Novi Sad

U izboru za generalnog direktora RTV-a 5 kandidata

rtv
Foto: Maja MIćić

Na konkurs za generalnog direktora Radio-televizije Vojvodine prijavilo se pet kandidata, saznaje Vojvođanski istraživačko-analitički centar VOICE u toj medijskoj kući.

Iz RTV-a, pozivajući se na proceduru, nisu želeli da navedu ko se sve kandidovao, piše taj portal.

VOICE je naveo i da je od više izvora saznao da su prijave podneli penzionisani šef Centralnog deska RTV Budimir Marković i nekadašnji čelnik Opštine Kula, pokrajinski poslanik, a trenutno službenik u Pokrajinskoj vladi Željko Dvožak.

Konkurisala su, po navodima tog portala, i trojica reditelja sa RTV – Dragan Guzijan (nekadašnji urednik NS plusa, TV Politika i TV Super) kao i Zoran Cvetković i Slobodan Mojak.

Konkurs je trajao od 1. februara do 3. aprila u ponoć, a za VOICE je nezvanično rečeno da se formalno još uvek čekaju prijave koje su eventualno poslednjih dana roka poslate poštom.

Sva petorica kandidata su potvrdila za VOICE da su se prijavili na konkurs, a Dvožak je precizirao da je prijavu poslao poštom u petak.

Zbog mogućnosti da stignu i prijave poslate poštom, VOICE-u je nezvanično rečeno da će konkursna komisija sledeće sedmice, najverovatnije 11. aprila, razmotriti pristigle prijave.

Nakon trijaže, u kojoj će komisija utvrditi ko od prijavljenih ispunjava sve tražene uslove, kandidati koji su prošli trebalo bi da budu pozvani na razgovore sa članovima Upravnog odbora RTV, nakon čega bi to telo trebalo da donese odluku o imenovanju novog generalnog direktora.

Za to je, Zakon o javnim medijskim servisima (član 24) kaže, potrebna dvotrećinska većina svih članova, odnosno najmanje šest glasova (UORTV odnedavno ponovo radi u punom sastavu sa devet članova, prim.aut.).

Poslednji put kada se na konkursu birao generalni direktor RTV, poziv za prijavljivanje kandidata bio je objavljen 25. maja 2016. i trajao je 30 dana, da bi Upravni odbor već 6. jula doneo odluku o imenovanju Miodraga Koprivice.

Otkako je Koprivici jula 2021. istekao petogodišnji mandat, RTV nema imenovanog generalnog direktora. Pokrajinskim javnim servisom je potom, silom prilika, narednih godinu dana rukovodio Koprivičin zamenik, Jožef Klem, koji je tek jula 2022. imenovan za vršioca dužnosti generalnog direktora.

Konkurs za generalnog direktora konačno je objavljen 1. februara ove godine, bezmalo sedam meseci nakon što je Upravni odbor RTV doneo odluku o raspisivanju konkursa.

Jedna od najzastupljenijih teorija o tome zašto se ovoliko odugovlačilo sa raspisivanjem konkursa je ona da se tražilo vreme za pronalaženje kandidata koji će biti prihvatljiva opcija za različite partijske i druge frakcije. Objavljivanje konkursa je, navodno, bio signal da se u toj nakani uspelo.

Međutim, poslednjih dana konkursa, kada su procurila imena nekih od prijavljenih kandidata, i kad je istovremeno postalo jasno da su konkurs preskočila imena koja su nezvanično slovila za najozbiljnije kandidate za čelnu funkciju u RTV, počela je da kola priča kako će konkurs biti poništen, te da će RTV, posledično, ostati u ve-de stanju.

Po jednom scenariju, nijedan kandidat neće dobiti potreban broj glasova u Upravnom odboru, što bi automatski dovelo do poništavanja konkursa i imenovanje vršioca dužnosti generalnog direktora.

Po drugom scenariju, do glasanja u Upravnom odboru neće ni doći jer će konkursna komisija tokom trijaže ustanoviti da nijedan od kandidata ne zadovoljava tražene uslove.

Oba navodna scenarija imaju isti „epilog“ – Upravni odbor poništava konkurs i RTV ostaje sa ve-de generalnog direktora. Pitanje je samo da li će na tom mestu ostati Jožef Klem ili će, kako se spekuliše, na tu funkciju biti imenovan Bojan Panaotović, aktuelni direktor Kulturnog centra Novog Sada (KCNS).

Za Panaotovića se već dugo priča da je viđen na mestu generalnog direktora i da za to čak ima jaku političku podršku. On, međutim, u izjavi za VOICE navodi da se nije prijavio na konkurs, ali ne zbog toga što ne ispunjava uslove.

– Znatiželja me privukla nakon performansa Janka Veselinovića da proverim konkursne uslove i- ispunjavam ih sve, naveo je Panaotović reagujući na izjavu predsednika Pokreta za preokret koji je 31.3. na konferenciji za medije opozicionih stranaka ispred RTV-a rekao da će Panaotović najverovatnije biti v.d. direktora „jer za funkciju direktora ne ispunjava uslove“.

Za generalnog direktora RTV traži se da osoba koja obavlja tu funkciju bude „iz reda uglednih stručnjaka iz oblasti koje su od značaja za obavljanje poslova ustanove javnog medijskog servisa“, da ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije i državljanin je Republike Srbije, ima visoku stručnu spremu i 10 godina iskustva na rukovodećim poslovima.

Oni koji su Panaotoviću unapred osporavali i moguću kandidaturu i imenovanje, obično bi navodili da on nema traženi broj godina iskustva na rukovodećim mestima.

– Srećom pa sam nešto u životu radio pre direktorovanja u KCNS, uzvraća Panaotović navodeći da je pre 2015, kada je došao na čelo KCNS, bio glavni urednik TV Mosta i urednik gradskog programa.

Ranije su se pojavile glasine o tome da su se na konkurs prijavili nekadašnji novinari RTV, Bora Otić i Dragan Remecki, međutim, obojica su u izjavama za VOICE to demantovali.

Ako su kandidati za generalnog direktora „iz kuće“ bili potpuno očekivani – i na drugim konkursima za pozicije u toj kući to je običaj – ulazak u trku Željka Dvožaka predstavlja iznenađenje.

Potvrđujući da se prijavio na konkurs, Dvožak je u razgovoru za VOICE potvrdio i da je uz svu traženu dokumentaciju u prijavi dostavio i, što se takođe traži konkursom ali i zakonom, program rada i upravljanja ustanovom javnog medijskog servisa za predstojeći period.

Bivši čelnik Opštine Kula, pokrajinski poslanik Demokratske stranke a već skoro deset godina službenik u Pokrajinskoj vladi, u Sekretarijatu za privredu i turizam gde obavlja dužnost šefa odseka, Dvožak svoju motivaciju da se prijavi na konkurs kao autsajder, jer nije iz medijske branše, vidi kao svoju prednost. Kaže da su mu ideju da se prijavi dali upravo zaposleni u RTV.

– Imam dovoljno iskustva na rukovodećim mestima, podjednako u privatnom biznisu i u javnom sektoru, dobar sam organizator i timski igrač i umem da izaberem saradnike, naveo je Dvožak.

Izvor: VOICE

Novosadska opozicija o RTV-u: Sa takvom gledanošću ne ispunjava funkciju javnog servisa

30 Shares
Share via
Copy link