Lifestyle

Kako bi bile zdravije, žene moraju više da se druže

Istraživanje sprovedeno na Oksfordu pokazalo je da žene treba više vremena da provode u ženskom društvu, pošto na taj način blagotvorno utiču na svoje opšte zdravstveno stanje. Da bi osetile benefite ženskog druženja, neophodno je da se barem dav puta nedeljno viđaju sa drugaricama.

Robin Dunar, psiholog i autor istraživanja, otkrio je za The Vancouver Sun, a preneo portal 6uka da je opšte zdravstveno stanje žene mnogo bolje kada se druži sa prijateljicama bar dva puta u sedam dana i pritom popije pivo ili trača.

“Takve stvari podstiču žene na socijalizaciju, druženje uz piće i smeh. Zdravstvene prednosti su brži oporavak od bolesti, jači imunološki sistem, smanjenje anksioznosti i povećanje velikodušnosti, zbog čega se žene osećaju mnogo bolje”, izjavio je Dunar.

Naučnici su u ovom istraživanju došli do podatka da samo dve od pet žena jednom nedeljno izlaze sa drugaricama na večeru, ali puno ređe kada imaju porodicu. Takođe, žene u proseku posvećuju malo vremena za negovanje prijateljskih odnosa.

Istraživanje je pokazalo da žene najbolje komuniciraju kroz smeh, šaleći se i prepričavajući situacije koje ih nasmejavaju. Međutim, važno je i kolika je grupa u pitanju, smeh u manjim grupama je verovatniji nego u većim pa je preporuka sastajati se sa najviše tri drugarice.

“Žene možda čak i više od muškaraca moraju da održavaju prijateljske veze. To povećava nivo serotonina i oksitocina”, smatra psiholog Alisa Rubi Baš, a njenu tezu potvrđuje i novo istraživanje.

“Održavanje tih veza postaje još važnije kako starimo. Postajemo zaposleniji, imamo sve veću odgovornost, a prijatelji su nam potrebni da ne budemo usamljeni”, dodaje Baš.

Žene imaju vrlo stresne živote i ponekad se osjećaju krivim kad napuštaju porodicu da bi otišle na pića sa drugaricama. Međutim, važno je pronaći vreme za sebe, jer tako izlazite iz rutine i opuštate se. Smeh je najbolji lijek, a ovo istraživanje to je i dokazalo.

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

222 Shares
222 Shares
Share via
Copy link