Lifestyle Vesti Novi Sad

Zašto je Novi Sad studentski grad?

Zbog čega se studenti iz različitih krajeva Srbije odlučuju za studiranje i studentski život u Novome Sadu? Iako fakulteti postoje i drugim gradovima, čak bližim nego Novi Sad, neki studenti bez obzira na kilometre koji ih dele od rodnog kraja, ipak biraju naš grad.

edukacija-obuka-studenti-ucenje
Foto: pixabay.com

– Ovde je mnogo lakše ostvariti uspeh na fakultetu, što pokazuje i činjenica da u Novom Sadu više studenata ima prosek iznad 9,5 nego u na primer u Subotici – kaže studetkinja Lea.

Iako kruži priča da Novosađani slabije prilaze Novosađankama, studenti nemaju problem da prilaze devojkama u novosadskoj menzi. Iznenadili biste se na koje sve načine oni pokušavaju da osvoje studentkinje. Bilo da zapamte ime sa studentske kartice, pa ih posle dodaju na Facbook-u ili im direktno priđu, svakako im treba odati priznanje za hrabrost.

Studentski-domovi-novisad
privatna arhiva

– Ovo je mlad grad, uvek živ, otvoren za sve tipove ljudi, sve stilove mode i kodeksa ponašanja – kaže studentkina Irena i dodaje da postoji mnogo lokacija koje su sastajaliste velikog broja mladih kao što je  Kej, Štrand, studenjak…

Studentski dani se ne zaboravljaju, zbog druženja i ljubavi, a novosadski studenti gaje veliku ljubav i prema životinjama. Studenti u Novom Sadu imaju čak i svoje verne ljubimce, pse lutalice kojima je Kampus postao dom. Oni imaju imena kao što su Tigar, Deda, Žućka, Buca i Dragan i drugi. Studenti ne mogu bez njih, sa njima idu na ispite, sa predavanja, čekaju overe semestra i prijave ispita. Od skoro postoji i Udruženje “Čuvari kampusa“  koje su osnovali novosadski studenti, sa Prirodno-matematičkog i Filozofskog fakulteta, ali i zaposleni u ovim ustanovama. Ovo udruženje postoji kako bi se brinulo o životinjama, naročito onim koji su u Kampusu.

psi-kej-vrucine
privatna arhiva

– Novi Sad i studentski dani će mi uvek biti u sećanju zbog reke i Štranda. Ovaj grad je živ kad treba da bude i nikad ne spava, jer mu studenti to ne daju. Ribarac predstavlja poseban ulaz za raj na zemlj, ulaz u neku sasvim novu dimenziju – kaže Tamara.

I stariji se uvek sećaju studentskih dana u Novom Sadu čak i ako ih je put odveo daleko od ovog grada.

– Pamtim i drag mi je zbgo toga što ima sve na jednom mestu i zanimljiv noćni život i bogat kulturni program – ističe Aleksandra.

Zbog toga je Novi Sad i studentski grad.

Više o tome zašto je Novi Sad pet friendly grad

 

BONUS VIDEO

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Avatar

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

284 Shares
284 Shares
Share via
Copy link