Magazin Putovanja

Za odmor sa decom u Grčkoj 300 evra u startu za PCR testove, bez vakcine

grčka
Foto: The thinking traveller

Grčki hotelijeri zahtevaju od minstra za turizam varaćanje starosne granice za PCR testiranje dece na 12 godina, sa sadašnjih 5, i mogućnost ulaska u zemlju sa brzim jeftinijim antigenskim testovima. Oni su nove izmenjene procedure okarkterisali kao otežavajuće sa porodice sa decom jer su ukupni troškovi za PCR testiranje veliki.

Nakon izmene protokola u vezi sa procedurama ulaska stranih posetilaca u Grčku, grčki hotelijeri putovanje u Grčku karakterišu kao onemogućeno za porodice sa malom decom.

Prema ažuriranim protokolima, obaveza negativnog PCR testa odnosi se i na decu stariju od 5 godina, što povećava troškove letovanja za porodice dok Panhelenska federacija hotelijera u pismu ministru turizma Theocharisu traži povratak na prethodni protokol pod kojim je starosna granica za decu bila 12 godina.

„Prema protokolima koji su na snazi bili u 2020. godini, obaveza negativnog PCR testa odnosila se na decu stariju od dvanaest (12) godina.

Sada važi propis prema kome je gornja starosna granica smanjena na pet 5 godina a troškovi PCR testova veoma visoki, u našoj zemlju iznose 9 hiljada dinara po testu.

“Zbog gore navedene promene starosne granice, novac koji će porodica sa malom decom morati da potroši kako bi mogla da uđe u našu zemlju uvećava se do te mere da mnogim porodicama letovanje čini onemogućenim” navodi se u pismu.

“Iz tog razloga vas molimo da se vratite na prethodni režim, odnosno obavezu negativnog PCR testa vratite za decu stariju od dvanaest (12) godina “.

Hotelijeri u pismu koje je potpisao predsednik Federacije Grigoris Tassios traže takođe da se turistima dozvoli ulazak u Grčku ne samo sa PCR testom, već i sa brzim antigenskim testom koji mnogo manje košta.

“S obzirom na visoke troškove PCR testa, trebali bismo postepeno početi da prihvatamo mogućnost ulaska u našu zemlju sa brzim testovima koje Savet Evropske Komisije ocenjuje kao pouzdane.”

Grčki hotelijeri smatraju da na taj način neće biti rizika po zdravstvenu bezbednost u zemlji, ali će se smanjiti troškove putovanja stranih turista i samim tim se će više njih odlučiti za putovanje.

U Hrvatsku bez PCR testa, prihvaćene i ruska i kineska vakcina

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

10 Shares
Share via
Copy link