Kolumne

Jeremićka, pomagaj, rodila sam a nisam dobila Roleks, stan, auto, šta da radim?!

jeremicka-decko
PrtSc/Instagram/jeremicjovana

Osvanula je danas na portalima fotografija Jovane Jeremić iz Španije na kojoj je naskočila svog, sada već bivšeg momka koga su mediji opisali kao “sin našeg poznatog ginekologa”. To mi je zaparalo uši, valjda taj momak ima nešto čime se bavi, makar nešto, može da bude i moler, stolar, računovođa…

Zašto mora da se naduvava sa sin poznatog ginekologa ili je to nužno jer je Jovana nedavno izjavila da svaki muškarac kada mu žena rodi dete treba da joj kupi stan u centru Beograda, roleks i najnoviji automobil. Nije zaboravila ni žene u unutrašnjosti pa za njih umesto stana ide kuća.

“Izvini, neka zaradi. Mora da obezbedi svoju suprugu”, izjavila je voditeljka Pinka.

Kao neko ko se satra da javnosti objasni da nije sponzoruša, da je sve sama postigla, da je intelektualka bolja od starleta itd… ova njena izjava o “obezbeđivanju žene nakon rađanja” je smešna. Ne mogu da kažem zabrinjavajuća, jer prvo izjava mora da bude od nekog ozbiljnog, Jovana to nije.

I ne znam da li su ovo njeni famozni “jovanizmi” koje planira da štampa, ali su definitivno debilizmi.

Rodila sam dete, nisam dobila roleks, nisam dobila najnoviji auto, kuću, neobezbeđena sam, po Jovaninoj logici stvari.

Ćerki nikad ne bih rekla da rađa samo u slučaju da je čeka sve navedeno, jer to nije trampa, nije ugovorna obaveza, nije evo ja rodila, sad ti daj roleks, najnoviji auto, stan u centru Beograda, pa onda ako me prebiješ, ako me prevariš, ako me poniziš, tlačiš, psihički, fizički, omalovažavaš, čupaš, šutiraš… bar da imam nakon razvoda luksuz da lečim traume, vidim rane oblogom smeštenom u ruku na čijem je zglobu roleks.

Ovakve izjave su u rangu omladine koju piče hormoni, koja neretko pokupi ovakve ideje na mrežama, gledajući gde su letovale, kako su se obukle, kakav šampanjac su pile, na sofi spavale, u hotelu bile, u autu vozale cure sa instagrama.

Zašto roleks? Zašto stan u centru grada? Zašto najnoviji automobil? Da li se onda više raduje činu rađanja, izlaženje zubića manje boli, grčeva nema, lakše nuna dete, više voli muž, jel onda rana manje boli i svakim pogledom na roleks brže zarasta, a uspavljivanje u stanu u centru grada deluje sedativno?

Ne kapiram ovo, ako si htela, imenjakinjo, da učiniš dobro ženama, majkama, onda im reci da se obezbede dok je vreme znanjem, veštinama, zanatom, nije važno, nek imaju svoj posao da ne zavise finansijski od bilo koga, da budu mudre, da poštuju i vole sebe i da ne odustaju od rađanja čoveku koga vole ali jebi ga ne može da kupi roleks, ni stan, ni kuću, ni najnoviji auto.

Ovde je propagiranje materijalnog svakodnevna pojava. Spram toga se meri ko koliko vredi, u apoenima, ne ljudski. Koliko daš, toliko vrediš. Koliko daš, toliko rodim. Da se na vreme obezbedim. Jedan roleks, stan, auto – jedno dete. Dva – dvoje. Koliko usta – toliko para, nema šta.

Za nekoga ko se trudi da nas stalno uverava, iako joj to niko tražio nije, da nije sponzoruša, ne sećam se da li sam nekad čula sponzorušastiju izjavu.

Ajde, nabijmo ovoj deci koja se već u 13 bore sve više sa depresijom, besom, agresijom, neprihvatanjem još ovakvih gluposti pa da ih zakucamo ekserom u ruke i noge, da iskrvare.

Ne mislim da žena treba da živi u bedi, bilo bi dobro da niko ne živi u bedi, ne mislim da treba da pristaje na svakakve kompromise, da trpi familiju muževu ako je povređuju, vređaju, omalovažavaju, da ulazi u zajedničku kuću ako se tu ne oseća dobro, da trpi muža koji je ne poštuje, maltretira, mrcvari nakon porođaja, u braku, ali baš zbog toga smatram da je najvažnije ženu koja rodi obezbediti razumevanjem, ljubavlju, podrškom, dati joj umesto roleksa svoju pažnju, vreme, strpljenje, biti joj desna ruka, rame, leđa, sve što je potrebno, biti jednak deo zajednice, jer pričamo o zajednici… koja u današnje vreme živi tako što se stanovi kupuju na kredit, udružen, kola na lizing, o roleksu verovatno niko ni ne priča.

Ovaj debilizam – jovanizam me podsetio na savete baba koje vole da dobace “samo ti gledaj da on ima para, a sve ostalo će lako”.

Ja bih pre rekla “samo ti gledaj da te voli, razume, poštuje, a para će biti”

Hoće li nam deca šetati ulicama ko napušteni mačići, pretrčavati drumove ko ježevi, padati sa visina ko ptići iz gnezda?

Čitajte Luftiku na Google vestima

Jovana Kešanski

Ja sam novinar, kolumnista. Nisam zapisničar. Prenosim svoje utiske o onome što me pokrene.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

3.3K Shares
3.3K Shares
Share via
Copy link