Koronavirus Svet

Harvard: Covid-19 slabi na toploti, a biće i drugog talasa

Naučna istraživanja na američkim univerzitetima Harvard i MTI potvrdila su dosadašnja nagađanja da visoke temperature utiču na slabljenje koronavirusa, što ga klasifikuje kao sezonski virus.

Washington Post je objavio, a portal Al Jazeera preneo, da su istraživači proučavali 3.739 lokacija širom sveta i nedvosmisleno zaključili da temperature preko 25 stepeni i velikoj meri smanjuju rizik od infekcije.

Upozoravaju, međutim, da leto neće u potpunosti zaustaviti pandemiju.

“Najbolji način razmišljanja je gledanje na vreme kao sekundarni faktor u ovom slučaju”, kazao je za WP Mohammad Jalali, profesor na Harvardu, koji je istraživao kako vremenski faktori utiču na širenje virusa.

Naučnici napominju kako će se koronavirus verovatno ponašati kao SARS i MERS, odnosno da će slabiti tokom toplijeg vremena, ali i da to znači da će najesen rasti broj infekcija.

David Heymann, profesor sa Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, upozorava da ovakve studije treba uzeti s velikim oprezom.

“To su istraživanja u laboratoriji, nisu stvarne situacije. Iz dana u dan svedoci smo da se COVID-19 prenosi u većini delova sveta, čak i u tropskim područjima”, rekao je on.

Belgijski stručnjaci objasnili zašto Balkanci manje umiru od korone

Čitajte Luftiku na Google vestima

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

18 Shares
Share via
Copy link