Koronavirus Svet

Belgijski stručnjaci objasnili zašto Balkanci manje umiru od korone

Na univerzitetu u belgijskom gradu Gentu sprovedeno je naučno istraživanje, a rezultati su pokazali da genetske razlike među stanovništvom objašnjavaju zašto je u nekim zemljama od koronavirusa stradao mnogo manji broj ljudi.

Prema rezultatima belgijskih naučnika, skandinavske zemlje i one istočne Evrope manje su pogođene pandemijom od ostalih zemalja zbog razlike u genima.

Naime, u skandinavskim zemljama je broj umrlih znatno niži od proseka, dok je u balkanskim, među koje spada i Srbija, takođe zabeležen relativno nizak broj mrtvih.

Suprotno tome, pandemija KOVID-19 teško je pogodila Italiju, Španiju, Veliku Britaniju, itd…

Određene genetske karakteristike utiču na jačinu pandemije KOVID- 19, zaključili su stručnjaci i objasnili kako su otkrili vezu između gena ACE1 i KOVID-19, piše La Libre, a prenosi Blic.

Belgijski naučnici su ustanovili da što više stanovnika neke zemlje ima D polimorfizam gena ACE1, to je na tom području manje smrtnih slučajeva od KOVID-19.

Polimorfizam je pojam koji u genetici opisuje pojavu više varijanti istog gena unutar jedne populacije (više alela na istoj lokaciji u DNA).

– Što više idemo prema istoku Evrope, to je češći polimorfizam D gena ACE1. To je u korelaciji s ozbiljnošću pandemije korona virusa, odnosno vidimo da se epidemija KOVID-19 smanjuje kako prelazimo iz zapadne u srednju i istočnu Evropu – objasnio je mikrobiolog i imunolog Joris Delange sa Univerziteta Gent.

Stručnjaci smatraju da se ovim oblikom polimorfizma gena ACE1 može objasniti do 41% razlike u nivoima pandemije među zemljama.

Nakon što su uporedili podatke o učestalosti polimorfizama među stanovnicima 25 zemalja Evrope, Bliskog istoka i Severne Afrike s podacima Univerziteta Džons Hopkins o broju infekcija i smrtnih slučajeva u tim zemljama, otkrili su očitu povezanost između polimorfizma D gena ACE1 i jačine pandemije.

Zašto Belgija ima ubedljivo najveću stopu smrtnosti od koronavirusa

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
226 Shares
226 Shares
Share via
Copy link