Svet Vesti

Dalmatinac Toni i 3 Slavonca bez hrane i vode u grotlu ukrajinske čeličane Azovstal

azovstal
Čeličana Azovstal, foto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

Nedeljama se čeka rasplet borbe za Marijupolj koji je do nedavno bio glavno uporište ozoglašenog bataljona Azov. U njihovim redovima nalaze se i inostrani ratnici, a među njima su po poslednjim informacijama još uvek živi četvorica hrvatskih državljana.

To su tri Slavonca i jedan Dalmatinac, bivši pripadnici hrvatske vojske koji su kao dobrovoljci stigli u Ukrajinu i pristupili jedinici koja je poznata po svojoj nacističkoj ideologiji.

Svi oni, zajedno sa preostalim pripadnicima Azov bataljona, njih oko 500 sa sve civilima, nalaze se u tunelima i bunkerima Azovstala, čeličane ovog razorenog grada.

Hrvatska Slobodna Dalmacija došla je do sagovornika koji je do pre tri dana bio u kontaktu sa izvesnim Tonijem iz Dalmacije, zapovednikom u jedinici Azov. On mu je tada preneo informaciju da je „došlo do blokade svih vesti i situacija nije dobra“.

„Naš Toni iz Dalmacije javio mi se pre tri dana, on je zapovednik u Azovu. Napisao mi je da su on i još trojica naših u tunelima Azovstala i da su ostali na minimalnoj municiji, da otimaju od mrtvih Rusa kako bi imali sa čime da se bore. Od tad ni glasa od njih, bojim se scenarija Ovčare“, preneo je poslednje informacije u sredu sagovornik Slobodne Dalmacije.

Mediji na Zapadu uglavnom sažaljevaju pripadnike Azova kojima su ruske snage obećale potpuno uništenje. Hrvatska javnost je zainteresovana za sudbinu svojih državljana.

„Toni i ovi Slavonci su u Marijupolju, bojim se da neće dobro proći jer su kadirovci (čečenski borci koji se bore za Ruse pod vođstvom Ramzana Kadirova, prim. aut.) nameračeni na njih, kao i ovi iz GRU-a (vojna obaveštajna služba Ruske Federacije, prim. aut.). Rekao je da ima puno civila u tunelima, a nemaju ni hrane ni vode…“, naveo je isti izvor.

Ovakva pisanja medija prikladnija su za priču o zalutalim planinarima, žrtvama poplava i zemljotresa, koji pokušavaju da prežive bez vode i hrane dok čekaju spas od gorskih, policijskih ili vatrogasnih službi.

Ovde je izvesno reč o naoružanim ljudima obučenim da ubijaju neprijateljske snage. U Azovstalu  se, međutim, prema nepotvrđenim informacijama nalaze i civili, među njima žene i deca, te je najveći problem kako njih spasiti iz najužarenije tačke na Zemljinoj kugli.

Isti sagovornik tvrdi da su pripadnici Azova ljuti na Zelenskog iako njemu, kako kaže, nije najjasnije zbog čega. Objašnjava da se ostatak hrvatskih dobrovoljaca ne nalazi se u Marijupolju.

„Ostala naša ekipa je oko Kijeva i Donbasa, bar nisu u okruženju… Nije mi jasno zašto su ovi Azovci ljuti na Vladimira Zelenskog, evo nekoliko dana nemam kontakte sa njima, mislim na naše“, tvrdi isti izvor, nekadašnji vojnik hrvatskih specijalnih snaga.

Prethodno se u sredu svetskoj javnosti obratio pripadnik marinaca Ukrajine koji se nalazi u tunelima čeličane zatraživši pomoć i evakuaciju.

“Ovo je naš apel svetu. Ovo može biti naš poslednji apel. Možda nam ostaju zadnji dani ili sati. Neprijateljske snage su deset puta brojnije od naših. Oni imaju dominaciju u vazduhu, naoružanju i ljudstvu… Molimo svetske zvaničnike da nam pomognu. Molimo vas da na nas primenite proceduru ‘vađenja’ i dovedete nas na teritoriju treće zemlje”, rekao je na snimku Serhio Volina, zapovednik ukrajinskih marinaca.

Istovremeno je Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane, obavestio predsednika Rusije Vladimira Putina da je “Marijupolj pao”. Putin je naredio obustavu čišćenja bunkera i tunela Azovstala, ali je i naredio potpunu blokadu čitavog kompleksa jer odatle “ni muva ne sme izaći”.

Šta je Azov bataljon zbog kog je Putin naredio denacifikaciju Ukrajine?

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

397 Shares
397 Shares
Share via
Copy link