Koronavirus Svet

Belgijski stručnjaci objasnili zašto Balkanci manje umiru od korone

Na univerzitetu u belgijskom gradu Gentu sprovedeno je naučno istraživanje, a rezultati su pokazali da genetske razlike među stanovništvom objašnjavaju zašto je u nekim zemljama od koronavirusa stradao mnogo manji broj ljudi.

Prema rezultatima belgijskih naučnika, skandinavske zemlje i one istočne Evrope manje su pogođene pandemijom od ostalih zemalja zbog razlike u genima.

Naime, u skandinavskim zemljama je broj umrlih znatno niži od proseka, dok je u balkanskim, među koje spada i Srbija, takođe zabeležen relativno nizak broj mrtvih.

Suprotno tome, pandemija KOVID-19 teško je pogodila Italiju, Španiju, Veliku Britaniju, itd…

Određene genetske karakteristike utiču na jačinu pandemije KOVID- 19, zaključili su stručnjaci i objasnili kako su otkrili vezu između gena ACE1 i KOVID-19, piše La Libre, a prenosi Blic.

Belgijski naučnici su ustanovili da što više stanovnika neke zemlje ima D polimorfizam gena ACE1, to je na tom području manje smrtnih slučajeva od KOVID-19.

Polimorfizam je pojam koji u genetici opisuje pojavu više varijanti istog gena unutar jedne populacije (više alela na istoj lokaciji u DNA).

– Što više idemo prema istoku Evrope, to je češći polimorfizam D gena ACE1. To je u korelaciji s ozbiljnošću pandemije korona virusa, odnosno vidimo da se epidemija KOVID-19 smanjuje kako prelazimo iz zapadne u srednju i istočnu Evropu – objasnio je mikrobiolog i imunolog Joris Delange sa Univerziteta Gent.

Stručnjaci smatraju da se ovim oblikom polimorfizma gena ACE1 može objasniti do 41% razlike u nivoima pandemije među zemljama.

Nakon što su uporedili podatke o učestalosti polimorfizama među stanovnicima 25 zemalja Evrope, Bliskog istoka i Severne Afrike s podacima Univerziteta Džons Hopkins o broju infekcija i smrtnih slučajeva u tim zemljama, otkrili su očitu povezanost između polimorfizma D gena ACE1 i jačine pandemije.

Zašto Belgija ima ubedljivo najveću stopu smrtnosti od koronavirusa

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

226 Shares
226 Shares
Share via
Copy link