Lifestyle Putovanja

Kako da stignete do Francuske za samo 70 evra

Francuska je jedna od najpopularnijih destinacija u svetu. Bilo da ste ljubitelj dobrog vina i hrane ili mode i umetnosti, u Francuskoj ćete sigurno pronaći nešto za sesbe.Na sajtu Putokosveta.com objavljen je tekst koji će vam pomoći da otputujete u ovu fantastičnu zemlju za samo 70 evra i jednim rancem. Tekst prenosimo u celosti.

Nedavno sam se vratio sa juga Francuske, gde sam proveo deset dana. Destinacije poput Perpinjana i Tuluza, kao i primorskog gradića Seta i susednog Monpeljea jesu atraktivne, ali do njih ne postoje direktne avio-linije iz Srbije. Doduše, do Monpeljea se može stići autobusom, ali meni je bilo jeftinije i udobnije low cost letovima. Jedna od opcija je i autobusom od Beograda do Pariza, pa onda do krajnje destinacije, ali ja sam izabrao putovanje avionom. U ovom tekstu otkriću vam kako to radim.

Sve avionske karte kupio sam preko interneta, karticom Visa virtuon, a cene su bile sledeće:

 • Kombi prevoz od mog stana do aerodroma u Temišvaru (Gea tours): 10 evra
 • Avio-karta Temišvar – Brisel Šarlroa (Wizz Air): 8,50 evra
 • Avio karta Brisel Šarlroa – Karkason (Francuska, Ryanair): 9,99 evra
 • U povratku, Tuluz – Brisel Šarlroa (Ryanair): 13,25 evra
 • Brisel Šarlroa – Temišvar (Wizz Air): 19,99 evra
 • Temišvar – moj stan u Beogradu, kombijem, Gea tours: 10 evra
 • Ukupni troškovi za odlazak i povratak: 71,73 evra;

Da biste putovali za male pare, odnosno da biste leteli low cost avio-kompanijama potrebno je da ispunite sledeće „uslove“ i da pratite naredne savete. U životu ništa nije besplatno, pa se zarad ovih cena treba odreći malo komfora, piše na sajtu Putokosveta.com.

Dobro istražite ponudu

Putovanje za desetak evra podrazumeva da se za njega pripremite i da „iskopate“ kartu u vrednosti nekoliko pića u kafiću. Najtraženije i najveće low cost kompanije koje lete iz Srbije i okolnih zemalja su mađarski Wizz Air, britanski easyJet i irski Ryanair. Najbolji gradovi za dalje konekcije su Bazel, Ženeva, Brisel Šarlroa i Milano. Sedite za računar, istražujte i zapisujte. Na svakom od ovih sajtova imate listu destinacija i termine. U zavisnosti od vaših želja, možete otići u skoro celu Evropu, plus i do Gruzije, Azerbejdžana ili Kazahstana.

Ako niste ljubitelj presedanja, onda odaberite, recimo Maltu ili Kipar, direktno iz Beograda. Ili Barselonu, Valensiju, Bari, Bolonju iz Temišvara, Berlin, Milano i Bratislavu iz Niša ili mnogo više ponuda iz Budimpešte.

Imajte u vidu da je veoma često jeftinije da letite iz Niša, iz Temišvara ili iz Budimpešte, nego iz Beograda, s tim što treba uračunati i povratnu kartu do tamo. Opet digitron u ruke. Kombi od adrese u Beogradu do Temišvara košta 10 ili 15 evra, do Budimpešte 25 (iz Novog Sada i Subotice ista cena), a do Niša 10 evra ili redovnom autobuskom linijom.

Karata po ovim simboličnim cenama nema za Prvi maj, Novu godinu, Božić i Uskrs, često ni u jeku letnje sezone, ali ih lako možete naći u martu, aprilu, junu ili u septembru, oktobru ili novembru.

Jedno od pravila je da karte ne treba kupovati mnogo unapred jer su tad skuplje, a ni pred put, već naći idealno vreme. Ja to radim dva do tri meseca pred putovanje. Recimo, karte za kraj novembra kupio sam krajem septembra.

Kako do najjeftinijih avionskih karata

Budite spremni da dugo putujete

Ukoliko je vaša željena destinacija na prvi pogled nespojiva sa srpskim aerodromima, kao recimo moj omiljeni jug Francuske, to će značiti da treba da iskombinujete dva jeftina leta. Pošto low cost kompanije ne lete svakog dana do svih destinacija, biće potrebno uklapanje letova, nekad i čekanje od po pet i više sati ili čak noćenje u nekom gradu. Ali, šta je to za jednog svetskog putnika. Uostalom, druga mogućnost je da letite velikim poznatim kompanijama, da stignete za nekoliko sati, ali da platite povratnu kartu i do 400 evra.

Da li možete sve stvari da spakujete u jedan ranac?

