Koronavirus Magazin

Kako vam se dopada najnoviji predizborni spot predsednika Srbije?

Jeste li imali priliku da pogledate najnoviji spot predsednika Republike Aleksandra Vučića? Ima sve odlike predizbornog spota, snimljen je ovih dana, 3 nedelje nakon što su raspisani izbori i nepune 4 nedelje nakon prvog slučaja koronavirusa u Srbiji.

Predsednik se pojavljuje kao heroj i spasilac nacije, podeća na istorijske teškoće i pobede. Upozorava na opasnost od koronavirusa i šalje poruku nacionalnog ponosa “Sada treba da pokažemo kakav smo narod”. Poziva na slogu, upozorava na opasnost od panike.

Obraća se starim ljudi („Ovo je borba za naše roditelje“) i emituje snimke takvog „jedinstva“ tokom poplava 2014.

Poziva se na prijateljstvo sa svojim “bratom”, kineskim predsednikom (“Kina je izašla iz krize, i Srbija će“).

Na kraju spota, šalje slogan: “Zajedno smo jaki jer smo jedan narod. Svi zajedno!”

Ovaj spot je problematičan iz više razloga. Pre svega, zbog tajminga. U svim elementima, ovaj spot je predizborni, nema nijednog stručnjaka, nijedne smislene poruke. Samo Vučić i glavna poruka koja bi se mogla ovako sažeti: „Izdržaćemo jer smo Srbi.“

Čime dolazimo do drugog problema – zašto se predsednik Republike ovde odrekao drugih naroda koji žive u Srbiji? I do trećeg – pokruka nije „ostanite kod kuće“ ili nešto drugo što bi zaista pomoglo da borba sa koronavirusom uđe u efikasniju fazu.

U spotu su emitovane scene tokom 2014. poplava. Tada su Vučić i Vesić (tada u ulozi premijera, odnosno gradonačelnika Beograda), pozvali Obrenovčane da ostanu u svojim stanovima. Rezultat: 51 ljudski život izgubljen. Da li smo tada izvukli pouke? Nismo. Odvodi i kanali su i danas zatrpani su i neočišćeni. Ko je kriv za to? Stari, mladi, oni koji odlaze ili oni koji se vraćaju?

Istu takvu neodgovornost, Vučić je pokazao i kod pandemije koronavirusa: smejao se virusu i pozivu dr Nestorovića ženama da idu u šoping u Italiju („Ovaj virus je najsmešniji u istoriji čovečanstva“). Savetovao je građane da piju rakiju („Alkohol gde postavite, tu korona virus ne raste“). Raspisao je izbore 3 dana nakon nultog pacijenta zaraženog koronavirusom u Srbiji. Devet dana nakon prvog slučaja naterao je radnike Krušika u Valjevu da se zbiju u redove i slušaju njegov govor, pa je danas Valjevo najugroženiji grad u Srbiji.

Na kraju je snimio predizborni spot u kojem sebe predstavlja kao heroja i spasioca nacije.

Da li se vama dopada najnoviji spot Aleksandra Vučića?

Koronavirus NE SME metastazirati u apsolutnu diktaturu!

Aleksandar Ivanišević

Reporter lutalica iz XX veka. Konfliktna ličnost.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

207 Shares
207 Shares
Share via
Copy link