Srbija Vesti

„Ujedinjena Srbija“ predstavila kandidate: Ponoš, Tepić i Janković najavili pobedu na izborima

opozicija-kandidati
Foto: Tanjug/Sava Radovanovi

Na konferenciji za medije predstavnika koalicije “Ujedinjena Srbija” koju čine Stranke slobode i pravde (SSP), Narodne stranke (NS), Demokratske stranke (DS), Pokreta slobodnih građana (PSG), Pokreta za preokret (PzP), Pokreta slobodna Srbija (PSS), sindikata “Sloga”, Demokratske zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM) i Građanske platforme predstavleni su kandidati koalicije za predsedničke, paralmentarne i lokalne izbore u Beogradu.

Nosilac liste ove koalicije za parlament i prva na listi je Marinika Tepić, nosilac, dok je prvi na listi za beogradske izbore Vladeta Janković a kandidat za predsednika Zdravko Ponoš. Njih troje su prvi put zajedno nastupiliu javnosti u ime koalcije „Ujedinjena Srbija”.

Marinika Tepić je istakla da je cilj da se “obezbedi najšira podrška Srbije”, a da su uvereni da “Ujedinjena Srbija može da opravi Srbiju”.

Izjavila je da joj je čast što će predvoditi parlamentarnu listu Ujedinjene Srbije na kojoj će biti “eminentne ličnosti i najhrabriji opozicionari” koji se godinama bore, među kojima su Marija Lukić iz Brusa i novinar Milan Jovanović iz Grocke.

– Vučić je utemeljio vlast na sili, mržnji i prisili. Ova vlast ne poštuje nikog – rekla je Marinika Tepić.

Na pitanje koji su im prvi koraci, Tepićeva je istakla da, ukoliko pobede na izborima, četvoro najviših funkcionera SSP se obavezalo – zvanično i overeno – da će izaći iz politike ukoliko u roku od šest meseci ne ispune prioritete iz njihovog plana za “Dan posle”.

– On je usmeren na povratak pravde u Srbiju, a to podrazumeva nekoliko zakona o specijalnom atikorupcijskom tužiocu, po ugledu na rumunsku tužiteljku koja je dokazala korupciju na najvišem nivou, sa uspostavljenom posebnom tužilačkom policijom. Tu je i zakon o poreklu imovine, kao i lustracioni zakon koji bi sve one koji su se ogrešili o etiku onemogućio da se kandiduju – rekla je Tepićeva i dodala da je to deo koji je i apel od pedeset intelektualaca tražio od “takmaca u izbornoj trci”.

– Mi smo to podržali i garantujemo da će tako biti ako pobedimo – navela je Tepićeva i dodala da postoje planovi i za obrazovanje, poljoprivredu… Takođe, one je istakla da će se potruditi da se izbore za najbolji rezultat u Narodnoj skupštini jer je “tu život”.

– Tu su zakoni. Tu je i Rio Tinto, tu su i plate i penzije, zdravstvo, obrazovanje – navela je Marinika Tepić.

Izjavila je da se, ujedno, pričalo i o antikampanji i propagandi, koja je neprestajna.

– Mi i dalje očekujemo da tabloidi dobijaju direktive iz jednog centra. Očekujemo da na prorežimskim medijima i dalje imamo televizijska suđenja na kojima bi se oslobodili krivci i okrivili žrtve. Očekujemo još brutalniju kampanju – rekla je Tepićeva.

Istakla je da upravo zbog toga “moramo da zaustavimo kolonizaciju i privatizaciju naše zemlje od strane samoproglašenog despota koji ju je zarobio”.

“Naš cilj je da prođemo celu Srbiju, dođemo do svakog čoveka. Svaki čovek je beskrajno važan u ovoj kampanji. Apelujem na sve slobodne ljude da ostanu dosledni svojim ciljevima i vrednostima, ostanu hrabri i da zajedno sačuvamo izbornu volju. Dokazi postoje, pojaviće se novi dokazi, kako režim Vučića priprema izbornu krađu”, rekla je potpredsednica SSP.

Ponoš: Poštovaću Ustav, od preambule do zadnjeg člana

Ponoš je u obraćanju istakao da je sačekao da se završi važan posao i da se napravi dogovor da se u “ovu bitku ide zajedno”.

– Želim da se zahvalim strankama na pronalaženju zajedničkog jezika. Narodnoj Stranci, Demokratskoj stranci, Stranci Slobode i pravde. Bez vaše spremnosti da se ovo desi ovo se ne bi ni dogodilo. To je bio moj uslov da prihvatim kandidaturu – rekao je Ponoš.

