Magazin

Autorka pesme “Bagra” Jovana Popović (24) uhapšena zbog osvete vlasti

jovana-popovic-bagra

Određivanje pritvora dvadesetčetvorogodišnjoj Jovani Popović, autorki pesme “Bagra” u kojoj oštro kritikuje vlast pobudilo je sumnju u delu javnosti da stvarni razlog za kaznu koja joj je određena nije “nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme izolacije” već odmazda.

Mlada Jovana Popović pevala je “Bagru” i na skupu ujedinjene opozicije u Beogradu, te mnogi baš u tome vide razlog njenog privođenja. U spotu je korišćena muzika grupe “Teatar”, sa albuma “Teatar” iz 1995. godine, ali i veliki broj karikatura Predraga Koraksića Koraksa kojima se oštro kritikuje režim i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Inače, ona je privedena zbog navodnog kršenja mere karantina o kojoj je, tvrdi, niko nije obavestio – niti je dobila zvanično rešenje o kućnoj izolaciji. Popović je dan pre uvođenja vanrednog stanja, 14. marta došla u Srbiju iz Crne Gore gde je nastupala sa duvačkim orkestrom iz Kikinde.

Na granici joj nije uručeno rešenje o obaveznoj izolaciji, samo joj je policajac rekao da smanji kontakte u narednih 14 dana.

U Crnoj Gori tada nije bio utvrđen niti jedan slučaj ove bolesti. Ipak, četiri dana kasnije policija ju je zatekla u kući njenog dečka, da bi je potom, na predlog tužilaštva, Osnovni sud u Kikindi poslao u istražno odeljenje požarevačkog zatvora Zabela.

Tužilac je kao dokaz priložio zapisnik Ministarstva zdravlja u kojem piše da joj je usmeno saopšteno da je u karantinu, a dokument nije imao ime i potpis službenika koji joj je navodno saopštio izolaciju, niti je dokument imao broj, datum kada je sačinjen, kao ni pečat.

Advokat Božo Prelević u razgovoru za Nova.rs kaže da se odluke državnih organa saopštavaju tako da sa sigurnošću možete znati da je ta odluka nekome uručena.

“Vi to možete i putem sredstava javnog informisanja, i ako se vratite u taj period, vi ćete videti da tada nije proglašeno vanredno stanje i da čak nije bilo sanitarnih inspektora. Po zakonu i shodno njemu, vi ste morali na neki način potpisati da ste razumeli da ste upoznati i obavešteni o vašoj obavezi. Inače, to sad tvrditi, rekli smo joj, nisu mi rekli, to je potpuno jedna fraza koju zakon u suštini ne poznaje”, objašnjava Prelević.

Da pravila ne važe jednako za sve, misli Prelević, zbog čega smatra da je ovo jedna vrsta represije, ali ne samo prema njoj.

“Kada vidite kako je pušten fudbaler Jović, kada vidite da se igra utakmica u Kamenici, kad vidite da za neke ljude nije važio karantin, ja mislim da je to jedna represija i osveta zato što je to dete napravilo pesmu, i zato što se jasno u tom smislu izrazila – kaže on.

Tekst pesme “Bagra”

Banda ote zemlju celu

drvo, kuću, travu, reku,

povratnici u zlodelu,

kradu, lažu, ruše, seku.

Slika ružna, mladost tužna

stoka pamet bedom seli.

Bagra ova jes’ nam dužna,

znanje valja, narod deli.

Refren

Nikad više čizme tvoje,

kako gaze srce moje,

srce moje ponosno je

veliko je, slobodno je!

Otpor čuva zemlju celu,

drvo, kuću, travu, reku.

imamo ih sve “na delu”

rat u šteku, suze teku.


Slika ružna, mladost tužna,

hulja rulju mržnjom truje.

Bagra ova jes’ nam dužna,

“svi smo isti”, kupljeno je.

Refren

Slika ružna, mladost tužna,

zlatno doba bojkotuje,

bagra ova jes’ nam dužna,

moj je izbor, gotovo je!

moj je izbor, gotovo je!

Kako vam se dopada najnoviji predizborni spot predsednika Srbije?

Dragana Krstić

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Nije ni opozicija rešenje za ovaj narod. Verujte mi samo žele da se domognu vlasti. Poznajem mnogo funkcionira naročito iz DS-a. Jedina razlika je što neke stvari neće biti toliko očigledne.
    P. S Dragana Krstić ❤️

494 Shares
494 Shares
Share via
Copy link