Lifestyle

To je sve, narode: MP3 format je i zvanično mrtav

Najpoznatiji audio format u eri interneta odbrojava svoje poslednje dane. Kako prenose strani mediji, oni koji su stvorili .mp3 rešili su da ga upokoje, jer je primat u odnosu na njega preuzeo jedan drugi format. U pitanju je AAC (Advanced Audio Coding).

Naime, 22 godine nakon što su stvorili MP3, Institut Fraunhofer koji je aktivno radio na razvoju ovog formata još kasnih osamdesetih, nedavno je objavio da je ukinuo licenciranje za određene patente povezane s MP3-jem.

Bernard Gril, direktor odseka koji se u Fraunhoferu bavio ovim formatom izjavio je da je ACC postao standard, pošto je neizbežan kod skidanja muzike i videa na mobilnim uređajima. On je objasnio i da je AAC efikasniji od MP3-a i da nudi puno više funkcionalnosti.

Format koji je „ubio“ muziku

Rane 1995. format je bio na izdisaju, ali svet je ubrzo shvatio da je uticaj ovog formata ogroman. Omogućio je jednostavnije skidanje audio podataka u vremenima kada vam je za skidanje pojedine pesme trebalo više od nekoliko sekundi, a iPod i iTunes pokrenuli su novu eru za Epl što je dovelo do ajfona i ostalih imitatora koji su promenili način na koji danas komuniciramo.

Ovo je možda kraj jedne ere i verojatno ćemo još neko vreme koristiti ovaj format, ali kad ljudi koji su na njemu marljivo radili kažu da je gotovo, možda je vreme da se s njim polako počnemo opraštati jer za razliku od vinila ili kasete, MP3 verovatno neće doživeti veliki povratak. Kvalitet zvuka je izuzetno loš prema današnjim merilima, a neka istraživanja čak pokazuju da kompresija MP3 fajlova podstiče negativne emocionalne karakteristike muzičkih instrumenata. Najjednostavnije rečeno, kompresija izvlači emociju i život iz muzike. Psihoakustika je s vremenom napredovala, a s njom i tehnologija.

AAC ni u kom slučaju nije najbolje što postoji u ponudi, ali daleko je bolje od MP3-a.

Ko su popularni DJ-evi Novog Sada?

Share via
Copy link