Magazin Svet

Austrija od jula 2026. uvodi obaveznu obuku za sve vlasnike pasa, kurs već završilo 17.000 Bečlija

vlasnici pasa obavezna obuka austrija
Foto: Freepik/prostooleh

Nije retkost da se vlasnici pasa ponašaju neodgovorno prema svojim krznenim ljubimcima, a pritom često takvo ponašanje ugrožava druge kuce i njihove vlasnike.

Zato je u Beču već pre pet godina uvedeno obavezno osposobljavanje vlasnika pasa i obuku je završilo 17.000 ljudi.

Uspešan model će se uskoro proširiti na celu Austriju.

Od jula 2026. ta obaveza će se odnositi na svakog vlasnika psa u zemlji, piše slovenačka novinska agencija STA, a prenosi 021.rs.

Savetnik za zaštitu životinja u bečkoj gradskoj skupštini, Jirgen Černohorski, iz redova socijaldemokrata i bečka aktivistkinja za prava životinja, Eva Persi, su rekli da obuka doprinosi boljem suživotu ljudi i pasa.

– Veoma smo srećni što to ne vide samo Bečlije, već je to prepoznala i savezna vlada, te uvodi obaveznu potvrdu o osposobljavanju za vlasnike pasa u celoj Austriji – kazali su.

Osobe koje žele da imaju psa u Beču, a u poslednje dve godine nisu imale četvoronožnog prijatelja, od jula 2019. moraju najpre da završe najmanje četvorosatnu obuku, kako bi dobili uverenje o osposobljavanju.

Ono košta 40 evra, a vlasnici na kursu dobijaju osnovno znanje o vaspitanju pasa, brizi za njih, njihovoj dresuri i zakonskim propisima u tom području.

Izvor: 021.rs, HINA

Vlasnici pasa će u ovom gradu čistiti i urin svog ljubimca, kazne za nesavesne do 1.500€

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link