Spomenik kralju Petru na novosadskom Trgu republike biće delo vajara Zorana Ivanovića, čije je idejno rešenje pobedilo na zvaničnom konkursu. Propozicije konkursa su nalagale da kralj bude prikazan realistično i na konju.

Ivanović je vanredni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti. Autor je spomenika Borislavu Pekiću i Branislavu Nušiću u Beogradu, kralju Aleksandru u Nišu, despotu Stefanu Lazareviću u Despotovcu. Ivanović je bio i jedini učesnik tendera za izradu spomenika kralju Petru, a iz budžeta Grada Novog Sada će mu za ovaj posao biti plaćeno 12 miliona dinara.

Prema fotografiji njegovog modela skulpture, kralj Petar Prvi u svečanoj uniformi sa ordenima na grudima jaše konja u kasu. Uzde drži u levoj šaci, a ta ruka je savijena u laktu, pridržavajući kapu uz telo. Desna ruka je blago ispružena i u njoj drži povelju slobode.

Prema konkursnoj dokumentaciji, rok da se napravi idejno rešenje spomenika u glini bio je 7. jul, nakon čega će Grad posebno angažovati livnicu za pravljenje spomenika, kako bi bio postavljen na Trg republike u novembru na dan obeležavanja 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji.

Predviđeno je da konj i kralj budu od bronze, a postament od mermera i da gledaju ka Vladičanskom dvoru. Na postamentu će pisati tekst na ćirilici na sve četiri strane, i to na južnoj “Petar I Krađorđević 1844-1921”, severnoj “Kralj Srbije 1903-1918”, na zapadnoj (prednjoj strani) biće grb Kraljevine Srbije a sa istočne “Ruma 24. novembar 1918, Novi Sad 25. novembar 1918”. Oko spomenika će biti postavljena podna rasveta.

Spomenik će biti otkriven u novembru ove godine, kada bude obeležavano 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini SHS i ulaska srpske vojske u Novi Sad na kraju Prvog svetskog rata.

Da li je novosadska “kuma” zaslužila spomenik?

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here