Svet Vesti

Italijanski lekari prvi u svetu vratili vid slepom čoveku: Šta može da uradi posle 2 nedelje

operacija oka

Italijanski lekari iz torinske bolnice „Molinete“ izveli su revolucionarni zahvat. Naime, oni su, zahvaljujući specifičnoj transplantaciji dela jednog oka na mesto drugog, 83-godišnjem muškarcu koji je ostao potpuno slep na oba oka vratili vid.

On je potpuno izgubio vid pre 30 godina na jednom oku, a od pre deset godina i na drugom zbog retke bolesti koja mu je potpuno uništila rožnjaču i površinu oka.

Transplantacija levog oka na kome nije bilo moguće povratiti vid, ali koje je ostalo površinski dobro očuvano, omogućila mu je da ponovo progleda na desno oko.

Operacija je trajala četiri sata, a vodio ju je tim predvođen profesorom Mikele Reibaldijem, direktorom očne klinike „Molinete“ i predsednikom Italijanskog udruženja rožnjače i matičnih ćelija, Vinćencom Sarnikolom.

– Novitet je u tome da smo proširili transplantaciju rožnjače na čitavo oko, na konjuktivno skleralno tkivo koje igra osnovnu ulogu u tome koliki će biti uspeh transplantacije u određenim uslovima. Oko koje je oslepelo, ali ima i dalje funkcionalne aspekte, ne bi trebalo da se žrtvuju jer mogu da nam posluže kao „rezervni delovi“. U poslednjih dvadeset godina granice transplantacije su se pomerile i napravili smo ogromne korake a Italija ima vodeću ulogu u svetu – objasnio je porfesor Sarnikola.

Dve nedelje nakon operacije, pacijent je u stanju da prepozna ljude i predmete i da se samostalno kreće. Levo oko je rekonstruisano u estetske svrhe zahvaljujući tkivu donatora.

– Kada sam se probudio i počeo ponovo da vidim oblik mojih prstiju, to je bilo kao da sam se opet rodio – bile su prve reči pacijenta koji živi u Torinu.

Poslednjih nekoliko godina obavljene su mu dve tradicionalne transplantacije na desnom oku koje, nažalost, nisu uspele tako da je doneta odluka da se po prvi put u svetu izvede operacija „autotransplantacije“ sa levog na desno oko.

Jedna trećina levog oka je „autotransplantirana“ na desno oko koje je na taj način rekonstruisano i pacijent je ponovo progledao. Lekari se nadaju da, obzirom da je transplantacija urađena korišćenjem „materijala“ samog pacijenta, neće doći do mogućeg odbacivanja od strane tela.

Izvor: 24sedam

Dragan je slep od rođenja i bivši padobranac čija čelična volja pomera sve granice

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
154 Shares
154 Shares
Share via
Copy link