Koronavirus Magazin

Kako vam se dopada najnoviji predizborni spot predsednika Srbije?

vucic-spot-koronavirus

Jeste li imali priliku da pogledate najnoviji spot predsednika Republike Aleksandra Vučića? Ima sve odlike predizbornog spota, snimljen je ovih dana, 3 nedelje nakon što su raspisani izbori i nepune 4 nedelje nakon prvog slučaja koronavirusa u Srbiji.

Predsednik se pojavljuje kao heroj i spasilac nacije, podeća na istorijske teškoće i pobede. Upozorava na opasnost od koronavirusa i šalje poruku nacionalnog ponosa “Sada treba da pokažemo kakav smo narod”. Poziva na slogu, upozorava na opasnost od panike.

Obraća se starim ljudi („Ovo je borba za naše roditelje“) i emituje snimke takvog „jedinstva“ tokom poplava 2014.

Poziva se na prijateljstvo sa svojim “bratom”, kineskim predsednikom (“Kina je izašla iz krize, i Srbija će“).

Na kraju spota, šalje slogan: “Zajedno smo jaki jer smo jedan narod. Svi zajedno!”

Ovaj spot je problematičan iz više razloga. Pre svega, zbog tajminga. U svim elementima, ovaj spot je predizborni, nema nijednog stručnjaka, nijedne smislene poruke. Samo Vučić i glavna poruka koja bi se mogla ovako sažeti: „Izdržaćemo jer smo Srbi.“

Čime dolazimo do drugog problema – zašto se predsednik Republike ovde odrekao drugih naroda koji žive u Srbiji? I do trećeg – pokruka nije „ostanite kod kuće“ ili nešto drugo što bi zaista pomoglo da borba sa koronavirusom uđe u efikasniju fazu.

U spotu su emitovane scene tokom 2014. poplava. Tada su Vučić i Vesić (tada u ulozi premijera, odnosno gradonačelnika Beograda), pozvali Obrenovčane da ostanu u svojim stanovima. Rezultat: 51 ljudski život izgubljen. Da li smo tada izvukli pouke? Nismo. Odvodi i kanali su i danas zatrpani su i neočišćeni. Ko je kriv za to? Stari, mladi, oni koji odlaze ili oni koji se vraćaju?

Istu takvu neodgovornost, Vučić je pokazao i kod pandemije koronavirusa: smejao se virusu i pozivu dr Nestorovića ženama da idu u šoping u Italiju („Ovaj virus je najsmešniji u istoriji čovečanstva“). Savetovao je građane da piju rakiju („Alkohol gde postavite, tu korona virus ne raste“). Raspisao je izbore 3 dana nakon nultog pacijenta zaraženog koronavirusom u Srbiji. Devet dana nakon prvog slučaja naterao je radnike Krušika u Valjevu da se zbiju u redove i slušaju njegov govor, pa je danas Valjevo najugroženiji grad u Srbiji.

Na kraju je snimio predizborni spot u kojem sebe predstavlja kao heroja i spasioca nacije.

Da li se vama dopada najnoviji spot Aleksandra Vučića?

Koronavirus NE SME metastazirati u apsolutnu diktaturu!

Aleksandar Ivanišević

Aleksandar Ivanišević

Reporter lutalica iz XX veka. Konfliktna ličnost.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link