Lifestyle

Kako da vam dete ne izraste u kompletnog idiota

Nikada nije bilo jednostavnije od rođenog deteta napraviti asocijalnog nesposobnjakovića, pogotovo ako živite na Balkanu. Ipak, nije sve izgubljeno i za vaše čedo još uvek ima nade. Samo sledite ove savete i nećete pogrešiti.

1. Ne tretiraj ga kao “uradi sam” projekat

(Desnu) ruku na srce, levu na mozak, ljudsko biće se donosi na ovaj svet putem dvostrukog “uradi sam” projekta. Uzevši taj fakt u obzir, jasno je da tvorac jedinke ima pravo, a i slobodu da svoj projekat oblikuje i razvija u skladu sa svojim ličnim uverenjima i poimanjima valjanog sisara. Ipak, čovek, koje god da je forme, kakvog god da je opisa i koliko god godina da ima, nije i ne sme da bude bilo čiji projekat. Osim sam svoj. Ljudsko biće je individua koju možeš da usmeravaš, ali ne i da u potpunosti definišeš.

2. Nauči ga da se promaje bojati mora

Jer ako ti dete na brdovitom Balkanu ne shvata i ne poštuje koncept promaje, a i ‘ladnog betona, kukala mu majka, a Boga mi i otac. Promajne vrednosti se prenose sa kolena na koleno, a zasigurno je da ne želiš da se tradicija na tvom kolenu prelomi.

3. Isteraj ga iz kuće čim napuni 18 godina

Nismo mi Švabe pa da decu od 15. godine učimo da privređuju za sebe, te da cene svaki dinar kao da su za njega sopstvenu kožu oderali. Ali ako ih ne izbaciš iz kuće kad zakuca punoletstvo, ozbiljno rizikuješ da ti ostane pod krovom do svadbe, a i posle svadbe. Plus, platićeš tu svadbu.

4. Ne daj mu sve i odmah

Jedinac, mezimac ili najmlađi, dete koje bude naučeno da uvek dobija sve i odmah je na sigurnom putu stvaranja idiota. Jeste da živimo u društvu u kojem se mora samo umreti. Ipak učenje ideje da se za, kako istinske, tako i materijalne vrednosti, treba boriti i izboriti je pod moranje, ako ne želiš da ti dete nosi etiektu tatinog sina i mamine princeze. Te sintagme nisu komplimenti, ma koliko simpatično zvučale.

5. Ne brani mu da bude malo mlad. Brani mu da bude mnogo lud.

Kako kaže baba Bosiljka “u životu se sve mora proUbati”. Sve osim teških boja teških droga, dodala bi jedna sasvim obična Jelena. A kako veli ona motivaciono-inspirativna mantra? Nemoj da te starost pita gde ti je bila mladost? Ipak, učini sve što je u tvojoj moći da ti dete, željno otkrivanja sebe i sveta oko sebe, ne otkrije sebe u ubodu igle, šmrkanju praha i prodavanju sebe i svog ja za novac i sitne životne luksuze. Jer to je sigurna investicija u idiota.

6. Ne daj mu da izađe iz kuće mokre glave, golog tela ili praznog mozga.

Tačka.

7. Ne udaraj po glavi

Osnovno pravilo roditeljstva na Balkanu je da je batina iz raja izašla. Batina – da. Ubijanje Boga Oca i Svete Trojice u ljudskom biću, a naročito u svom detetu, je zakonski kažnjivo delo. Sećam se, evo, kao da je juče bilo, kada sam išla sa sestrom da berem grančice jorgovana kako bi mama imala čime da nas vaspita. Lepa su to sećanja, kada ih dete posmatra iz retrospektive. A i sigurno je da uče. Loša dela bivaju kažnjena. Ipak, nikad za nikad, ne udaraj dete po glavi. Blagi potres tela je vrlo verovatno iz raja izašao, ali blagi potres mozga ni čika anđeo ne odobrava.

8. Nauči ga pravljenju kajgane, pranju gaća i brisanju dupeta

Ove tri radnje sumiraju samostalnost.

9. Ne radi ono što ne želiš da ono radi

Roditelji pušači koji propovedaju zabranjeno pušenje su licemeri nivoa go pro.
Roditelji psovači koji propovedaju da je kultura psovanja nekulturna su licemjeri nivoa go pro.
Naročito u ranom stadijumu, deca uče putem posmatranja, prostog gledanja prostog sveta oko prostog sebe. Nivo učenja – go pro.

10. Ne tretiraj ga kao zlatnu medalju, ali ni kao bronzano govno

Jer realno, dete ti je vrlo verovatno samo srebrni prosek, što je za srebrni život i više nego dovoljno.
Zapamti da se kultura i bonton, mozak i zdrav razum, te čista duša i vaspitanje iz kuće nose.

30 rečenica koje samo srpska majka može da izgovori

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
29 Shares
Share via
Copy link