Magazin

Jasmininog pokojnog sina nastavnik terao da klečeći donese svesku: „Danima je o tome ćutao“

jasmina zakić
Foto: Snežana Krstić / NIN

Jasmina Zakić (42) iz Idvora, čijeg je sada pokojnog sina, inače srčanog bolesnika, nastavnik biologije naterao da klekne i puzeći mu donese sveske do katedre, svaki atom snage ulaže u to da zlostavljanje njenog Nenada ne ostane nekažnjeno.

Njen jedini cilj je da se čuje kako se ovde postupa „sa nekim ko nad decom vrši nasilje“ i kako se ovo zataškava, iako će „ta deca možda i sama postati nasilna, videvši da se nasilništvo ne kažnjava“, piše NIN, prenosi Nova.rs.

Priča o Nenadu relativno je poznata javnosti, preko istraživanja Centra za istraživačko novinarstvo Srbije i pisanja drugih glasila. Nenada i još jednog njegovog druga iz razreda, nastavnik biologije Jano Sabo maja 2019. naterao je da kleknu i puzeći mu donesu sveske do katedre kako bi ih pregledao.

Nastavnik je, naime, bio ljut što su se ta dvojica osmaka nečemu smejala, pa je odlučio da ih kazni i ponizi. Ili „da se i on njima nasmeje“, kako je svoj postupak obrazložio pred ostalim đacima.

– Nenad je o tome danima ćutao, uplašen i osramoćen. Međutim, mene je o incidentu odmah izvestila direktorka škole Кatarina Filipović, obećavši da će preduzeti sve što može da se Sabov postupak sankcioniše, kaže Jasmina.

Nepunu nedelju kasnije, na roditeljskom sastanku shvatila je da su to bile prazne reči. Jer, već sa vrata Filipovićeva je poručila da će Sabu samo biti oduzeto 30-40 odsto od plate i da će on šest meseci biti pod nadzorom.

– Bila sam šokirana takvim obrtom situacije, majka navodi.

Tog istog dana Sabo je održao čas Nenadovom razredu. Zlostavljani dečaci nisu prisustvovali iz straha od novog poniženja.

– Moj sin je mesecima posle išao kod psihologa koji je dijagnostikovao traumu na osnovu simptoma nesanice i stalnog preznojavanja, ističe Jasmina.

U izveštaju stručnjaka pisalo je i da je Nenad bio uveren da se to ne bi dogodilo da ima oca, odnosno – nekog fizički jačeg ko bi ga zaštitio. Međutim, njemu je tata preminuo kad mu je bilo šest meseci.

Uz to, Nenad se od rođenja borio sa srčanom manom, i u takvom stanju je svako preveliko uzbuđenje kontraindikovano, a kamoli ono koje je posledica zlostavljanja. Za to je znao i Sabo, kao i celokupno nastavno osoblje u idvorskoj OŠ „Mihajlo Pupin“, koja broji svega 60 učenika.

Ceo tekst možete da pročitate u novom broju nedeljnika NIN

Izvor: Nova.rs

Novi slučaj vršnjačkog nasilja u Vranju, tukli učenike, skidali ih gole i snimali

Share via
Copy link