Magazin Vojvodina

Kvadovi neometano vršljaju Fruškom gorom, za godinu dana podneta samo jedna prijava

voznja-kvada-fruska-gora

Čuvarska služba Nacionalnog parka “Fruška gora” prošle godine je podnela jednu prekršajnu prijavu za nedozvoljenu vožnju kvad i kros motornih vozila.

Ovo se navodi u Izveštaju o programu upravljanja za 2023. godinu, prenosi Danas.

“Postoje slučajevi kada se zbog odbijanja legitimisanja vozača čeka odgovor policijskih organa, pa će ovaj broj biti povećan”, piše u Izveštaju.

Deo planinara uspeo je da pokrene ljude da pišu policiji i prijavljuju bahate vožače, ali to nije dugo trajalo, nema kritične mase onih koji su spremni to svakodnevno da rade, jer na kraju to i nije njihov posao.

Jedno vreme policajci su znali da ih čekaju na pojedinim kritičnim pozicijama, ali ni to nije zaživelo kao stalna akcija.

– Dovoljno je samo da policija stane vikendom ujutro kod Planinarskog doma na Glavici i uloviće ih bar 20 do 30. Ali i vozači su dobro povezani, brzo jave ostalima kuda da ne idu. Bez drakonskih kazni ništa se tu neće uraditi – kaže za Danas jedan planinar.

Kako je pisao 021.rs, u januaru prošle godine nekoliko vozača je čak oštitilo trim stazu napravljenu 2022. godine.

Tada su čuvari zatekli vozače kvadova koji su odbili zaustavljanje.

Inače, Nacionalni park već neko vreme “kuburi” sa kvadovima zbog kojih se javljaju različiti problemi, od ugrožavanja bezbednosti do uništavanja životne sredine.

Iz Gorske službe su više puta navodili da su česte intervencije prilikom prevrtanja kvadova.

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije upozoravali su na uznemiravanje ptica, kao što su orlovi krstaši, bukom kvadova.

Postoji i Pravilnik o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi NP Fruška gora, koji eksplicitno zabranjuje vožnju motocikala po šumskim putevima.

“Brzi momci” divljali kvadovima po Fruškoj gori i uništili trim stazu (FOTO, VIDEO)

Izvor: 021.rs

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link