Draž putovanja low costom je da ponesete jedan ranac. Praktično je, jer sa rancem na leđima možete lako da hodate, da uđete u gradski prevoz i da bez glomaznog kofera idete od grada do grada. Dozvoljene dimenzije prtljaga najčešće su 42x32x25 cm, ali iz iskustva kažem da torba ili ranac (ne kofer sa točkićima) mogu da budu i koji centimetar veći. Bitno je da, ako vam na aerodromu zatraže da ubacite vaš prtljag u kalup u kojem se meri veličina, on može u njega da stane. Ako je prevelik, platićete kaznu i do 50 evra, a to onda nije to.

Možete doplatiti i za veliki kofer, za dvadesetak evra po koferu.

Ako do sada niste putovali ovako, delovaće vam nemoguće da svu garderobu za, recimo sedam dana, smestite u jedan ranac, ali probajte. Pametno pakovanje u ranac gore navedenih dimenzija, u mom slučaju izgleda ovako:

 • Jedan par obuće (možda i drugi poput nekih tankih patikica) i jedne sobne papuče (obuća je na vama tokom leta, a papuče idu u ranac). Bez papuča ne krećem na put, jer kako da uđem u toalet hladnih pločica?
 • Dvoje pantalona (jedne ćete imati na sebi, a druge idu u ranac)
 • Pet majica
 • Dve košulje u bojama koje se kombinuju sa džemperima ili puloverima
 • Dva ili tri džempera, duksa ili prsluka
 • Čarape i donji veš
 • Majica za spavanje
 • Srednji i mali peškir
 • Pribor za higijenu koji staje u plastičnu kesicu od 1 litar (u avion se mogu uneti dve takve kese) i sve u zapremini do 100 ml (pasta za zube, pena za brijanje, pribor za sočiva, šampon, sapun, četkica, šminka (za žene), parfem koji sipam u specijalnu flašicu). Info za muškarce – male pene za brijanje i kompletan asortiman proizvoda zapremine do 100 ml pronađite u prodavnicama DM)
 • Foto-aparat, punjač za mobilni, baterije, mobilni telefon;

Ja čak uspem da ubacim i mali lap-top i punjač, kišobran, kapu, malu torbu, koju posle tokom dana nosim na ramenu, nekoliko magneta za prijatelje i nekoliko sendviča da imam dok ne stignem na destinaciju. Sendviči na aerodromima koštaju i do 6 evra, pa je lepše poneti dva iz Srbije koje ste sami napravili za stotinak dinara.

Prelazak granice

Samim tim što ste platili kartu desetak evra, možete biti sumnjivi policiji i carinicima. Oni često razmišljaju logikom da povoljna karta može biti mogućnost za vas da ostanete u Evropskoj Uniji i da radite na crno. Zbog toga, uvek, ali uvek imajte sa sobom povratnu kartu i rezervaciju smeštaja bar za nekoliko dana.

Na granici, po sletanju, imaju pravo da vam traže da pokažete novac. Meni se to poslednji put desilo u Briselu, uprkos tome što mi je pasoš pun pečata, morao sam da vadim novčanik, da pokažem koliko novca nosim sa sobom i da objasnim zbog čega nemam 120 evra po danu, koliko mi je rečeno da je neophodno za svaki dan boravka u Francuskoj. Pošto nisam imao toliki novac u gotovini, dokazao sam imućnost karticama. Zlatno pravilo: bez keša se ne sme putovati! Ova provera će vas sačekati i na srpsko-mađarskoj granici, posebno ukoliko putujete vozom. U Rumuniji to nije čest slučaj, jer ne ulazite u zonu Šengena.

Novac za skrivene troškove

Mada je primamljiv podatak da iz Niša do Bratislave, na primer, možete stići za desetak evra, postoje još neki troškovi na koje treba da računate pre polaska na put. Pre svega, to je transfer do i od aerodroma. Naime, ako stignete u željeni grad, sletećete na aerodrom, odakle treba stići do centra grada. Prevoz specijalnim šatl busevima namenjenim turistima, u Evropi košta od 6 do 12 evra, pa kad to pomnožite sa dva smera, dobijate iznos koji je veći od cene karte kojom ste stigli iz Srbije.

Uvek postoji mogućnost da uzmete lokalni gradski prevoz koji košta, recimo, 1,5 evro, ali to opet iziskuje vreme i guglanje po internetu. Kod nas na aerodromu Nikola Tesla takođe postoje dva autobusa, jedan ekspres koji košta oko 3 evra i drugi kojim se turisti prevezu do Zelenog venca za 70 centi (linija 72). Tako je bilo i u Tuluzu, tramvaj sam platio 1,60 evra, umesto da dam 8 evra za turistički autobus.

Na putovanje nikad ne krećem bez putnog osiguranja, koje košta desetak evra za putovanje od sedam dana.

Kada stignem na destinaciju, uglavnom kupim lokalnu karticu za mobilni, ponesem telefon koji nije kodiran i uštedim novac koji bih dao na roming račune.

U ovim gradićima zaboravićete na Rim i Pariz (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

123 Shares
123 Shares
Share via
Copy link