Magazin Novi Sad Putovanja

Par iz Novog Sada za sedam godina obišao više od 100 gradova sveta

Ivana (31) i Goran (32) Babić iz Novog Sada obišli su su preko 100 gradova sveta, a sada su rešili da svoje iskustvo podele i sa drugim ljudima i pomognu im da obiđu što više destinacija, za što manje pare. Ovaj par iz Novog Sada otkriva kako jefitno putovati i uživati u svim čarima koja sa sobom nose gradovi i mesta širom sveta.

Gubili su se ulicama Marakeša, vozili u prepunom vagonu sa navijačima, ćaskali sa lokalcima na Šri Lanki i vozili se njihovim autobusima i vozovima. Doživeli su oluju na jedrenju i probali paraglajding po kiši na Tenerifima.

Ukratko, ovaj bračni par avanturista je za sedam godina, koliko dugo putuju zajedno, obišao 22 zemlje na tri kontinenta i za svako putovanje uspeju da nađu najpovoljniju moguću opciju.

“Nakon dva meseca veze smo već počeli da pričamo o putovanjima i prvo šta smo isplanirali jeste putovanje u Rovinj i obilazak Istre. To je bilo 2011. godine i od tada se nismo zaustavili”, kaže Ivana za portal NOIZZ, a njen suprug i saputnik dodaje da koriste svaki trenutak kako bi otputovali, pa makar i po Srbiji, jer smatraju da novac za edukaciju i putovanja nije potrošen, već pametno uložen.

Budući da su oboje zaposleni – ona radi u velikoj IT kompaniji, a on vodi svoju agenciju za dizajn – moraju pametno da barataju s vremenom i iskoriste svaki slobodan dan.

Pored toga što vole da otkrivaju nove predele, kulture, hranu i upoznaju ljude, Ivana i Goran se sa putovanja uvek vrate sa pregršt uspomena – i avantura. Tako su na Tenerifima doživeli jednu od onih nezaboravih, ali i pomalo strašnih pustolovina.

“Dan kada smo dogovorili za paraglajding bilo je loše vreme, oblaci i kako su nam rekli na mestu odakle smo trebali da uzletimo i nepovoljan vetar i kiša. Pomereno nam je za sutradan za 10 ujutru, a s obzirom da se vreme nije promenilo, odložili su za 13h. Opet je bilo isto vreme, a oni su došli po nas.

Kada smo stigli na brdo odakle smo trebali da poletimo bila je kiša. Nekako smo verovali i osećali da će sve biti u redu, jer je to ipak bila ekipa sa preko 20 godina iskustva. Sa nama su bila dva Nemca i raspored je bio takav da prvo skače Ivana sa instruktorom koji 30 godina već leti, zatim Nemci, pa ja četvrti.

Sve se nekako brzo odigralo i Ivana je odjednom bila u letu. Neverovatna količina sreće i adrenalina za nju.

Kod mene na brdu su stvari bile drugačije. Drugi skok su obustavili zbog nepovoljnog vetra i ja ne znam šta da mislim. Kako bre nepovoljan vetar pa žena mi odlete malo pre, tek smo oet dana u braku.

Odjednom vika, run, run, run i drugi se našao u vazduhu. Onda sam shvatio da je zapravo vetar promenjiv i da je bitno da prilikom uzletanja bude povoljan i da nije ništa sa čim se nisu susreli mnogo puta”, priseća se Goran.

View this post on Instagram

Pena je dvorac u Sintri koji nikog ne ostavlja ravnodušnim. Neki ga ismevaju i govore kako je sav šaren i ne ide ništa ni sa čim, neki mu se dive. Nama je interesantan, lep i zaista je kao iz neke bajke. —— Koji ste dvorac posetili da je na vas ostavio lep utisak? —– Ako dolazite u Sintru možete obići nekoliko dvoraca, a za svaki se ulaz plaća posebno. Cena da uđete u vrt dvorca Pena je 7,5e a možete doplatiti i za ulazak u zamak još toliko ali je tu red predugačak. U narednih par dana objavićemo još slika iz vrta. Nećemo sa istorijskim činjenicama, njih ima na wikipediji. Ako želite da izbegnete gužvu poranite, a da ne platite parking i skup bus do gore, parkirajte se kod kafeterije Casa do Preto i odatle ima nekih 1,8km do ulaza i uposlite neku navigaciju 😉. Nije malo ali može vremenski biti duže ako budete vijali parking ispred ulaska u palatu. . . . . #travellife #travelcouplelife #travelcouplegoals #traveldrugari🗺️ #putujkaovoda #jeftinoputuj #jeftinoputujcom #putujnauci #putujupoznaj #portugalija #portugalsintra #sintrapenacastle #sintrapenapalace #loveportugal #fairycastle #penacastle #sintralovers #sintragram