– Zahvaljujem se i uglednim ličnostima koji su me podržali. Čast mi je da ovaj posao radim zajedno sa Marinikom Tepić, najhrabrijom osobom srpske politike, i Vladetom Jankovićem, koji i danas drži čas šta znači raditi za nacionalni interes. Ovu dužnost da budem kandidat prihvatam kao gest građanske odgovornosti i patriotske dužnosti – rekao je Ponoš.

On je istakao da prema Ustavu, predsednik Srbije odražava državno jedinstvo.

– To je tako u svakoj državi, a čovek koji danas radi taj posao je razjedinio Srbiju. Srbija će posle aprilskih izbora biti uređena zemlja, svesna sebe i svoje prošlosti, ali i ona koja gleda u budućnost”, rekao je Ponoš.

On je naveo da će to biti Srbija u kojoj se ne mrzi, već poštuje, čak i kad se ne slaže.

– To je Srbija u kojoj se ne odlazi sa kartom iz jednog smera – naveo je, između ostalog, Ponoš.

– Poštujući Ustav, znam šta je država, poznajem svoj narod i znam šta je svet. Ne znam sve, ali znam ljude, ili znam ljude koji znaju ljude koji su najbolji u svom poslu u ovoj zemlji i nikada neću potpisati zakon, a da ne pitam struku. Poštovaću Ustav od preambule do zadnjeg člana. Ujediniću Srbiju i to je moj cilj. Srbija će biti kuća za sve nas – rekao je Ponoš.

Ponoš je, takođe, naveo da je prvo što će da uradi, ukoliko pobedi na izborima, jeste da da mandat pobedničkoj listi za sastav vlade koju ovde danas predstavlja.

Vladeta Janković: Očekujem saradnju sa koalicijom ‘Moramo’

Vladeta Janković, kandidat za gradonačelnika Beograda, rekao je na konferenciji za novinare da je zahvalan na kandidaturi, iako je poznato da je u odmaklim godinama i da je napustio politiku.

– Osetio sam da nešto mroam da uradim. Svako ko oseća da nešto nije u redu sa našim životom treba da u sebi nađe snage i da doprinese zajedničkom naporu. Pre izvesnog vremena, u medijima su se pojavile dve vesti. Jedna je bila da kvadrat u Beogradu na vodi košta 10.000 evra, a druga da se kasirkama u Maksiju smanjuju plate. Kad sam video te dve vesti zajedno, u mom srcu nešto je puklo. Rekao sam sebi da ustanem i uradim nešto što mogu – rekao je Janković.

– U slučaju da pobedim, sve će biti trasnparetno. Znaće se svaki detalj o ugovorima. Neki računi će morati da se polože, ali to ne znači progon bivše vlasti. Ko je kriv pred zakonom, odgovaraće prema zakonu. Osvete biti neće – naveo je Janković.

On je rekao da lično nije kvalifikovan da vodi mehanizam kao što je veliki i moćan grad, ali da može da izabere mlade ljude koji su stručni.

– Računam na saradnju sa koalicijom ‘Moramo’. Mi ćemo jednog dana, ako savladamo ovo zlo, upravljati ovim gradom – rekao je Janković.

On je, govoreći o potezima u narednom periodu rekao da prva faza počinje sutra.

– Ona predizborna koja neće biti nimalo laka. Režimska propaganda je već krenula, a ona može da bude samo gora. Sa tim se moramo izboriti. Onog dana kada preuzmemo vlast prvo što bismo uradili je da sprečimo ono što nanosi štetu. Rio Tinto mora da se otera do kraja, mi u Beogradu moramo da zaustavimo Makiš, da preispitamo liniju metroa, da se Boegrad vrati u stari centar… Morali bismo da železničku ustanicu vratimo u funkciju. Svemu tome mora da prethodi formiranje jedne finansijske policije kako bi se preispitalo sve što su uradili – rekao je Janković.

Upitan o tome da li je ubeđen da može sam da sastavi tim u Beogradu, ili se boji da će neki od njih biti nametnuti, Janković je rekao da njemu niko ništa nije nametao, niti može, osim njegove sedmogodišnje unuke.

– Ona je jedina koja to može. Prema tome, takva mogućnost ne postoji. Sam ih birati neću. Oni koji su me doveli u ovu situaciju oni će mi pomoći. To će biti napor koji će iznedriti najkvalifikovaniju ekipu koja će preuzeti operativne poslove. Moje je da koordinišem – rekao je Janković.

Dodao je da će se u kampanji baviti zdravstvom, ravnomernim razvojem grada…

– Vodićemo računa o svakom delu ovog grada, ne samo o krugu dvojke. Posvetićemo u onoj meri u kojoj smo za to kadri. Moramo početi od podvlačenja crte, što znači od finansijskog bilansa – istakao je Janković.

Izvor: Nedeljnik

Vacić kandidtat za predsednika, Vučića šalje u penziju, Đilasa u zatvor

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
497 Shares
497 Shares
Share via
Copy link