Uncategorized

Kako jedan Nigerijac doživljava Novi Sad?

U Novom Sadu, Johnmary Uzugbunam prvi put u životu video je sneg. Prvi put osetio je hladnoću i doživeo zimu, a u naš grad došao je pre godinu dana, zbog fudbala. Trenutno igra na poziciji centrafora u novosadskom klubu FK Vojvodina. Porodica mu je daleko, u Nigeriji, a Johmary ih nije video 4 godine. Kaže da mu ovo najteže pada.

Plaže na Tajlandu, gde je igrao 3 godine, zamenio je novosadskim Štrandom. Sa hranom još uvek nije puno ekpserimentisao, pa je probao samo nekoliko jela iz naše kuhinje, jer kao profesionalni sportista mora da vodi računa o ishrani. Dolazak u Novi Sad sa Tajlanda bila je velika promena za njega, a u našem gradu ima nekoliko omiljenih mesta.

– Živim na Detelinari, i mogu da kažem da mi skroz odgovara ovaj kraj. Redovno svako jutro trčim do centra i nazad. Volim da odem sa saigračima na kafu u neki lep lokal, ali definitivno najviše vremena provodim ovde u Canzoni, u mom kraju gde volim da ručam paste, popijem čaj ili kafu – kaže mladi fudbaler.

vojvodina-fudbal-novisad
Foto: Jelena Grlić

Što se tiče odlaska u klubove, kaže da teško podnosi domaću muziku, i da uvek radije bira klubove u Laze Telečkog gde se pušta strana muzika. Došli smo i do pitanja o devojkama, i nakon širkog osmeha, odmah mi je rekao da bi voleo da oženi Srpkinju.

– Žene su ovde prelepe. Definitivno bih voleo da nađem devojku u Novom Sadu i da se jednog dana oženim njome, što da ne. Trenutno sam slobodan, ali nikad se ne zna – kaže mi Johnmary kroz osmeh.

katedrala-johnmary-novisad
Foto: privatni album

U Vojvodini su ga lepo prihvatili, kaže da ga saigrači vole, i da se lepo slažu. On je glavni plesač u timu, a verovali ili ne, stiže da ode i na časove Zumbe, gde je naravno jedini momak, ali to mu ne smeta da se opusti i igra. Od srpskog jezika, prvo je naučio psovke, ali sada je uspeo da me pita i kako sam, šta radim i šta želim da popijem.

Zbog fudbala Johnmary je napustio svoju zemlju, ali i fakultet. U Nigeriji je krenuo na studije korporativne ekonomije, i planira da nastavi sa obrazovanjem kada završi profesionalnu karijeru. Najveći san mu je da zaigra u Ligi šampiona, i da jednog dana igra za Čelzi ili Barselonu. Po Evropi do sada nije putovao, i naša zemlja je jedina koju je posetio. Nije čak bio ni u Beogradu, osim na utakmicama, i kaže da se trudi da maksimalno bude fokusiran na fudbal.

fudbaler-vojvodina-novisad
Foto: privatni album

U slobodno vreme voli da ode u bioskop, da sluša muziku i odmara, a ugovor sa Vošom ima još oko godinu i po dana. Kada ode iz Novog Sada kaže da će mu nedostajati ljudi koje je upoznao ovde, i lepi trenutci koje je doživeo.

Pročitajte priču Nemca i Novosađanke

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

12 Shares
Share via
Copy link