Magazin Putovanja

Ovo opčinjavajuće grčko ostrvo apsolutni je hit leta 2022. (VIDEO)

naousa-paros-luka
Foto: toptravelsights.com

Ostrvo Paros najviše se pretražuje ne samo kad je u pitanju Grčka, već uopšte letovanje 2022.

Ostrvo se nalazi u centralnom delu ostrvske grupe Kiklada, severno od Santorinija.

To je ostrvo sa zlatnim plažama, brojnim dolinama sa vinogradima i maslinjacima, površine od oko 186.5 km2 i dužinom obale 120 km. Ostrvo je kroz istoriju bilo poznato po nalazištu mermera od koga su napravljeni brojni hramovi kao i Miloska Venera koja je izložena u Luvru u Parizu.

Danas je poznato po proizvodnji vina i maslinovog ulja. Turizam se tek nedavno razvio na ostrvu. Gradovi su zadržali svoju tradicionalnu arhitekturu, bele niske kuće u uskim ulicicama. Ostrvo je dobro povezano sa okolnim ostrvima i Kritom.

Najveće mesto na ostrvu je grad Parikija, sa tradicionalnim belim kućama s plavim detaljima, krivudavim uličicama i ostacima mermerne venecijanske tvrđave na stenovitom rtu pored mora.

Velika atrakcija je Ekatondapiliani na centralnom trgu, crkva sa stotinu skrivenih vrata.

Pored Perikije, najpoznatija turistička mesta na Parosu su Nausa, Drios, Aliki, Piso Livadi i Lefkes, a glavni letnji aduti brojne idilične peščane plaže sa zelenim vencem borovine – kažu da je jedan prosečan odmor nedovoljan da se sve obiđu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TRAVEL ✈️ (@instravelgramm)

Krisi Akti – zlatna plaža je jedna od najvećih, Santa Maria preporučuje se onima koji žele odmor bez gužve i u tišini, Tserdakia je raj za surfere, a Kolibitres je najpoznatija po neobičnim stenama.

Prosečna temperatura u julu i avgustu je 33-34 stepena, a temperatura mora 24.

Problem je što su retke naše agencije koje imaju Paros u ponudi, a i u tim slučajevima moguće je samo rezervisati hotelski smeštaj, a ne kompletan aranžman koji bi uključio i prevoz.

Do Parosa se stiže iz Atine avionom, ili iz Pireja gliserom ili feribotom.

Sve popularnije selo Nausa i brojne peščane plaže čine ovo ostrvo privlačnim za posetioce iz čitavog sveta.

Nausa je nekadašnje ribarsko selo sa venecijanskom ribarskom lukom. Najautentičnije i najlepše mesto na ostrvu danas, poznato je i dalje po dobrim ribarskim restoranima koji se nalaze tik uz obalu mora. Verovatno ćete pomisliti kako mesto izgleda baš kao sa razglednice, pravi grčki netaknuti ostrvski gradić.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Everything Paros (@everythingparos)

Paros je ostrvo koje može da zadovolji sva vaša čula i potrebe. Veliki je izbor plaža i postoji nepisano pravilo da se nikako ne vraćate na jednu istu, jer tokom boravka na ostrvu nećete moći sve da ih obiđete. Karakteristika svih ostrva Kiklada su prelepe plaže sa neverovatno prozirno plavom bojom mora.

Ako želite samo da se odmorite, veliki je izbor, tokom obilaska ostrva naći ćete puno manjih mirnih plaža, na nekim ćete čak moći da provedete dan potpuno sami.

U večernjim satima možete birati između velikog broja taverni i restorana, zatim manjih barova sa rok, džez, pop muzikom ili tradicionalnom grčkom muzikom, ili većih klubova koji rade do ranih jutarnjih sati.

Ako tražite smeštaj u sezoni preko Bookinga kao najjeftiniju opciju vam izbacuje kampovanje za 40-ak evra dnevno, apartmani za dvoje mogu da se nađu od 70 evra, a hotelski smeštaj od 40-50 evra po osobi po noćenju.

U junu možete da prođete i jeftinije, a naravno, ima i mnogo skupljih varijanti.

U svakom slučaju, Paros garantuje doživljaj za pamćenje.

Izvor: Nova.rs/Luftika

Ležaljke zabranjene na grčkom ostrvu, autentičan šmek uz gastronomski doživljaj (VIDEO)

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

45 Shares
Share via
Copy link