Novi Sad Vesti

Novi Sad predlaže novčanu pomoć strancima koji žive u vojvođanskoj prestonici

gradska-kuca-2
Foto: Grad Novi Sad

Gradsko veće Novog Sada predložilo je da se stranim državljanima koji žive u ovom gradu omogući da iz gradskog budžeta dobijaju finansijsku podrška za decu, u istim iznosima i pod istim uslovima kao i svi ostali građani vojvođanske prestonice.

Skupština grada će tako već u petak (16. decembar) raspravljati o izmenama Odluke o pravima na finansijsku podršku porodici sa decom, tako da prava iz ovog akta imaju i strani državljani koji imaju status stalno nastanjenog stranca, ukoliko ima prijavljeno prebivalište na teritoriji grada, saznaje 021.rs.

Pravo na finansijsku podršku porodici sa decom iz ove odluke podrazumeva niz stvari, kao što su novčana pomoć za prvo dete u visini od 50.000 dinara, novčanu pomoć za trojke od 200.000 dinara, novogodišnju novčanu pomoć za bebe rođene u Betaniji 1. januara u visini od 50.000 dinara, novogodišnji poklon za prvu bebu rođenu 1. januara od 200.000 dinara i novčani poklon povodom dana Grada koji dobijaju deca rođena u porodilištu 1. februara koji je u istom iznosu kao i za 1. januar.

Takođe, ovom odlukom su definisani i uslovi za ostvarivanje prava na regresiranje troškova boravka dece u gradskim vrtićima, besplatnu ishranu dece u osnovnim školama, pomoć u školovanju darovitih učenika srednjih škola i studenata, finansijsku podršku porodici sa decom upisanom u privatnu predškolsku ustanovu i naknadu troškova za vantelesnu oplodnju.

Sva ova novčana pomoć porodicama koje imaju prebivalište u Novom Sadu isplaćuje se iz gradskog budžeta kao vid dodatne podrške jer Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom dozvoljava da lokalne samouprave, ukoliko imaju novčanu mogućnost, mogu da povećaju socijalna davanja i daju veća prava stanovništvu u odnosu na ono što je predviđeno republičkim propisima.

Zahvaljujući tome što vojvođanska prestonica ima značajan budžet, deca u Novom Sadu tako imaju pravo na besplatan vrtić i druge pogodnosti koje nemaju mališani u drugim opštinama.

Izvor: 021, Nova

Bračni par iz Kalifornije na prvi pogled ‘odlepio’ na Novi Sad, jedva čekaju da dođu opet

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link