Lifestyle Recepti

Pet mitova o doručku

Da li ste preskočili doručak danas? Zbog čega je bitan odgovor na ovo pitanje?

Novo istraživanje sugeriše da doručak ne mora biti najvitalniji obrok dana. Nije prvi put da stručnjaci ispituju prednosti i mane doručka.dorucak-zablude-zdravo Mit 1: Doručak je najvažniji obrok u danu. Tvoja mama je bila u pravu o mnogim stvarima, ali to nije nužno jedan od njih. Doručak je samo najvažniji obrok, ako je vaš jedini zdrav obrok u toku dana. Ukoliko preterate sa palačinkama i pogačicama takav doručak bi mogao imati više štete nego koristi za vaše zdravlje.

Mit 2: Doručak vas čini pametnijim. Neke studije pokazuju da deca koja doručkuju rade bolje testove u školi. Međutim, većina dokaza ukazuje na to da oni imaju bolju koncentraciju, jer ne misle na to da su gladni.  Takođe, ne postoji istraživanje o tome kako doručak utiče na mozak odraslih.dorucak-novi-sad Mit 3: Doručak smanjuje prejedanje tokom dana. Ovaj mit kaže da, ako ga preskočite, vi ćete pojesti sve i svašta za ručak, što su opovrgla brojna istraživanja.

Ovde pročitajte više o poremećajima ishrane.

Mit 4: Trebalo bi jesti ujutro, jer tako dobijate najviše energije za ceo dan.
Hrana ujutro će vam dati više energije, ali isto tako, naučnici tvrde da ćete je više i trošiti od nekoga ko ne jede do podneva. Tokom 6 nedelja ispitivanja oni koji su jeli doručak imali su i velike količine glukoze koja mozgu signalizira da telo ima energije i da ga treba pokrenuti.zdrav-dorucak-napraviti

Mit 5: Doručak ubrzava vaš metabolizam i on je ključ za mršavljenje. Zar to ne bi bilo lepo? Činjenica je da obrok ujutru nema direktnog uticaja na gubljenje kilaže. U istraživanju je učestvovalo 300 osoba koje imaju problema s debljinom. Jedna je grupa nastavila da jede kao i obično, a druga je morala jesti doručak, dok ga je treća preskakala. Nakon 16 nedelja se pokazalo da oni koji su jeli doručak nisu izgubili ništa više na težini od onih koji su ga izostavili.

Izvor: www.cosmopolitan.com

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
Share via
Copy link