Novi Sad Vojvodina

Izabrano idejno rešenje za spomenik kralju Petru na Trgu republike (FOTO)

Spomenik kralju Petru na novosadskom Trgu republike biće delo vajara Zorana Ivanovića, čije je idejno rešenje pobedilo na zvaničnom konkursu. Propozicije konkursa su nalagale da kralj bude prikazan realistično i na konju.

Ivanović je vanredni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti. Autor je spomenika Borislavu Pekiću i Branislavu Nušiću u Beogradu, kralju Aleksandru u Nišu, despotu Stefanu Lazareviću u Despotovcu. Ivanović je bio i jedini učesnik tendera za izradu spomenika kralju Petru, a iz budžeta Grada Novog Sada će mu za ovaj posao biti plaćeno 12 miliona dinara.

Prema fotografiji njegovog modela skulpture, kralj Petar Prvi u svečanoj uniformi sa ordenima na grudima jaše konja u kasu. Uzde drži u levoj šaci, a ta ruka je savijena u laktu, pridržavajući kapu uz telo. Desna ruka je blago ispružena i u njoj drži povelju slobode.

Prema konkursnoj dokumentaciji, rok da se napravi idejno rešenje spomenika u glini bio je 7. jul, nakon čega će Grad posebno angažovati livnicu za pravljenje spomenika, kako bi bio postavljen na Trg republike u novembru na dan obeležavanja 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji.

Predviđeno je da konj i kralj budu od bronze, a postament od mermera i da gledaju ka Vladičanskom dvoru. Na postamentu će pisati tekst na ćirilici na sve četiri strane, i to na južnoj “Petar I Krađorđević 1844-1921”, severnoj “Kralj Srbije 1903-1918”, na zapadnoj (prednjoj strani) biće grb Kraljevine Srbije a sa istočne “Ruma 24. novembar 1918, Novi Sad 25. novembar 1918”. Oko spomenika će biti postavljena podna rasveta.

Spomenik će biti otkriven u novembru ove godine, kada bude obeležavano 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini SHS i ulaska srpske vojske u Novi Sad na kraju Prvog svetskog rata.

Da li je novosadska “kuma” zaslužila spomenik?

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
100 Shares
100 Shares
Share via
Copy link