A post shared by dva_ranca_beg_iz_kanca (@dva_ranca_beg_iz_kanca) on

Kako da stignete do Francuske za samo 70 evra

A slično kao sa paraglajdingom, i sa kretanjem na putovanje je sve stvar dobrog tajminga i fleksibilnosti – jer, baš poput vetra, cene jeftinih letova se menjaju maltene iz sata u sat, pa ih je neophodno redovno pratiti kako biste “upecali” ono što vam odgovara. To je, ujedno, i jedan od najvećih saveta koje ima ovaj par iz Novog Sada za sve ljude željne putovanja, a sa budžetom koji ipak ne podržava prvu klasu.

“Prilikom putovanja je najbolje koristiti low cost kompanije, treba da budete fleksibilni po pitanju datuma i lokacije na koju putujete kao i mesta polaska. U sezoni su karte za neke lokacije zaista skupe, pa ih treba tada izbegavati ili čekati da iskrsne sniženje.

Naravno, ako putujete na neku egzotičnu destinaciju da bi se kupali onda je logično da ćete vijati karte u sezoni, ali onda treba ugrabiti pravo vreme za kupovinu. Takođe je veoma bitno da ne nosite previše stvari, jer zaista ono osnovno može da stane u ručni prtljag, naročito ako idete leti.

Mi smo uspevali za desetodnevni put da se upakujemo u ručni prtljag, a ako ostajete duže možete i prati nešto odnosno koristiti uslugu neke perionice veša”, savetuje Ivana.

Greška koju umnogi prave kad organizuju jetino putovanje jeste što uvek gledaju da let bude iz Beograda – Ivana i Goran, umesto toga, uglavnom lete iz Temišvara i Budimpešte ili, ako idu na jug, iz Sofije ili Niša. Do tih gradova može da se dođe dosta povoljno kopnenim prevozom, a letovi su često višestruko jeftiniji.

View this post on Instagram

Vozajući se Balijem videli smo mnogo pirinčanih polja. Zastali smo na nekim, gledali i odmarali, a na nekima smo posmatrali i žetvu. Zaista su to inspirativna mesta, ali ništa manje od voćnjaka, nepregledne ravnice sa žitaricama, suncokretom ili padina sa vinogradima. Na sve ove druge stvari smo navikli i uzimamo ih zdravo za gotovo. Kada smo na njima zahvalni dođu nam i ove druge koje sanjamo. Vidimo da ništa nije nedostižno i za sve postoji način. Kad odeš da vidiš stvari koje si sanjao, impresioniraju te i jedva čekaš da se vratiš i da pogledaš stvari na koje si navikao drugačijim očima, e to je neka magija života. . . Stih za danas: Videli smo svašta, lošije i bolje, pa na kraju puta još više cenimo svoje. . . . #baliindonesia #bali #lifeofatraveler #travellifestyle #travelingtheworld #putujkaovoda #putujupoznaj #putujnauci #coupletraveler #ricefield #travelcouple #backpackers #lifeisbeautiful #lifeissimple #jeftinoputuj

A post shared by dva_ranca_beg_iz_kanca (@dva_ranca_beg_iz_kanca) on

Putujte besplatno Evropom!

“Za dalje destinacije i redovne kompanije imaju popuste, pa može da se nađe svašta zanimljivo. Takođe treba i presedati, jer iz nekih delova Evrope imate dobru vezu sa drugim delom sveta i povoljnije karte.

Tako na primer ako letite za Kubu, Dominikanu, Meksiko i taj deo sveta najpovoljnije je da idete preko Nemačke, a često iz Dizeldorfa možete naći povratne karte za oko 300€. Do tamo je najbolje da pokušate da uhvatite neki low cost let iz Niša ili sa nekog aerodroma iz okruženja.

