Magazin

Helikopterski desant na Cetinje i pancirska ćebad za patrijarha i mitropolita

helikopter-patrijarh
Printscreen/Instagram

U Cetinjskom manastiru danas je ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Tome se protivila grupa demonstranata, koja je tražila da se ta svečanost obavi van Cetinjskog manastira i negde izvan prestonice Crne Gore.

Tenzije koje su juče pratile dolazak patrijarha Porfirija u Crnu Goru i pripreme za ustoličenje, nastavile su se od ranog jutra. Već sa svitanjem sunca su stizale i prve informacije o sukobima policije i demonstranata. Prilazi Cetinju su bili blokirani, ali je policija većinu barikada tokom dana uspela da “probije”.

Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije su uspeli da stignu u Cetinjski manastir helikopterom.

Kasnije danas ovim povodom se oglasio i predsednik Crne Gore Milo Đukanović. On je juče bio na Cetinju, danas nije primećen tamo. Samo bi čovek bez dostojanstva pod zaštitom pancirskih ćebadi došao u Cetinjski manastir, rekao je između ostalog on i nazvao ovo “Pirovom pobedom Vlade”.

On je juče pozvao i Krivokapića da već jednom, “nakon kontinuirane medijsko političke torture i nipodaštavanja iz Beograda i naše države i njega lično, kao čovjek, intelektualac i premijer osudi pokušaj velikosrpskog pokoravanja Crne Gore i beskompromisno stane u njenu odbranu”.

Patrijarh SPC i mitropolit su na Cetinje došli uz podršku i zahvalnost vernika, ali i jake snage obezbeđenje, uključujući i pancirne pokrivače, zbog jako visokih tenzija i sukoba koji su ovih dana buktali Crnom Gorom.

U međuvremenu, savetnik crnogorskog predsednika Veselin Veljović priveden je danas na Cetinju, uoči ustoličenja mitropolita Joanikija. Veljović je juče stigao na Cetinje nakon što je nekoliko dana unazad pozivao narod da dođe ispred Cetinjskog manastira i spreči ustoličenje mitropolita Joanikija. U ranim jutarnjim časovima inicirao je napad na pripadnike policije, što je potvrdio potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović.

Kako je naveo crnogorski premijer, lično je naložio hapšenje Veljovića i poručio da je napad na policiju – napad na državu.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da bi “samo čovek bez dostojanstva” sebi dozvolio da “helikopterskim desantom na crnogorsku prestonicu i pod zaštitom pancirskih ćebadi bude uveden u Cetinjski manastir, i da na taj način osramoti tron Sv. Petra Cetinjskog”.

„Danas smo na Cetinju svedočili velikoj sramoti SPC i Vlade Crne Gore, sramoti nezapamćenoj u dugoj istoriji crnogorske države, i jednako tako u istoriji ukupnog pravoslavlja. Brutalnom zloupotrebom državnih resursa, pre svega vojske i policije, i potpuno neprimerenom upotrebom sile protiv mirno okupljenih građana u crnogorskoj Prestonici, Vlada Crne Gore je obezbedila nasilnu intronizaciju mitropolita Joanikija, protivno volji ogromne većine građana Cetinja i značajnoj broja građana Crne Gore.

Samo čovek bez dostojanstva bi sebi dozvolio da na takav način helikopterskim desantom na crnogorsku prestonicu i pod zaštitom pancirskih ćebadi bude uveden u Cetinjski manastir, i da na taj način osramoti tron Sv. Petra Cetinjskog.”, rekao je Milo Đukanović.

Sukobi na Prestonom Cetinju traju od subote, ali je jutros došlo do eskalacije. Na demonstrante su bačeni suzavci, a čuli su se i pucnji. Uprkos svim opstrukcijama, mitropolit Joanikije ustoličen je u Cetinjskom manastiru uz blagoslov patrijarha Porfirija i povike „Dostojan“.

“Odlaganje nije bila opcija ni u jednom trenutku kako su neki mediji prenijeli. Država je odbranjena!
Zahvaljujem se svim hrabrim policajcima ali i narodu Crne Gore koji su pomogli da danas svi ovdje proslavimo ovaj veličanstven trenutak.”, rekao je predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Vođa Delija u šorcu stigao u Cetinjski manastir, prvi incidenti i ‘Dritane pede*u’

Čitajte Luftiku na Google vestima

120 Shares
120 Shares
Share via
Copy link