Magazin Zdravlje

Idealna za miran san, jedna voćka pomaže da zaspimo kao beba

devojka kupuje voće
Foto: Shutterstock

Kaže se da doručak treba da pojedemo sami, ručak da podelimo sa prijateljem, a večeru da damo neprijatelju. Međutim, postoje namirnice koje bez griže savesti možemo da pojedemo pred spavanje. Šta više, jedna od njih nam može pomoći da zaspimo „kao beba“.

Najvažniji hormon za spavanje je melatonin, koji proizvodi naša pinealna žlezda (epifiza). Što je duži san, više će biti i melatonina, koji utiče i na ženske hormone i pomaže u regulisanju menstrualnog ciklusa.

Taj hormon se bori i protiv degeneracije nerava, ubrzane tokom Alchajmerove ili Parkinsonove bolesti. Njegova proizvodnja u telu je najveća pred sam pubertet, a onda se stabilizuje do 40. godine. Posle 90. godine, nivo melatonina opada, piše Zadovoljna.rs.

Naučnici su otkrili da supstance koje utiču na melatonin možemo naći i u hrani. Konkretno, serotonin i antioksidansi kojih ima u nekom voću može da pomogne da lakše zaspimo, duže spavamo i ređe se budimo. Takav je slučaj sa trešnjama, kao i sa kivijem koji je dostupan u dužem periodu tokom godine.

Jedinstveni hemijski sastav čini ih blagotvornim za sve one koji imaju muke sa snom. Serotonin je, zapravo, prekursor melatonina.

Istraživanja su pokazala da je dovoljno pojesti kivi jedan sat pre spavanja, svake večeri tokom četiri nedelje. Kod trećine ispitanika je, zahvaljujući tome, došlo do značajno ranijeg padanja u san i mnogo ređeg buđenja.

Njihovo ukupno vreme spavanja, baš kao i efikasnost sna, odnosno količina odmora su se značajno povećali, tvrde istraživači.

Izvor: Zadovoljna.rs

Kako da vam voće i povrće bude ukusno?

40 Shares
Share via
Copy link