Naravno nekada su agencije mnogo povoljnije od putovanja u spostvenoj režiji, naročito za ove neke destinacije u okruženju (Beč, Budimpešta, Venecija, Prag, Krakov…) i za aranžmane u pred i post sezoni u Grčkoj, tako da ne treba ni njih zanemariti”, ističe Goran.

Zbog silnih putovanja, njih dvoje su postali onaj par kojem se svi obraćaju za savet kad žele da otputuju negde što jeftinije, i oni su uvek spremni da pomognu. Zbog toga su rešili da pokrenu svoj sajt Jeftino Putuj, na kojem redovno objavljuju najpovoljnije destinacije koje uspeju da pronađu – kako kažu, pretraživanje povoljnih letova i smeštaja im je kao da svaki put iznova organizuju svoje putovanje, tako da u tome iskreno uživaju. Kasnije su dodali i opciju da ljudi samostalno pretražuju letove i smeštaj, nakon čega su im se mnogi javili da se zahvale, jer je stvar stvarno genijalna.

“S obzirom da, pored toga što volimo da putujemo, volimo da vidimo i kad drugi putuju, a najviše od svega volimo i da istražujemo letove i smeštaj. Zbog posla ne stižemo da putujemo možda toliko često koliko bismo voleli, pa nam potraga letova i sastavljanje aranžmana dođe kao početak planiranja novog putovanja. To radimo svakodnevno i skoro svaki put nam prija. Sajt smo pokrenuli u septembru 2017. tačno pre devet meseci…

Neki ne pročitaju opis o nama, pa misle da smo agencija i da mi prodajemo aranžmane i karte, ali to nije tako.

Uglavnom pomognemo svima koji nam se jave da pronađu let, ali zbog primarnih poslova koje imamo ne možemo uvek da se posvetimo u potpunosti, tako da smo zbog toga i ubacili pretragu na sajtu da nas to malo rastereti i da možemo da se posvetimo konkretnim predlozima”, kaže Ivana.

Ove stvari nikako nemojte raditi u inostranstvu

View this post on Instagram

🌏 Kada dođe veliki talas, popneš se na brdo, na vidikovac odakle se sve vidi ili u avion odakle se vidi još više, staneš ispod vodopada ili pored brze reke, pustinje, nepregledne džungle ili niza stenovite obale koja nestaje u moru shvatiš koliko je čovek mali naspram planete. Taj isti čovek, pojedinac ponekad se ponaša kao da je jači od planete. Dišite kao planeta, naštelujte se na njenu frekvenciju i ne zagađujte je 💛💙💚🐦🐧🐘🐨🐌🐬🐖🐊 Jedan od retkih trenutaka kada je naš aparat sišao sa Hame i predat u ruke vlasnika jednog istog takvog aparata 😂 sa kojim smo se i složili oko veličine i snage planete. . . . #dalat #vietnam #vijetnam #mountains #naturephoto #putovanjeazijom #jeftinoputuj #coupletraveler #coupletravel #travellifestyle #travelers #backpackercouple #backpackers #putujnauci #putujupoznaj #planine #priroda #travelphotoshoot

A post shared by dva_ranca_beg_iz_kanca (@dva_ranca_beg_iz_kanca) on

Za kraj, ovaj par pustolova koji sada planira letovanje u Portugaliji, ali kako kažu, možda ipak odu da otkriju neko novo ostrvo u Grčkoj, ima jasnu poruku za sve ljude koji iz ovog ili onog razloga ne putuju koliko bi želeli.

“Naš savet drugima je da se ne plaše i da ne čekaju da nađu ekipu nego da krenu. Putovanja su sjajna stvar. Mnogo ljudi smo upoznali na našim putovanjima koji putuju sami, a često se i na putovanjima sprijatelje sa drugima i nastave zajedno dalje.

Kod nas je okruženje malo zatvoreno za takav vid putovanja, pa će vam ukazati uglavnom na neke ružne stvari koje su pročitali u novinama, a možda se nisu ni desile. Možda smo negde zbog ovoga i mi propustili da putujemo ranije sami.

Nema razloga za strah. Mnoge neverovatne stvari propustimo zbog straha, a jedino što je moglo da se desi jeste novo iskustvo”, zaključuje Goran.

Bojan je dao otkaz, seo u kola i obišao pola sveta za 6 meseci

OGLAS

PARTNERI SAJTA


3.6K Shares
3.6K Shares
Share via
Copy link