje otpadaju, bitno je da se tepih usisava što češće.

cetkanje-tepiha-cetka

Tkani tepisi se isključivo peru ručno pošto mašinsko pranje može da upropasti ručni rad. Prvo se isčetka četkom, a potom pažljivo usisa. Ukoliko je ipak potrebno pranje, najbolje je to odraditi leti. Iznesite tepih i sunčajte ga ceo dan, jer će se na taj način prašina lakše istresti. Potom u mlaku vodu sipate sirće i krpom nežno brišite gornju površinu tepiha. Iznova ga pročetkajte i ostavite ga da se osuši.

Proverite da li gajite otrovno cveće u vašem domu

Kako vaš tepih ne bi izgubio boju, bitno je da ga u vašem domu ne izlažete suncu. Tepihe usisavajte minimum jednom nedeljno. Prljavština ne samo što umanjuje njeogvu lepotu, ona ga i oštećuje. Dubinsko usivanje ne podrazumeva posedovanje skupih usisivača. Sve što je potrebno da uradite jeste da, ukoliko veličina tepiha do dozvoljava, okrenete ga na naličje i usisate zadnji deo, kao i mesto gde želite da ga postavite.

cist-tepih-beo

Ukoliko se odlučite da tepih predate u ruke nekom tepih servisu, prvo proverite da li rade sa paročistačima ili tepihe peru vodenim mlazom. Ta informacija je veoma bitna, jer natapanje tepiha vodom može uzrokovati štetu i trajno ga deformisati.

Ako nemate novca ili ste sumnjičavi, najbolje rešenje je da zavrnete rukave i prionete na posao. Biće vam potrebno nekoliko stvari – deteržent za pranje tepiha, lavor, malo vode, sunđer i mnogo strpljenja.

U penu koju ste dobili od deterdženta pažljivo umočite sunđer i lagano trljajte po tepihu tako da vlaga ne prodre na drugu stranu, pošto će ga izdeformisati. Blago trljajte u pravcu pružanja flora. Potrebno ga je osušiti što pre – možete upaliti kvarc ili kalolifer, i zatim ga ponovo usisati.

Vaš tepih će poprimiti svoj stari izgled, a uz to biće svež i mirišljav.

Anita Čolak

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link