Novi Sad Lifestyle

Letenje Paraglajdingom: Adrenalinski skok koji nema cenu!

Avantura. Adrenalin. Sloboda. Tri reči sa kojima bih opisala ovaj let paraglajderom. Kada si na 1200 metara iznad tla sve nekako izgleda potpuno dugačije, kao da dobije neku potpuno drugu dimenziju u mojim očima. Neouobičajeno iskustvo koje po mom mišljenju treba doživeti, pogotovo ako ste adrenalinski zavisnik, kao ja. Moje odvajanje od stvarnog sveta trajalo je nekih pola sata, međutim tandem let paraglajderom u proseku traje do 15 minuta.

letenje-paraglajderom-5
Aeroklub Novi Sad/Petar Holik

Moram da vam ukažem na neke sitnice koje biste trebali da znate pre nego što se upustite u ovu avanturu. Sasvim je prirodno da osećate strah i uzbuđenje, međutim kada se „penjete“ u visine treba da trčite. Moj savet, a i savet profesionalaca je da ne prestajete da trčite sve dok vam noge ne budu u vazduhu. Na ovaj način ćete moći na pravi način da uživate u letu. Najvažnije je da se oslobodite i slušate sve savete instruktora. Samo da napomenm tandem let paraglajderom nije skok iz aviona, kao što većina misli, za ovaj sport potrebna vam je oprema koja stane u jedan ranac i težine je oko 15kg.

Zanimljiva činjenica je to da ovi letovi mogu trajati i po nekoliko sati, takoreći vi padobranom možete da putujete i to u bilo koje godišnje doba.

letenje-paraglajderom
Aeroklub Novi Sad/Petar Holik

Ja sam svoju sigurnost prepustila aeroklubu „Novi Sad“. Ovaj klub postoji od 1923. godine i danas broji 5 članova. Ivan Pavlov i Srđan Kesić su ovaj put bili odgovorni za moj bezbedan let i mogu samo da kažem da su pravi poznavaoci svog zanata, i da je ljubav prema onim čime se baviš veoma bitan faktor.

Kada je najbolje upustiti se u ovakvu avanturu?

– Leteti možete kad god pomislite da je za vas najbolji trenutak. Međutim profesionalci iz aerokluba „Novi Sad“ kažu da su najbolji uslovi za let kada je vetar umeren. Meteorolozi će se verovatno bolje razumeti u brzinu vetra po metru u sekundi, a moji instruktori su potvrdili da je od 2 do 3 metra u sekundi idealan momenat za fenomenal tandem let paraglajederom.

letenje-paraglajderom-1
Aeroklub Novi Sad/Petar Holik

Još jedno od najčešćih pitanja, kada se radi o ovom adrenalinskom sportu je koliko košta jedan tandem let? U Srbiji je standardna cena leta paraglajderom 50e. A u Novom Sadu i istoimenom aeroklubu imate i tu mogućnost da sebi dragu osobu iznenadite i kupite joj poklon vaučer za nesvakidašnje iskustvo.

Ja sam svoj let snimala gopro kamerom koju su mi obezbedili članovi ovog aerokluba, tako da je moj i ne baš tako uobičajen dan zabeležen fenomenalnim slikama i snimkom. Snimak i slike sa gopro kamerom idu uz cenu tandem leta.

Paraglajding se ubraja u jednu vrstu ekstremnih sportova, međutim u ovom letu zaista možete da uživate u magičnom pogledu na prirodu i neku drugu dimenziju koja se nalazi ispod vas. Nije važno da li imate 5 ili 95 godina paraglajding let je prilagođen za sve uzraste i obožavaoce ovakve vrste sporta. Zabeleženi su samostalni letovi dece od svega 5 godina i jedne bakice od 90 godina.

letenje-paraglajderom-2
Aeroklub Novi Sad/Petar Holik

Ukoliko želite da se bavite paraglajdingom najvažnije je, prema rečima Srđana Kesića, jednog od članova novosadskog aerokluba, da imate dobro volju i želju i da volite visinu.

Ja sam tek počela da isprobavam adrenalinske sportove i obećavam, neću stati. Ja sam zaista uživala  u letenju paraglajdingom, pa ako mi verujete i vi se usudite.

PROTIV VETROVA: Novosađanin jedrio padobranom 6 sati i doleteo na sitnu tačku

covid 19 kontakt desk

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

41 Shares
Share via
Copy link