Svet

Žena i njen pas živeli u govornici više od mesec dana, potom joj se gubi trag

zena u govornici

Vesti iz Šangaja povezane sa pandemijom koronavirusa i masovnim zatvaranjem populacije ovog kineskog megalopolisa ne prestaju da šokiraju svet.

Život u gradu od 26 miliona ljudi praktično je stao prošlog meseca, a čak su i roditelje odvajali od dece, kako bi stali na put širenju pandemije.

Međutim, posebnu bizarnost predstavlja priča žene i njenog psa, koji su se smestili u crvenu telefonsku govornicu, gde su živeli narednih mesec dana.

Ženu je odrukao stanar iz susedne zgrade, a fotografije su izazvale bes lokalnog stanovništva

Navodno se radi o  migrantskoj radnici u pedesetim godinama života, koja je koristila pogodne trenutke da povremeno izvede svog ljubimca u šetnju i provetri ćebe na suncu.

Način njenog života obelodanjen je tek kada je stanar, čiji se stan nalazi u zgradi preko puta govornice, dokumentovao njeno postojanje, u seriji postovanih fotografija na kineskim društvenim mrežama.

Pored toga što su prouzrokovale njenu eventualnu deportaciju, fotografije su izazvale bes lokalnog stanovništva, jer su pomislili da gradske vlasti maltretiraju beskućnike.

Teskoba koju je ova žena proživljavala proizvela je frustraciju kod brojnih Šangajaca, koji su bili primorani na dugotrajno zatvaranje, koje je dovelo do velike nestašice hrane i oštrih, ponekad apsurdnih, prinudnih mera.

„Kako je preživljavanje postalo tako teško?“

U nedavnom incidentu, koji su mnogi uporedili sa scenama iz kultnog „Isijavanja“, snage reda su provalile vrata stana, kako bi odvukli stanare u karantin.

U drugom slučaju, 75-godišnja štićenica doma za stare, stavljena je u vreću za leševe, kako bi bila spaljena u krematorijumu, da bi se ispostavilo da je živa, kada su je radnici utovarivali u kombi.

„Kako je preživljavanje postalo tako teško?“ napisao je jedan Šangajac u komentaru na kineskoj društvenoj mreži „WeChat“, kao odgovor na foto-dnevnik objavljen u nedelju u časopisu „Eskuire China“.

Detalji o životu žene iz govornice samo su naglasili duboko ukorenjenu ekonomsku nejednakost, koju su samo pogoršali haotični odgovori grada na pandemiju.

Migrantski radnici u Šangaju masovno su ostali bez posla i smeštaja

Žena, koja nije identifikovana u članku, bila je među legijama migrantskih radnika koji su ostali bez posla nakon što je grad bukvalno stao. Kako nije imala para za kiriju, sebi je napravila kutak u telefonskoj govornici, dok su drugi koji su se našli u sličnoj situaciji, spavali na kartonima na parkingu, ili improvizovanim krevetima ispod mostova i u šatorima na trotoaru.

– Mnogi migrantski radnici žive od danas do sutra, oslanjajući se na svoje poslodavce da im obezbede sklonište i hranu – izjavio je za Pun Ngai, profesor na Univerzitetu Lingan u Hong Kongu, koji proučava kinesku radnu snagu. Međutim, s obzirom da je većina fabrika i prodavnica zatvorena, prepušteni su sami sebi, prenosi Vice.

Kako ovi radnici, koji čine trećinu kineske radne snage, nemaju gotovo nikakvu zaštitu na radu, a zaposlenje im nije sigurno, bili su neproporcionalno pogođeni pandemijom, posebno u poređenju sa onima koji imaju redovna primanja.

Novi „karantinski talas“ je usporio ekonomski rast Kine i sveo proizvodnju zemlje na najmanji nivo u poslednje dve godine, tako da su milioni migranatskih radnika ostali su bez posla, navodi Kineski radnički bilten.

Nesrećna žena je živela u govornici od januara

Ali kao i mnogi radnici, koji prežive radeći privremene poslove, ekonomski problemi nesrećne žene pojavili su se pre nedavnog masovnog zatvaranja. Ona je u intervjuu za „China Youth Daily“ izjavila da je počela da živi u telefonskoj govornici u još januaru.

Tako je bilo sve dok policajci u belim kombinezonima nisu pristigli u ponoć prošle nedelje. Pobacali su njene stvari na ivičnjak i zapečatili govornicu trakama, a nesrećnu ženu izbacili iz jedinog skloništa koje je imala.

Držeći svog ljubimca zagrljenog, žena je bosonoga nestala u kišnoj noći. Prema državnom časopisu „China Youth Daily“, ona je navodno odbila ponudu vlasti da joj obezbedi smeštaj i odabrala da se snađe sama.

Međutim, mnogi koji su prinuđeni na život na ulici to ne čine svojevoljno.

Neki migrantski radnici koji su potražili pomoć ostali zarobljeni u vladinim skloništima

Žang (31), takođe migrantski radnik, živeo je na nedeljama na ulici, nakon što je zbog iznenadnog zatvaranja Šangaja, početkom aprila, zatvoreno gradilište na kom je radio, te je on ostao „zaglavljen“ u gradu.

Zbog nemogućnosti da se vrati u svoju rodnu provinciju u Henanu, spavao je u okolini gradilišta, provodeći dve noći na vlažnoj pijaci.

Preživeo je zahvaljujući pakovanjima nudli u šoljici čitave dve nedelje, pre nego što je u utorak konačno zagrizao svoj prvi zalogaj pirinča u vladinom skloništu.

Međutim, sada mu nije dozvoljeno da napusti taj kompleks jer je okružen kapijama koje čuvaju vladini radnici u skafanderima.

Izvor: Vice

Ljude u Šangaju love šinterskom opremom, ubijaju kućne ljubimce i oduzimaju decu (VIDEO)

51 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap