Magazin

Ukoliko u ovom kafiću pomenete pandemiju plaćate kaznu od 2 €

pab irska
Foto: Johnny Savage/The Guardian

Uspevate li da sednete sa dragim prijateljima i rodbinom, a da se u vaše razgovore ne uvuče tema pandemije?

Zapravo, sve je teže izboriti se izazovima ove nenormalne situacije i mnogima su se promenili osnovni životni postulati samo sporednim učestvovanjem i većinskim posmatranjem ovog kovid ludila.

Da bi pokušao da stane na put ovoj društvenoj anomaliji, jedan pab u Irskoj odlučio je da svojim gostima naplaćuje svako pominjanje koronavirusa i bilo kojih pojmova vezanih za pandemiju. Koje rešenje su smislili, pitate se?

Kreativni ljudi zaposleni u baru odlučili su da na šank postave plastičnu čašu u koju će svako onaj ko u baru pomene reč kovid morati da iz svog džepa izdvoji i u čašu stavi dva evra kao kaznu. Menadžer „Alt Bara“ Kristofer Mur je u svojoj izjavi za „RTE News at One“ ispričao da je sve započelo kao šaljivo kažnjavanje i pokušaj da se pandemija skrene iz misli, ali da je zatim čitava priča zadobila prilično humani karakter.

On je otkrio da je već prikupljeno gotovo 300 evra koje će pokloniti lokalnom domu za palijativnu negu u Donegalu.

– Budući da goste poslužujemo za stolom, uključujemo se u svačiji razgovor i znamo o čemu svi pričaju. Bez obzira na to o čemu bi počeli da pričaju, vratili bi se na virus. Hteli smo da promenimo atmosferu i da podstaknemo ljude da razgovaraju o uobičajenim stvarima poput prognoze vremena – rekao je Mur.

Ubrzo je pokrenuta i kampanja GoFundMe.

„Počelo je kao zabava, a pretvorilo se u dobar način prikupljanja sredstava za dobar cilj. Skupljamo novac za pomoć „Donegal Hospiceu“ i svaka donacija će pomoći“, napisali su u saopštenju.

Možda je u Srbiji previše tražiti dve evra za pominjanje koronavirusa i ove nezaustavljive pandemije, ali je definitivno neophodno da svi malo ohanemo od neprestanog pritiska. Teško je odupreti se pored ovoliko zaraženih i umrlih, a naročito je teško zbog osude javnosti i pritiska i histerije koju stvaraju gotovo svi mediji bez izuzetka. Mnogo je psihičkih posledica sve ovo ostavilo na društvo u celini, a neke će tek isplivati na površinu u narednom periodu.

Nikada manje poručenih piva u britanskim pabovima od 1920. godine

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

496 Shares
496 Shares
Share via
Copy link