Balkan

U Hrvatskoj naređeno uklanjanje nadgrobnog spomenika zbog natpisa na ćirilici

spomenik-cirilica
Foto: Screenshot/RTL

Na mesnom groblju u zaleđu Zadra najnovija svađa oko ćirilice. Kako prenosi RTL, nadležno komunalno preduzeće u opštini Vrsi, koje gazduje grobljem, traži da se spomenik sa ćiriličnim pismom ukloni u roku od 15 dana, a porodica preminulog odbija da to učini.

– Ako ljudi žele da koriste ćirilicu, ja ne vidim taj problem. Ali, zaista ne. Mislim da to nije trebalo zabranjivati. Čitaće onaj ko ume da čita, ko ne ume. preskočiće – prokomentarisala je za RTL Višnja iz Vrsija, prenosi Index.

Slično razmišlja i njen meštanin Marinko, iako dodaje da je to tema koja je uvek sporna, ali da svako zaslužuje da ima spomenik kakav želi.

Mislim da se nekome ko se sahranjuje u Hrvatskoj može pisati bilo kojim pismom, pa i ćirilicom“, prokomentarisao je on.

Šef komunalnog preduzeća: Cilj je provokacija, i ovo je iznerviralo meštane pravoslavne vere

– Službeno pismo u Republici Hrvatskoj je latinica, a neko drugo pismo može javno da koristi samo manjina koja čini 30 odsto stanovništva, što ovde nije slučaj – kaže Zdenko Kojić, direktor Vrsti. Infrastruktura.

Kojić navodi da je reč o porodici pokojnika koji živi u Holandiji, a poreklom je iz sela koje teritorijalno pripada Gradu Ninu, a čiji su meštani Vrsti dozvolili da se sahranjuju na njihovom groblju.

– Za mene je to nepoštovanje Republike Hrvatske, koja je praktično njegova domovina. Da odemo i damo svoje pismo svim portalima u Srbiji, a ne da dolazimo ovde i izražavamo se ovde, da vidimo da li možemo da pokušamo da rešimo to pismo, taj problem.

Apsolutno verujem da je cilj provokacija jer je i ovo iznerviralo meštane pravoslavne veroispovesti u Poljicima. Ne znam kakva bi bila odluka da je natpis na ćirilici stavio neko od stalnih stanovnika opštine -rekao je Kojić za RTL.

“Moglo je i bez toga. Pismo ovo ili ono, kakve veze ima?”

– Do 80-ih godina prošlog veka sahranjivani su u posebnim delovima starog groblja, a kada je izgrađeno novo groblje više nije bilo podela. Groblje je zajedničko. Ni na starom groblju nije bilo ćiriličnog natpisa, a kada je izgrađeno novo groblje, nije bilo podela. jer je srpska zajednica u Poljicima uvek upotrebljavala latinicu.

Moglo se i bez toga. Mislim, pismo ovo ili ono, kakve veze ima? Ako ovako pišemo, pišemo. Uvek smo bili zajedno. Do dana današnjeg i posle tog rata zajedno smo u hanu, ovde pečemo rakiju, ja i moj komšija.

Nikada nije bilo problema, čak ni u Domovinskom ratu. I ja sam bio veteran, bio sam sa tim ljudima, bilo je još desetak pravoslavaca“, rekao je Mojmir Marinković iz Poljica, kome se ne sviđa što se unosi nemir u zajednicu.

U Zadru je i spomenik na ćirilici

U Zadru postoje ćirilični spomenici u pravoslavnom delu groblja, a porodice preminulih ih redovno obnavljaju ćirilicom, a to traže i konzervatori.

– U osnovnom delu groblja do sada nismo imali nikakvih upita. A ako ih dobijemo, uvek možemo o tome razgovarati – rekao je za RTL Josip Krnčević, načelnik zadarskih vrtova koji upravljaju Gradskim grobljem.

Porodica preminulog kazala je da ne želi da ukloni spomenik u Poljicima, pa se ne zna kako će se spor rešiti u mestu gde nikada ranije nije bilo nacionalnih sporova.

Za napuštanje životinja u Hrvatskoj ići će se u zatvor

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link