Magazin

Kinezi lagano srušili spomenik palim borcima Drugog svetskog rata, pa se izvinili

spomenik-negrisori-kinezi
Foto: Wikipedia/BrankaVV

Salvu negativnih komentara izazvala je informacija da su kineski izvođači koji rade na izgradnji auto-puta Pakovraće – Požega srušili spomenik palim borcima Drugog svetskog rata u selu Negrišori. U međuvremenu usledilo je izvinjenje i najava da će Kinezi snositi troškove obnove.

To je za Nova.rs potvrdio predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović.

On navodi da je jutros sa predstavnicima kineske firme koji su angažovani za gradnju auto- puta imao sastanak, kako bi utvrdio šta se zapravo dogodilo.

– U pitanju su velike mašine, bageri kojima su srušeni spomenici nenamerno. Oni su prihvatili krivicu i obećali da će snositi troškove obnove i izmeštanja na drugu, bezbedniju lokaciju – kaže Dolović za portal Nova.rs.

O celom slučaju su, navodi sagovornik, obavešteni predstavnici kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika.

– Oni će već danas izaći na teren da sagledaju da li je uopšte moguće obnoviti te svetinje – objašnjava Dolović.

Kako nezvanično saznaje pomenuti portal u Zavodu za zaštitu spomenika, ta ustanova je pre dve godine zahtevala izmeštanje ovog kompleksa koji se nalazi na trasi auto-puta.

– Niko nas nije kontaktirao u međuvremenu da bi nas konsultovao kako to da se izvede. Mnogo spomenika je oštećeno, diskutabilno je šta ćemo moći da uradimo – kaže sagovornik.

Kako je ranije preneo portal Ozonpress, meštani Meštani sela Negrišori su zgroženi, ne veruju da je neko mogao ovako nešto da uradi, i konstatuju da ne znaju da li je onaj ko je to uradio bio „pijan ili drogiran“.

Novosađani i opozicija prirodu štite lajkovima, Kinezi uz pomoć policije ogradili Šodroš

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
78 Shares
Share via
Copy link