Svet Vesti

IKEA završila na sudu zbog optužbi da špijunira radnike

“Ikein” ogranak u Francuskoj se našao pred sudom u Versaju jer se protiv kompanije i nekoliko njenih bivših rukovodilaca vodi postupak u kojem im se na teret stavlja da su godinama učestvovali u špijuniranju zaposlenih.

Menadžeri francuskog ogranka svetski poznate kompanije su navodno imali pristup poverljivim podacima o krivičnim evidencijama i bankarskim izvodima svojih zaposlenih.

Suđenje je počelo u ponedeljak, dok je kriminalistička istraga protiv “Ikee“ otvorena još 2012. godine nakon sumnji za organizovano špijuniranje zaposlenih, ali i kupaca koji su u sporu sa kompanijom.

Za šta je optužena “Ikea France”?

Tužioci kažu da je francuski ogranak “Ikee” angažovao privatnu kompaniju kako bi ilegalno pribaviljali informacije o svojim zaposlenima i budućem osoblju i da su to radili u kontinuitetu od 2009. do 2012. godine.

Prikupljene informacije uključivale su poverljiva dokumenta kao što su krivične evidencije i bankovni izvodi.

Oko 15 osoba je optuženo da je organizovalo ovaj sistem za špijunažu, uključujući bivšeg izvršnog direktora Stefana Vanoverbekea i njegovog prethodnika Jean-Louis Baillot-a.

Među optuženima kojima se sudi je i četvoro policajaca koji su optuženi za predaju poverljivih podataka kompaniji “Ikea France”.

Šta je rečeno na sudu?

Kompanija se takođe tereti da je istraživala kako je zaposleni mogao da priušti sebi BMW sa malim primanjima, uključujući i proveru da li je imao krivičnu evidenciju.

Bivša zaposlena i sindikalna aktivistkinja, Hocine Redouane, rekla je u ponedeljak na sudu da ju je “Ikea France” optužila da je učestvovala u pljački banke, nakon što su pronašli krivične evidencije u kojima se kao učesnik pljačke navodi osoba sa istim imenom.

Šta je kompanija rekla?

Advokati kompanije “Ikea France” porekli su da postoji strategija organizovane špijunaže zaposlenih.” Ikea France” takođe je u ponedeljak objavila da “zaštitu podataka svojih zaposlenih i kupaca shvata veoma ozbiljno”.

Matična kompanija “Ikee”, sa sedištem u Švedskoj, ogradila se od navodnih špijunaža zaposlenih u Francuskoj.

Kompaniji preti novčana kazna u iznosu do 3,75 miliona evra, dok bi 15 optuženih lica moglo da bude osuđeno na zatvorske kazne do 10 godina, a bivši glavni direktori bi takođe mogli da budu kažnjeni sa po 750.000 evra.

Izvor: Dojče Vele

Ako volite „Simpsonove“, „Prijatelje“ i „Stranger Things“, IKEA ima genijalno iznenađenje

28 Shares
Share via
Copy link