Magazin Novi Sad

Ko je vlasnik Bešenovačkog jezera i da li ćemo moći opet da se kupamo?

Bešenovačko jezero ili Beli kamen, jedno od bisera Fruške Gore i među omiljenim kupalištima, prešlo je u privatno vlasništvo. Trenutno se na njemu izvode radovi tehničke i biolološke rekultivacije što podrazumeva saniranje terena ovog nekadašnjeg kopa iz kojeg je beočinska cementara izvlačila rudu lapor. Radne mašine nisu oterale kupače već se odvija pravo nadmetanje između ove dve strane.

Kompanija Lafarge BFC trenutno radi na rekultivaciji terena nakon čega sledi biološka rekultivacija koja podrazumeva sadnju izabranih biljnih vrsta koje mogu da opstanu u klimatskim uslovima na području Bešenovačkog jezera.

Razgovarali smo sa Snežanom Petrović, menadžerkom komunikacija kompanije Lafarge o tome kakve radove trenutno izvode na obalama Bešenovačkog jezera, koliko će trajati rekultivacija i da li je bezbedno kupati se dok su radne mašine na terenu.

Koliko će trajati rekultivacija površinskog kopa “Beli kamen” i kako će izgledati obala Bešenovačkog jezera nakon završetka radova?

– Lafarge BFC je u obavezi da završi tehničku i biološku rekultivaciju ovog kopa do kraja 2024.godine, u skladu sa projektom trajne obustave radova (rehabilitacije) a na osnovu uslova i saglasnosti nadležnih organa ( Zavod za zaštitu prirode Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za vodoprivredu, poljoprivredu i šumarstvo; Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i drugih nadležnih organa). Projektom je zapadna obala predviđena kao plaža i trenutno su tu skoncentrisani radovi. Tehnička rekultivacija podrazumeva saniranje terena iskopavanjem i nasipanjem otkrivke sa susednog površinskog kopa Mutalj, i formiranje završnih oblika etaža i kosina kopa, nakon čega sledi biološka rekultivacija koja obuhvata sadnju izabranih biljnih vrsta koje su prilagođene za opstanak u eko klimatskim uslovima na ovom području. Radovi se odvijaju na degradiranim površinama oko jezera.

bešenovačko jezero
Foto: B92 / Privatna arhiva

Da li je čitava obala ovog jezera nakon prodaje u privatnom vlasništvu?

– Beočinska fabrika cementa je 1996.godine obustavila proizvodnju na površinskom kopu krečnjaka„Beli kamen“ kod Bešenova. Kompanija Lafarge je preuzela beočinsku fabriku cementa 2002. godine, dakle nekoliko godina nakon obustavljanja proizvodnje na ovom kopu. Imajući u vidu činjenicu da je naša osnovna delatnost proizvodnja cementa te da kompleks zemljišta na kom se nalazi i jezero faktički nismo koristili godinama unazad, kao vlasnici zemljišta, doneli smo odluku da prodamo sve parcele koje se nalaze u eksploatacionom polju, što smo i realizovali u oktobru 2015. od kada ove parcele više nisu u našem vlasništvu, a Lafarge BFC ima pravo službenosti prolaza i nasipanja zemljišta na ovom prostoru sve do 2025. kako bi neometano mogli da se nastave radovi na rekultivaciji terena.

Koliko je opasno kupanje u jezeru u toku radova i da li građani imaju razumevanja za vaša upozorenja?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by B E G A N N O V (@begaanov)

– Kupanje u jezeru tokom radova je izuzetno rizično i opasno, građani ne obraćaju pažnju na upozerenja i vrlo često ugrožavaju sopstvenu bezbednost i bezbednost svoje dece porolazeći preko nezavršenih i neobezbeđenih etaža. Prilazi jezeru nisu uređeni, kosine su pod različitim uglovima i ima dosta “klimavih” stena u zidu etaža koje mogu da se odvoje i povrede kupače. Obzirom da su radovi na rekultivaciji u toku na terenu se nalaze različite građevinske mašine, bageri..kamioni i sl. pa postoji opasnost da neko od kupača bude povređen i na ovaj način. Osim toga dubina jezera je izuzetno velika i postoji opasnost od utapanja, što se nažalost događalo ranijih godina te stoga ovaj prostor ne treba koristiti kao kupalište sve dok to zaista zvanično i ne postane. Iz bezbednosnih razloga, obeležili smo, zagradili i označili ovaj prostor, naglasili da zbog radova koji se odvijaju, ulazak nije dozvoljen, međutim građani ne poštuju ova upozorenja. Želimo i na ovaj način da skrenemo pažnju na činjenicu da jezero još uvek nije prilagođeno za korišćenje u rekreativne svrhe, i da je kupanje nebezbedno i molimo sve da uvaže ove razloge.

Ko je novi vlasnik parcela oko Bešenovačkog jezera nismo uspeli da doznamo ali se svakako postavlja pitanje, kada se završi rekultivacija zemljišta, da li ćemo moći da se kupamo ili će novi vlasnik ograditi ovo prirodno dobro?

Tri jezera na Fruškoj gori  raj za prave ljubitelje pecanja, kupanja i vina

OGLAS

PARTNERI SAJTA


420 Shares
420 Shares
Share via
Copy link