Lifestyle Recepti

Imaju li Smutiji koristi osim fotografije za Instagram?

Popularni sokovi od voća, takozvani Smutiji, nemaju toliko korisnih efekata, kao kada biste to isto isceđeno voće i povrće pojeli u celosti, objašnjavaju nutricionisti. Širom sveta se vode različite polemike o tome da li je Smootie još jedan marketinški trik uz pomoć nauke.

milkshake-smoothie-voce
Pixabay.com

Vaše majke i bake će vas sigurno gledati čudno svaki put kada budete blendirali voće i povrće i umesto da ih pojedete, vi ih popijete, ali vi ćete to ipak uraditi. Narvno, pre nego što ga popijete, vi ćete prvo vaš Smoothie fotografisati za Instagram, jer je to novi trend.

Kako nam je objasnila nutricionista Karolina Petrović Smoothie može biti veoma zdrava i nutritivno bogata užina, u zavisnosti koja kombinacija voća i povrća se uvrsti, važno je da raznovrsnost voća i povrća bude ispoštovana, kao i određena količina koja je individualna za svakog pojedinačno.

smoothie-voce-povrce
Pixabay.com

– Ceđeni sok sadrži većinu vitamina, minerala, fitonutrijenata koji se nalaze u plodu a ceo plod sadrži i vlakna koja se gube ceđenjem, zato je zdravije konzumirati sirovo voće i povrće. Naročito kora jabuke, kruške sadrži sadrži obilje biljnih vlakana – kaže nutricionista.

Sve polemike na temu Smutija su oko podatka da se ceđenjem i blendiranjem gube vlakna iz voća i povrća koja su korisna za ljudski organizam.

– Biljna vlakna su ugljeni hidrati, najznačajnija je celuloza, zatim hemiceluloza, pektin, lignin. Po svojoj strukturi to su polisaharidi, složeni ugljeni hidrati. Naš organizam nije u stanju da ih koristi u energetske svrhe. Preporuka je da se unose do 30g dnevno. Biljna vlakna neapsorbovana prolaze kroz digestivni trakt, time ubrzavaju peristaltiku creva, rešavaju problem opstipacije, regulišu probavu, vrše bržu eliminaciju toksina, njihova fermentacija utiče na apsorpciju nutrijenata, utiču na stabilizaciju glukoze u krvi, snižavaju holesterol, preveniraju srčana oboljenja i gojaznost. Dele se na- nerastvorljiva u vodi, koja imaju laksativni efekat i rastvorljiva u vodi, koja usporavaju oslobađanje šećera u krvi, spuštaju nivo holesterola – objašnjava nutricionista Karolina.

milkshakes-smootihie
Pixabay.com

Presudna je naša odluka o tome da li ćemo poslušati savete bake i mame i jesti voće i povrće ili ćemo odoleti svetskom trendu, napraviti Smuti i okačiti njegovu fotografiju na Instagram.

Više o Smoothie

Avatar

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


31 Shares
Share via
Copy link